Še enkrat 17

Režija: Burr Steers
Igrajo: Zac Efron, Leslie Mann, Thomas Lennon, Matthew Perry, Tyler Steelman...
Žanr: komedija
Dolžina: 1h 42min / 102min

37-letnemu Miku življenje ne teče tako, kot si je predstavljal v mladosti, saj se je po ločitvi moral preseliti k najboljšemu prijatelju, njegova kariera pa je zašla v slepo ulico. Toda nepremišljena želja, da bi se vrnil v najstniška leta, se mu po spletu magičnih dogodkov uresniči in 17-letni Mike se znova znajde v gimnaziji. Tam spozna nekaj pomembnih življenjskih lekcij o sebi, svojih otrocih in bivši ženi, toda pot nazaj in poprava napak se izkažeta za vse prej kot lahki nalogi.

Sinopsis

Kaj bi storili, če bi vam življenje dalo še eno priložnost?

Letnik 1989: Mike O’Donnell (Zac Efron) blesti na košarkaškem igrišču, ko na tribunah opreza agent na talente. Čaka ga svetla prihodnost. Vendar pa se odpove športni karieri in se posveti družinskemu življenju s punco Scarlet in otrokom, ki ga pričakujeta.

Skoraj 20 let pozneje so Mikova (Matthew Perry) zlata leta nedvomno mimo. Zakon s Scarlet (Leslie Mann) je razpadel, ni napredoval v službi, najstniška otroka ga imata za zgubo in na koncu mora živeti s svojim srednješolskim priflarskim najboljšim prijateljem Nedom (Thomas Lennon), ki je postal milijonar.

Toda Mike dobi še eno priložnost, ko se po čudežu spet znajde v svojem sedemnajstem letu. Čeprav  je Mike videti kot 17-letni najstnik, je njegov tridesetletniški pogled na življenje v letniku 2009 totalno mimo.

Ko skuša Mike podoživeti svoja najboljša leta, mu grozi, da bo izgubil najboljše, kar se mu je zgodilo v življenju.

New Line Cinema predstavlja produkcijo Offspring Entertainmenta "17 Again" z Zacom Efronom, Leslie Mann, Thomasom Lennonom, Michelle Trachtenberg, Sterlingom Knightom, Meloro Hardin in Matthewjem Perryjem v glavnih vlogah.

Film je režiral Burr Steers po scenariju Jasona Filardija. Producenta sta Adam Shankman in Jennifer Gibgot.  Toby Emmerich, Mark Kaufman, Keith Goldberg in Jason Barrett so izvršni producenti, Dara Weintraub pa je sodelovala kot koproducentka.

Umetniško ekipo so vodili direktor fotografije Tim Suhrstedt, scenarist Garreth Stover, montažer Padraic McKinley in kostumografinja Pamela Withers Chilton.  Skladatelj in dirigent je bil Rolfe Kent, glasbeni urednik pa Buck Damon.

"17 Again" je v distribuciji Warner Bros. Pictures, Warner Bros. Entertainment Company.

O produkciji

Druga priložnost

Pri 17-ih je Mike O’Donnell mlad, zaljubljen in prepričan, da pozna vse odgovore. Težava je, da žal ne pozna vseh vprašanj. In dolga leta pozneje si želi, da bi lahko znova popravljal test. A kot pravi stara modrost: pazi, česa si želiš.

Zac Efron meni, da vsi kdaj sanjarimo o tem, da bi lahko znova podoživeli določeno obdobje, ravnali drugače in morda spremenili tok svojega življenja, zdaj ko vemo, kako je prejšnja odločitev vplivala na naše življenje.

Po mnenju scenarista Jasona Filarda ima ideja, da bi se odrasel vrnil v srednjo šolo, veliko komičnega potenciala. Znanje je vendar moč, torej bi znal sebi v prid obrniti učitelje, sošolce, šport ... Dejansko sanjska priložnost. Morda pa vendarle ni tako.

V filmu Še enkrat 17 vidimo najprej Efrona kot Mika O'Donnella, 17-letnika v zadnjem letniku srednje šole, ki leta 1989 živi sanjsko življenje. Je čeden, priljubljen in junak svojega košarkaškega moštva ter tik pred tekmo, ki bo zapečatila njegovo prihodnost. A ravno v tistem trenutku mu njegovo dekle Scarlet pove, da je noseča in Mike sprejme ključno odločitev - odpove se košarki in zagotovljeni štipendiji ter se odloči poročiti s Scarlet. Skoraj 20 let pozneje pa Mikovo nekoč svetlo prihodnost zasenči služba, kjer ne dobi napredovanja, razpadel zakon in najstniška otroka, ki ju komaj pozna. Mike, ki se zdaj predaja samopomilovanju, si seveda ne more pomagati, da ne bi pomislil: 'Kaj pa če ...'

Toda izkaže se, da je Mikovo življenje še vedno čudovito. Po na videz naključnem srečanju s skrivnostnim hišnikom (Brian Doyle Murray), ki nekako točno ve, kako se počuti, dobi Mike čudežno darilo. Ko se naslednjič pogleda v ogledalo, ugotovi, da se je spremenil nazaj v 17-letnika, vsaj na zunaj. V sebi je še vedno star 37 let in se spomni, kdo je, kje živi in kakšna je resnica. Kmalu ga prevzameta veselje in optimizem, saj se zave, da mu je dana še ena priložnost v življenju, ki jo je nekoč zavrgel.

Čeprav je vrnitev v najstniško dobo vsekakor vznemirljiva, pa skriva tudi temne plati. Mikova žena bi mu zdaj lahko bila mama. Ker je njegov zakon pred tem razpadel, se Mike preseli k dolgoletnemu prijatelju Nedu Goldu, ki je bil v srednji šoli Mikov varovanec in računalniški piflar. Ned je odrasel v tehno-čarovnika, zaljubljenega v domišljijski svet filmskih uspešnic in stripov. Mike ga prepriča, naj ga kot njegov oče vpiše na staro srednjo šolo, ki jo obiskujeta tudi njegova otroka. Tam pa spozna, da so se časi spremenili in da vladajo med najstniki danes drugačna moda in pravila kot nekoč.

Kmalu ugotovi, da prej sploh ni poznal življenja svojih otrok. Sin Alex je tarča posmeha in neokusnih domislic nasilneža, s katerim se je zapletla hčerka Maggie, zato ju kot novi frajer vzame pod svoje okrilje, kar pa pripelje do novih zapletov.

O igralcih

Zac Efron (Mike O’Donnell) sodi med hollywoodske vsestranske talente z izjemnim seznamom dosežkov, tako iz filmske kot televizijske industrije.

Efron je začel z režiserjem Adamom Shankmanom v vlogi priljubljenega Linka Larkina v uspešnici leta 2007, muzikalu  Lak za lase. Z zvezdniško zasedbo si je zanj delil nagrado kritikov za najboljšo skupino leta, nagrado hollywoodskega festivala 2007, nagrajen pa je bil tudi z nagrado igralskega ceha. Osvojil je tudi MTV-jevsk nagrado za najboljšo prelomno vlogo.

Efron je ob Benu Chaplinu in Claire Danes zaigral v Linklaterjevi priredbi romana o polnoletnosti Roberta Kaplowa Me and Orson Welles. Efron je predstavil lik srednješolskega dijaka, ki ga v še neodprtem gledališču Mercury opazi Orson Welles.  Film je ob premieri na festivalu v Torontu leta 2008 požel odobravanje kritikov.

Pred kratkim je igral v High School Musicalu 3 : Zadnji letnik, ki je postavil rekord najbolj dobičkonosnega premiernega konca tedna.  Efron je igral v vlogi kapitana košarkaškega moštva Troya Boltona, , ki ima korenine v z emmyjem nagrajenem High School Musicalu.

Efron je prvič pritegnil pozornost leta 2006 v prvem delu High School Musicala, za katerega je dobil nagrado teen choice za vzpenjajočo se zvezdo. Vlogi Troyja Boltona se je vrnil v High School Musicalom 2, ki je s 17,5 milijona gledalcev podrl rekord v televizijski gledanosti.

Efron je za televizijo nastopil še v vlogi v WB-jevski nadaljevanki "Summerland" ter z gostujočimi vlogami v "Urgenci", "The Guardian", "CSI: Miami" in "NCIS."

Na odru je igral v muzikalu "Gypsy", ter v postavitvah "Petra Pana", "Mame", "Little Shop of Horrors" in "The Music Man".

Matthew Perry (odrasli Mike O’Donnell) je verjetno najbolj znan po svoji za emmyja nominirani vlogi Chandlerja Binga v dolgoletni NBC-jevi nanizanki "Prijatelji". Prav tako je blestel v številnih priznanih vlogah v filmu in na televiziji.

Perry je nazadnje posnel pilota za prihajajočo nadaljevanko z naslovom "The End of Steve", kjer igra v naslovni vlogi vase zagledanega lokalnega voditelja pogovorne oddaje, ki se mora nerad odkupiti za svoje napake. Perry je pomagal tudi pri pisanju scenarija Petru Tolanu in sodeluje kot izvršni koproducent projekta.

Štirikratni nominiranec za emmyja si je prislužil zadnjo nominacijo za izjemno glavno moško vlogo v miniseriji ali filmu za svojo naslovno vlogo v po resničnih dogodkih posnetem TNT-jevem televizijskem filmu The Ron Clark Story leta 2006.  Prav tako si je prislužil nominaciji za zlati globus in nagrado igralskega ceha (SAG) za svoj portret predanega učitelja, ki je zapustil domačo Severno Karolino, da bi učil v eni najhujših šol v New Yorku, za katerega je bil nagrajen z nagrado za Disneyjevega učitelja leta 2002.

Perry se je leta 2006 vrnil k nadaljevankam z vlogo v NBC-jevi drami Aarona Sorkina "Studio 60 on the Sunset Strip", ki je bila napisana prav zanj. S Sorkinom je sodeloval že z vlogo Joeja Quincyja v nadaljevanki "Zahodno krilo", s katero si je prislužil nominacijo za izjemnega gostujočega igralca v dramski nadaljevanki leta 2003 in 2004.

Perryjeva prva nominacija za emmyja je prišla leta 2002 za njegovo slovečo vlogo v "Prijateljih".

Na velikem platnu pa je nazadnje sprejel vlogo v neodvisnem filmu Birds of America, ki so ga premierno prikazali leta 2008 na Sundance Film Festivalu.  Režijska uspešnica Craiga Lucasa se lahko pohvali z zvezdami, kod so Hilary Swank, Lauren Graham, Ben Foster in Ginnifer Goodwin.  Perry je leto pred tem sprejel vlogo v neodvisnem filmu Numb režiserja Harrisa Goldberga, v katerem igrajo tudi Mary Steenburgen, Kevin Pollak in Lynn Collins.  Perry je bil pri filmu, ki je imel primero na Tribeca Film Festivalu leta 2007, tudi izvršni producent.

Pred tem je ob Bruceu Willisu zaigral v komični uspešnici Morilec mehkega srca, ki mu je sledilo nadaljevanje. Med drugim pa je igral tudi v filmih Poziv za Saro ob Elizabeth Hurley, Trije za tango z Neve Campbell, Dylanom McDermottom in Oliverjem Plattom, Skoraj heroji s Chrisom Farleyjem in Eugenom Levyjem, Na vrat na nos Andyja Tennanta ob Salmi Hayek ter A Night in the Life of Jimmy Reardon z Riverjem Phoenixom, ki je bil tudi Perryjev prvenec.

Perry je maja leta 2003 uresničil svoje dolgoletne sanje s prvim odrskim nastopom na Londonskem West Endu v Sexual Perversity in Chicago Davida Mameta z Minnie Driver, Hankom Azarijo in Kelly Reilly.  Igra je podrla rekord z najvišjim prihodkom na West Endu.

Za kamero pa se je kot režiser prvič preizkusil leta 2004 z delom nanizanke "Mladi zdravniki". Perry je v njej gostoval tudi kot fant, ki želi očetu darovati ledvico. Očeta je igral njegov pravi oče, igralec John Bennett Perry.

Perry se je rodil v Williamstownu v Massachusettsu, odraščal pa je v kanadski Ottawi. Pri petnajstih se je preselil k očetu v Los Angeles. Nastopil je v več srednješolskih gledaliških igrah in je bil tudi uspešen tenisač, saj je dosegel celo 17. mesto na državni mladinski lestvici ter tretje v dvojicah.

Julija 2005 se je vrnil k športu kot voditelj podelitve nagrad ESPY, ki je tisto leto dosegla najvišjo gledanost v zgodovini podelitve. Perry je tudi dolgoletni privrženec sklada Lili Claire in gostitelj njihove vsakoletne prireditve za zbiranje sredstev za otroke z Williamsovim sindromom in drugimi nevrogenetskimi okvarami.

Leslie Mann (Scarlet) igra v prihajajočem filmu Funny People Judda Apatowa ob Adamu Sandlerju in Sethu Rogenu. Premiera filma je napovedana za 31. julij 2009. Mannova bo letošnje poletje igrala tudi v družinskem filmu Shorts Roberta Rodrigueza, kjer se bo pridružila zasedbi Jamesa Spaderja, Jona Cryerja in Williama H. Macyja.

V začetku leta pa je igrala ob Jimu Carreyju in Ewanu McGregorju v I Love You Phillip Morris. Film, posnet po resnični zgodbi,  je bil premierno prikazan na Sundance Film Festivalu 2009.

eta 2007 je Mannova zaigrala v priznani uspešnici Judda Apatowa Napumpana ob Sethu Rogenu in Paulu Ruddu. Vloga ji je prinesla odlične kritike, film pa je po svetu zaslužil kar 300 milijonov dolarjev in je bil izbran za najljubšo komedijo revije People.

Mannova je med drugimi igrala tudi v  Drillbit Taylor, The 40-Year-Old Virgin, Big Daddy, The Cable Guy, Stealing Harvard, Orange County, Timecode, George of the Jungle in She’s the One.

Thomas Lennon (Ned Gold) je scenarist in komik iz Oak Parka v Illinoisu. Na Newyorški univerzi je obiskoval Tisch School of the Arts, kjer je bil soustanovitelj vplivne komične skupine The State.  Njihove skeče so tri leta predvajali na MTV-ju, bili pa so tudi nominirani za najboljšo komično nanizanko.

Lennon je kot igralec sodeloval pri številnih filmih, vključno z Le Divorce, Heights, Conversations with Other Women in Memento.  Njegov naslednji film bo komedija I Love You, Man.

Kot scenarist je sodeloval pri televizijskih nanizankah in nadaljevankah "The State", "Reno 911!", "Viva Variety" in "Strangers with Candy."  Je tudi avtor štirih od petdesetih najboljših skečev vseh časov IFC-ja.

Skupaj z Robertom Benom Garantom sta napisala devet filmov, vključno z Noč v muzeju in njegovo nadaljevanje, Taksi, Reno 911!: Miami, Balls of Fury in Misija: Cucelj.

Lennon živi s svojo ženo igralko Jenny Robertson v Los Angelesu.

Michelle Trachtenberg (Maggie) bomo v prihodnje videli v komediji Young Americansw s Topherjem Graceom in Anno Faris. Prav tako igra ob Josephu Finnesu v neodvisni drami Against the Current, ki so jo premierno prikazali na Sundance Film Festivalu 2009.  Na malih ekranih pa jo lahko vidimo v vlogi Georgine Sparks priljubljene nadaljevanke "Gossip Girl".

Leta 2006 je Trachtenbergova sprejela vlogo v priznanem filmu režiserja Chada Lowa Beautiful Ohio, v katerem igra ob Williamu Hurtu in Riti Wilson. Med njene nedavne filme pa sodijo grozljivka Black Christmas z Oliverjem Hudsonom in Lacey Chabert, naslovna vloga v Ice Princess, neodvisna drama Gregga Arakija Mysterious Skin in mladinska komedija EuroTrip.

Trachtenbergova je znan obraz na malih zaslonih, kjer je lansko leto igrala v televizijski uspešnici The Circuit z Billom Campbellom.  Prav tako redno nastopa v nadaljevankah in nanizankah, med drugim je igrala v večkrat nagrajeni HBO-jevi nadaljevanki "Pod rušo", ki je postala kultna tudi pri nas. Morda pa jo najbolje poznamo po vlogi Dawn Summers v uspešnici "Buffy - Izganjalka vampirjev", za katero je bila tudi nagrajena z nagrado za mlade umetnike za najboljšo stransko vlogo v dramski nadaljevanki. Nominirana pa je bila tudi za daytime emmyja kot gostiteljica in naratorka Discoveryjevega dokumentarca "Truth or Scare."

Sterling Knight (Alex) je prvo večjo vlogo dobil prav v filmu Še enkrat 17.

Knight trenutno igra strastnega Chada Dylana Cooperja v novi Disneyjevi izvirni nadaljevanki "Sonny with a Chance", ki je dočakala premiero februarja. Med drugim pa je gostoval tudi v televizijskih nadaljevankah "The Closer", "Grey’s Anatomy" in "Hannah Montana." 

Knight, ki je iz Houstona, je nastopil tudi na odrskih deskah domače produkcije "Ob zlatem jezeru", "Lost in Yonkers", "Bye, Bye, Birdie" in "The Mad Adventures of Mr. Toad".

O filmskih ustvarjalcih

Burr Steers (režiser) se je kot režiser prvič preizkusil pri priznani komični drami Igby Goes Down leta 2002, kjer so bili v igralski postavi med drugim Kieran Culkin, Claire Danes, Jeff Goldblum in Susan Sarandon.  Steers je za film napisal tudi scenarij, za katerega je dobil tudi nominacijo Independent Spirit Award.

Steers je sodeloval pri pisanju scenarija tudi za romantično komedijo Kako se znebiti fanta v 10 dneh, ki je zaznamoval prvo skupno sodelovanje zvezdnikov Kate Hudson in Matthewja McConaugheyja. V prihodnje naj bi režiral romantično komedijo The Fiancé z Anne Hathaway.

Za male ekrane je režiral nekaj delov nadaljevank "Big Love", "The L Word" in "Weeds". 

Pred začetkom režijske kariere je bil Steers igralec. Med drugim je nastopil v neodvisnem filmu The Last Days of Disco in Šundu Quentina Tarantina.

Jason Filardi (scenarij) se je kot scenarist prvič preizkusil s komično uspešnico Frka v bajti, ki jo je režiral Adam Shankman, glavni vlogi pa sta sprejela Steve Martin in Queen Latifah. Komedija je bila med najbolj dobičkonosnimi leta 2003. Filardi je nato zamenjal prestavo, ko je napisal in kot izvršni producent sodeloval v po resničnih dogodkih posneti drami "Drum", ki se dogaja v Južni Afriki. Film pripoveduje o južnoafriškem novinarju Henryju Nxumalu, čigar raziskovalno novinarstvo je pripomoglo rojstvu gibanja proti apartheidu v 50-ih letih prejšnjega stoletja.

Trenutno pa Filardi znova, tokrat že tretjič, sodeluje s Shankmanom pri remaku klasične komedije Topper s Stevom Martinom v glavni vlogi.

Adam Shankman (producent) je vsestranski filmski ustvarjalec, ki se je uveljavil kot režiser, producent in koreograf. Nedavno je režiral družinsko komedijo Bedtime Stories z Adamom Sandlerjev in Keri Russell v glavnih vlogah, ki je bila premierno prikazana na božič leta 2008 in je prinesla več kot 192 milijonov dolarjev zaslužka.

Julija 2007 je Shankmanov Lak za lase, filmska priredba s tonyjem nagrajenega broadwayskega muzikala, doživel izjemne kritike in prinesel kar 202 milijonov dolarjev zaslužka ter tri nominacije za zlati globus, vključno za komedijo ali muzikal. V uspešnici so med drugim nastopili tudi zvezdniki, kot so John Travolta, Queen Latifah, Michelle Pfeiffer, Christopher Walken, Zac Efron in novinka Nikki Blonsky.

Shankman je kariero režiserja začel leta 2001 z režijskim prvencem Načrtovalka porok z Jennifer Lopez in Matthewjem McConaugheyem. Prihodnje leto je režiral romantično dramo A Walk to Remember z Mandy Moore in Shanom Westom.  Leta 2003 je sledila komedija Frka v bajti s Stevom Martinom in Queen Latifah v glavnih vlogah, ki je tri tedne vztrajala na prvem mestu in je prinesla 165 milijonov zaslužka. Leta 2005 je režiral akcijsko komedijo z Vinom Dieselom in družinsko komedijo Velika družina, veliko smeha 2 s Stevom Martinom in Bonnie Hunt.

Stran uporablja tehnologijo Google App Engine
Izdelava © DIGITERA