Harry Potter in Princ mešane krvi

Režija: David Yates
Igrajo: Daniel Radcliffe, Michael Gambon, Dave Legeno, Elarica Gallagher, Jim Broadbent...
Žanr: domišljijska pustolovščina
Dolžina: 2h 33min / 153min

Harry Potter se v šestem letu na čarovniški šoli Bradavičarki z modrim čarodejem Dumbledorjem odpravi po sledeh velike in nevarne skrivnosti, ki utegne razkriti bistvo Harryjevega smrtnega sovražnika Mrlakensteina. Ta je za izvrševanje svojih zlobnih načrtov izbral Harryjevega sovrstnika Draca, med tem ko se Harryjeva najboljša prijatelja Ron in Hermiona soočata s težavami prvih najstniških ljubezni. Toda obetajo se tragični dogodki, ki bodo za vedno spremenili čarovniški svet.

Kratka vsebina

V Harryju Potterju in Princu mešane krvi je Mrlakenstein še bolj pritisnil na čarovniški svet in svet bunkeljnov. Bradavičarka zato ni več varno zatočišče. Harry sumi, da celo v sami šoli preži nevarnost, Dumbledore pa ga raje pripravlja na zadnji obračun, za katerega ve, da se hitro približuje. Skupaj skušata najti ključ do Mrlakensteinove obrambe, zato Dumbledore pokliče na pomoč starega prijatelja in kolega, uveljavljenega in nič hudega slutečega uživaškega profesorja Limaxa Hudlagoda, ki naj bi imel po njegovem ključ do njihovega uspeha.

Medtem pa se je dijakov lotil drugačen hudič, saj so jim podivjali najstniški hormoni. Harryju je vedno bolj všeč Ginny, prav tako kot Deanu Thomasu. Lavender Brown pa se je odločila, da je zanjo pravi Ron, le da ni računala na čokoladice Romilde Bahec! Ne smemo pozabiti še Hermione, ki jo pesti ljubosumje, a je odločena, da ne bo pokazala svojih čustev. Medtem ko čustva vrejo, pa se eden od dijakov drži bolj zase. Odločen je, da bo pustil za sabo sled, čeprav temačno. Ljubezen je v zraku, toda nad vsemi preži zlovešča tragedija in življenje na Bradavičarki se bo verjetno za vselej spremenilo.

O zgodbi

Ker se je lord Mrlakenstein vrnil, jezdeci smrti drzno sejejo grozo tako v svetu bunkljev kot med čarovniki; Bradavičarka ni več varen pristan, kakršen je bila nekdaj. Harry sumi, da grad skriva nove nevarnosti, a Dumbledore ima več dela s tem, da fanta pripravi na poslednjo bitko, saj ve, da se ta bliskovito bliža. Harry mu mora pomagati odkriti poglavitni ključ do Mrlakensteinovih obrambnih metod – in ta podatek pozna le nekdanji profesor z Bradavičarke Limax Hudlagod. Dumbledore starega kolega z obljubami, da bo imel večjo plačo in večjo pisarno ter da bo učil slavnega Harryja Potterja, zmami nazaj na šolo.

A dijaki se medtem spopadajo še z drugačnimi nasprotniki: najstniških hormonov obzidje gradu ne ustavi. Harryjevo dolgoletno prijateljstvo z Ginny Weasley se razrašča v nekaj globljega, a med njima stoji Ginnyjin fant Dean Thomas, da njenega brata Rona sploh ne omenjamo. Seveda pa se slednji ukvarja z lastnimi ljubezenskimi preglavicami, saj ga Lavender Brown zasipa s pozornostjo, medtem ko je Hermiona zelena od ljubosumja, a odločena, da ne pokaže svojih čustev. Potem pa škatla s čokoladnimi bomboni, začinjenimi z ljubezenskim napojem, konča v napačnih rokah, kar spremeni vse.

V vsej tej cvetoči romantiki vsaj en dijak ostaja priseben in se ukvarja s pomembnejšimi stvarmi; odločen je, da pusti svoj pečat – pa čeprav pečat mračnih sil. V zraku je ljubezen, a pripravlja se tragedija, in Bradavičarka ne bo nikoli več ista.

David Yates, ki je režiral že uspešnico poletja 2007 Harry Potter in Feniksov red, se je vrnil na režiserski stolček, da posname Harryja Potterja in Princa mešane krvi. Producent vseh filmov o Harryju Potterju David Heyman in David Barron sta spet v producentski vlogi, scenarij pa je po knjigi J.K. Rowling pripravil Steve Kloves, ki je spisal scenarije za prve štiri filme iz franšize.

Studio Warner Bros. Pictures predstavlja film producentske hiše Hexday Films Harry Potter in Princ mešane krvi, svoj šesti film v franšizi po priljubljenih romanih J.K. Rowling. Na čelu igralske ekipe so spet Daniel Radcliffe, Rupert Grint in Emma Watson v vlogah mladih čarovnikov Harryja Potterja, Rona Weasleyja in Hermione Granger, ki se spopadajo z novimi izzivi in z novimi nevarnostmi, ki jih prinaša povratek lorda Mrlakensteina.

Med ostalimi igralci, ki se vračajo v svojih vlogah, so Helena Bonham Carter kot Krasotilya L’Ohol, Robbie Coltrane kot Hagrid Ruralus, Warwick Davis kot profesor Colibri, Michael Gambon kot profesor Albus Dumbledore, Alan Rickman kot profesor Robaus Raws, Maggie Smith kot profesorica Minerva McHudurra in Julie Walters kot Molly Weasley.

Vrača se tudi več mladih zvezdnikov v vlogah dijakov z Bradavičarke, med njimi Tom Felton kot Harryjev dolgoletni nasprotnik Dreco Malfoy, Evanna Lynch kot Loona Liupka in Bonnie Wright kot najmlajša iz Weasleyjevega klana Ginny.

Dva z nagradami okinčana igralca bosta pri Harryju Potterju sodelovala prvikrat: oskarjevec Jim Broadbent (Iris, The Chronicles of Narnia: The Lion, the Witch and the Wardrobe) nastopa v vlogi profesorja čarobnih napojev Hudlagoda; prejemnica nagrade bafta Helen McCrory (Streetlife, The Queen) pa v vlogi Narcise Malfoy, Drecove matere in sestre zlobne Krasotilye L'Ohol. Za nameček bo v filmu Harry Potter in Princ mešane krvi na velikem platnu debitiralo nekaj novincev: Jessie Cave kot Lavender Brown, ki ima oči le za Rona Weasleyja; Hero Fiennes Tiffin igra Toma Riddla pri 11 letih, Frank Dillanei pa pri 16 letih, ko je Tom že na poti, da postane hudobni lord Mrlakenstein.

Za kamero je z Davidom Yatesom pri Harryju Potterju prvikrat sodeloval dvakratni oskarjevec, direktor fotografije Bruno Delbonnell (A Very Long Engagement, Amelie), med ustvarjalno ekipo pa so spet veterani, kot so scenograf Stuart Craig, montažer Mark Day, skladatelj Nicholas Hooper in kostumografka Jany Temime.

Film Harry Potter in Princ mešane krvi po svetu distribuira Warner Bros. Pictures, podružnica podjetja Warner Bros. Entertainment.

Harryja Potterja in Princa mešane krvi: IMAX 3D verzijo – slika in zvok bodo prek postopka IMAX digitalno pretvorili v neprimerljivo kakovost – bo Warner Bros. Pictures v ameriške kinematografe poslal 15. julija v izbrane kinodvorane v Los Angelesu in New Yorku in Chicagu, svetovna premiera pa bo 29. julija. Z revolucionarno tehnologijo IMAX so iz 2D v tridimenzionalno sliko predelali uvodni prizor; IMAX 2D verzijo filma pa bodo vrteli tudi po nekaterih kinodvoranah, ki imajo naprave za predvajanje filmov v 3D tehniki. S kristalno čisto sliko, lasersko natančnim digitalnim zvokom in do skrajnosti povečanim vidnim poljem IMAX ponuja filmsko izkušnjo, ki vas najbolj potegne vase.

V Harryju Potterju in Princu mešane krvi se na šolo za čarovnike vrne profesor, ki pozna najgloblje zakopane skrivnosti iz preteklosti te spoštovane inštitucije. Na Bradavičarko v težko pričakovani šesti ekranizaciji priljubljenih knjig J.K. Rowling v vlogi ekscentričnega profesorja Limaxa Hudlagoda tako prvič stopi oskarjevec za film Iris Jim Broadbent.

Med odmorom med snemanji v studiih v Leavesdenu veteran med igralci, odet v akademsko oblačilo iz tvida in okrašen z metuljčkom, pove, da je navdušen nad veseljaškim in domačnim razpoloženjem na snemanju filma Harry Potter in Princ mešane krvi. Pribije, da je to domačnost pričakoval, saj mu je še ena britanska dobitnica oskarja – Imelda Staunton, ki je v filmu Harry Potter in Feniksov red nastopila v vlogi Kalvare Temyne – zagotovila, da bo kot najnovejši dodatek k zasedbi filmov o Harryju Potterju brez dvoma užival.

"Imeldi, ki je ravnokar igrala v filmu, sem povedal, da so mi ponudili to vlogo; rekla je, da je krasno in da naj jo sprejmem," se spominja Broadbent. Rekla je, da z igralci lepo ravnajo in da je razpoloženje prijetno in udobno. Davida Yatesa sem poznal že prej, z njim je čudovito delati. Torej za odločitev nisem potreboval veliko tuhtanja."

Broadbent na polna usta hvali tudi mlade igralce. "So med najbolj izkušenimi igralci, s katerimi sem kdaj igral. Igrati v tej franšizi je bilo čudovito," pravi in doda, da sta igralska in filmska ekipa med snemanjem razvili sproščeno raven sodelovanja in visoko stopnjo profesionalnosti. "Snemaš velikansko filmsko uspešnico, pri tem pa ni nikakršnega pritiska, ki ga je običajno občutiti pri takšnih projektih. Vsi so zadovoljni s svojimi nalogami in med vsemi vlada zaupanje, zato ni nobenih živčnih vojn. Prepričan sem, da živčki delajo, a na splošno je razpoloženje lahkotno, tudi med otroki. Vzorec je že vzpostavljen, zato je vse enostavno, uporabniku prijazno."

Režiser David Yates se strinja, da so uspeli vzpostaviti takšno posebno razpoloženje. Potem ko je posnel prejšnje nadaljevanje, Harry Potter in Feniksov red, je bila vrnitev v studie v Leavesdenu blizu Londona za snemanje Harryja Potterja in Princa mešane krvi kot vrnitev domov. "Lepo je," pripomni. "Tod vlada čudovito razpoloženje, sproščeni smo in krasni ljudje so tu. Kot bi prišel domov."

Da se vsi počutijo kot doma, so med snemanjem te filmske franšize poskrbeli z mnogimi enostavnimi, a učinkovitimi prijemi: povsod so parkirana kolesa, da lahko igralci in ekipa z lahkoto premagujejo razdalje na ogromnem zemljišču, na katerem se razprostira studio; trije glavni mladi igralci – Daniel Radcliffe, Rupert Grint in Emma Watson – so si garderobe opremili po svojem okusu. Kot nam zaupa Emma, ima "Rupert pikado, biljard, namizni tenis in računalniške igrice, Danova soba pa je polna knjig in glasbe. Jaz sem si eno poletje naslikala fresko. Sicer pa je soba zelo dekliška, s svečami in oblazinjenim pohištvom."

Izza kamere mladi igralci nastopajo zedinjeno – razen kadar gre za smrtonosno tekmovalni namizni tenis. Rupert Grint ima v garderobi mizo, za katero se vsak dan odvijajo dvoboji. Toliko so že preigrali, da Rupert meni, da so že pravi strokovnjaki. A ko sta z Danielom že mislila, da sta mojstra, ju je Emma vsemogočno zatolkla. "Zoprno, kako dobra je," z zaigranim gnevom potoži Daniel. "Z Rupertom sva igrala že osem mesecev in se izpopolnjevala. Potem pa pritava mimo Emma, ki je izjemna. Nisva je mogla premagati, zato ji ne dovoliva več igrati. Saj sem že boljši, a z Emmo ne bom igral nikoli več!"

Daniel je ob našem srečanju nekje na polovici snemanj za tisti dan poln zaleta. Zavzeto kramlja o nešteto rečeh – tudi o svoji strastni predanosti kriketu (nedavno je spoznal nekaj članov angleškega moštva v kriketu) in o svojih najnovejših ljubljencih indie rocka (skupini Vampire Weekend in Beirut).

Trije mladi igralci so se snemanja že od vsega začetka lotili z velikim veseljem. Med snemanjem prvega filma so bili včasih, kot se spominja producent David Heyman, kar preveč veseli: "Pri prvem filmu je Chirs Columbus, kakšna dušica, stalno ponavljal, Glavo pokonci, nehaj se smejati, Dan. Rupert, nehaj se smejati." Odtlej, dodaja Heyman, so mladi zvezdniki svojemu smislu za zabavo in druženje dodali še smisel za neomajno profesionalnost.

V filmu Harry Potter in Princ mešane krvi se Harry dokoplje do knjige zvarkov, ki je nekoč pripadala skrivnostnemu princu mešane krvi. V njej kar mrgoli osebnih zapiskov, kar Harryju pri poskusih pri pouku da posebno ostrino, a ga tudi vleče v mračne globine. Mrlakensteinova peklensko zapletena zarota uničiti Harryjev svet je polna drame, skrivnosti in pustolovščin, a mladi liki se spopadajo tudi z najstniškim hrepenenjem in čustvenostjo. Harryja vse bolj vleče k Ginny Weasely, Hermiona se mora soočiti s čustvi do Rona, Ron pa si najde punco – študentko iz Gryfondoma Lavender Brown (igra jo nova članica igralske ekipe Jessie Cave).

"Zadnji film je bila močna zgodba o notranjem boju," opomni David Heyman. "O fantu, ki je razpet med privlačnostjo in silami dobrega in zla. Tokratna zgodba je precej toplejša. Več je romantike; več komedije. Začelo se je že v četrtem filmu, a v šestem doseže novo raven: tema, kako ljudi druži in razdvaja zanimanje za nasprotni spol. Hkrati film preveva občutek, da Bradavičarka ni več varna, kot je bila nekdaj, saj Harry sumi, da nevarnost preži znotraj dvorca. Nadalje se razvija odnos med Dumbledorjem in Harryjem. Večino časa prebijeta skupaj in Dubmledore pripravlja Harryja, da prevzame njegovo haljo."

Harry postaja samozavestnejši in tudi močnejši čarovnik. Dumbledore se mora vse bolj zanašati nanj v boju proti zlu, ki na Bradavičarko vdira s pomočjo Mrlakensteina in jedcev smrti. "Osredotočamo se na zaupnost, ki se poraja med Harryjem in Dumbledorjem, in na to, kako slednji prvega pripravlja na poslednji spopad med Harryjem in Mrlakensteinom," opisuje Heyman in dodaja, da bosta naslednja filma, posneta po sedmi knjigi v seriji, Harry Potter in Svetinje smrti, polna "spektakularnih akcij. V sedmi knjigi se kar naprej nekaj dogaja. Šesta knjiga je  bolj osebna, ima nekaj odličnih akcijskih prizorov in razburjenj, a gre bolj za zgodbo o ljudeh."

Po Chrisu Columbusu, ki je režiral prvi dve Harryjevi filmski dogodivščini, je Yates prvi režiser, ki se je vnovič lotil podviga. Producent Daivd Barron razloži, da to priča o njegovi izjemni režiserski energiji. "Ti filmi so za režiserje velik zalogaj, saj res zahtevajo popolno predanost," pravi Barron. "Običajno posnameš prizore, si oddahneš in ležerno zmontiraš film. A pri 1400 posnetkih, na katere je treba dodati posebne učinke, ležerno montiranje ne pride v poštev. David se v tem procesu dobro počuti, zato je komaj čakal, da se vrne."

Yates oriše edinstvenost projekta: "Vse, kar sem počel prej, me je običajno izmozgalo; a ta projekt je nekaj posebnega, pa delo s otroki – čeravno niso več otroci – to mi daje energijo. Pri tem res uživam. Bolj kot pri čemerkoli drugem; verjetno zato, ker je vse skupaj precej igrivo. Poleg tega imam ogromno virov in pripomočkov in časa ter krasno ekipo. Časa za snemanje imam več, kot ga potrebujem, zato je precej manj naporno kot karkoli, kar sem počel doslej."

Yates priznava, da se je pri snemanju prejšnjega filma, Harry Potter in Feniksov red, komaj zavedal, za kako zelo pomemben podvig gre. "Tega nisem dojel, dokler nisem prišel na premiero," se spominja. "Potem sem šel v ZDA in videl, kako na veliko so ga promovirali in kako je bil odmeven – takrat sem dojel, koliko pomeni film mnogim. Ko sem se lotil snemanja tega, sem bil malo bolj pozoren. Pri prvem sem ga pač naredil; zagnal sem se. A zdaj sem se prilagodil in ta film je precej drugačen od prejšnjega. Bolj je odrasel in nekoliko duhovitejši. Drugačno energijo ima, se mi zdi."

Režiser film Harry Potter in Princ mešane krvi označi za ljubezenski film z napoji in rokenrolom. "Naša zgodba ima čudovite reči," pripoveduje z očitnim navdušenjem. "Napoj, ki vam prinese popolno srečo. Popiješ ga in vse se ti posreči. A hkrati ti nekoliko izostri čute in lahko si malo zadet. Potem je tu ljubezenski napoj, ob katerem bi se radi vseh dotikali. Film je torej poln prispodob. Privoščili smo si tudi komičen ritem, za katerega prejšnjikrat nismo imeli priložnosti."

Rupert Grint, ki igra Rona Weasleyja, nekoliko zardi, ko ga pobaramo, ali je v filmu res veliko poljubljanja. "Mah, ja," pravi. "Ron tokrat dobi punco in prizor s poljubljanjem sva že posnela. Ni bilo lahko, saj sem stal na podstavku in me je opazovala vsa soba. Nerodno mi je bilo in tega prizora sem se res bal. A dekle, ki igra mojo punco, je krasna. Po nekaj poskusih je bilo v redu," se pošali Rupert.

V romantični zaplet pred kamero je vpletena tudi Emma Watson, ki se je bila po odlično opravljenih izpitih pravkar vrnila na snemanje. Za Emmo, ki igra Hermiono Granger, je to pomenilo, da mora igrati zaljubljenost v nekoga, ki je v skoraj osmih letih, odkar sta se prvikrat srečala na snemanju filma Harry Potter in Kamen modrosti, postal dober prijatelj.

"Z Rupertom poskrbiva za lahkotnost, medtem ko filmi postajajo vse bolj temačni," pravi Emma. "Zabavno je gledati, kako se Rupert spopada z ljubezenskimi preglavicami. Hermiona in Ron sta si zelo različna, a so med njima iskrice, kar je zanimivo. Toda Rupert je res sproščen dečko in všeč mi je romantično-komična plat filma."

Ta film Ronu Weasleyju prinese tudi priložnost, da ukrepa kot junak: prvič se udeleži tekme quidditcha. "Dve stopnji sta: na izbiranju tekmovalcev Ron ni ravno dober in jih dobiva v obraz. Nato vzame čarobni napitek in je prepričan, da je grozno dober," opiše Rupert. "Precej je zapleteno, a sem užival. Nenehno visim z žic, saj je metla precej visoko, kakšnih pet metrov in pol."

V čarobnem svetu Harryja Potterja je opraviti tudi z neverjetnimi posebnimi učinki; medtem ko kamera snema igralce in drug prizor, ekipa nadvse izurjenih strokovnjakov za posebne učinke ustvarja nepozabna bitja, ki v dogodivščinah na Bradavičarki igrajo pomembno vlogo.

V eni sobi na oddelku se je bohotil Aragog, velikanski pajek, ki tehta tri četrt tone in ki ga mora v pogon za prizor spraviti šest ljudi in žerjav. V drugi sobi ustvarjajo protetiko za Fenrirja Vraniesiwa, ki ga igra Dave Legeno: ko ga bomo naposled videli na zaslonu, bo to volkodlak, deloma posebni učinek in deloma igralec. Potem ko ekipa za protetiko naredi svoje – in pri temu porabi kozjo dlako in bitje prekrije s puhom – bo trajalo še vsaj tri ure v šminki, da igralca prelevijo v Vraniesiwa.

Medtem ko s posebnim postopkom izdelujejo Vraniesiwov obraz, producent David Barron obljublja, da bo volkodlak srhljiv dodatek v zverinjaku Harryja Potterja. "Vraniesiw bo v tem filmu imel manjšo vlogo; prej je to priprava na naslednji film. A bo grozljiv; takšnega bitja si vsekakor ne želite srečati v temni noči." Barron poudarja, da ne gre za volkodlaka, kakršnega poznamo iz tradicije. "Radi bi ga prikazali kot nekoga, ki postane volkodlak, ko nastopi polna luna; večino življenja je človek, nekaj časa je volk. A Vraniesiw je tako predan svojemu klicu in tako dolgo se že spreminja, da bodo volčje lastnosti opazne tudi v njegovi človeški naravi. Ne more jih kar odvreči s kožo, in prav to skušamo pokazati."

"Posebni učinki so vedno velik izziv, saj ima vsak film na volj nove in nove tehnološke dosežke," pravi Barron. "Na koncu tega filma imamo votlino, v kateri iščejo skrižvne. Zvečine gre za digitalno scenografijo, kar je težko posneti."

V votlini spoznamo še eno temno silo: inferiusi, skupina ne-mrtvih, ki jih je uročil zlobni čarovnik in so bržkone med najbolj grozljivimi bitji v katerem koli od filmov o Harryju Potterju. David Yates se zaveda, kakšno odgovornost ima do mladih oboževalcev pri prikazovanju takšnih stvorov: "Pri tem gre vedno za izziv, in biti moraš presneto previden."

Odkar so prvič prižgali kamere za prvi film, ustvarjanje serije za velika platna prinaša velikanske izzive. Barron poudarja, da so pri filmu Harry Potter in Princ mešane krvi, pa pravzaprav za čisto vsak film v franšizi, ti izzivi povsem drugačni. "Najprej moramo narediti film, ki bo dovolj dobra in odločna predstavitev knjige in s katerim bomo zadovoljni," razloži. "Nato je tu vprašanje igralske zasedbe. Najti pravega Hudlagoda je bil velik izziv in srečo smo imeli, da smo dobili Jima Broadbenta, ki se povsem zlije z vlogo. Ni čisto tak, kot ga orisuje knjiga, v kateri je lik manjši in bolj zavaljen kot Jim. A takoj ko se postavi pred kamero, Jim enostavno je Hudlagod – tako kot je Imelda Staunton enostavno bila Kalvara Temyna."

V Harryju Potterju in Princu mešane krvi so ustvarjalci dodali nekaj akcijskih prizorov, ki nadgrajujejo tiste v knjigi. "Verjetno je ena večjih akcij, ki smo si jih izmislili ali, bolje rečeno, izpopolnili, ko se otroci za božič vrnejo v Jazbino," pravi Heyman. "Pripovedujemo jo kot nekaj, kar se je zgodilo, in prisoten je občutek temačnosti, nevarnosti, ker spoznavamo več o Mrlakensteinu. Uprizorili smo napad, prizor, v katerem jedci smrti pustošijo po čarovniškem svetu. V knjigi o tem berete v časopisju, mi pa smo posneli razkošen akcijski prizor."

Samo snemanje Harryja Potterja in Princa mešane krvi prevevajo mešani občutki; ekipa si ne more kaj, da ne bi razmišljala, da bodo kmalu – ali vsaj prej, kot bi si želeli – začeli snemati dva filma, ki bosta obudila sedmo knjigo v seriji: Harry Potter in Svetinje smrti

Mladim zvezdam se ne bo lahko posloviti od filmov, ki so jim posvetili zajeten del svojega življenja. "Zelo, zelo čudno bo, da se ne bomo več vrnili k Potterju," pravi Daniel Radcliffe, ki dodaja, da se mu zdi še vedno zabavno gledati svojo igro v zgodnjih filmih. "Verjetno bi jih moral gledati in se veseliti, kako se je skozi leta moja igra izboljševala, a v resnici je kar nerodno, ko vidiš in slišiš, kakšen si bil v mlajših letih. Ko sem bom nekoč res ozrl nazaj, bo prav zanimivo!"

Za Daniela Radcliffa, Ruperta Grinta and Emmo Watson se je vzpon v mednarodno zvezdništvo začelo pred osmimi leti, ko so jih ob pričetku snemanja serije filmov o Harryju Potterju v londonskem hotelu Berkeley Court  predstavili svetovnemu tisku; naslednji dan so sestopili z vrtiljaka pozornosti javnosti in se podali na neverjetno potovanje.

Emma se spominja tistega dogajanja in priznava, da se takrat ni zavedala, kakšne življenjske spremembe jo čakajo. "Mislim, da sem bila premlada, da bi to sploh dojela; res pa me je bilo pošteno strah. Nisem mislila na to, da bo J.K. Rowling napisala sedem knjig. Nisem seštevala in nisem razmišljala, kako priljubljene so knjige. Nihče si ni mislil, da bodo filmi postali najuspešnejša franšiza vseh časov."

Brez dvoma bo tudi producent David Heyman na tisti poslednji dan snemanja stežka zadrževal solze, a njemu je objava sedme knjige prinesla nekakšno olajšanje: ekipa se je prvikrat zavedla, proti kakšnemu zaključku so namenjeni. "Krasno je poznati konec," se strinja Hemyan. "A hkrati je žalostno vedeti, da se bo serija filmov zares končala."

Igralci

Daniel Radcliffe naslovnega junaka igra v vseh ekranizacijah knjižnih uspešnic J-K. Rowling, začenši s filmom Harry Potter in Kamen modrosti, končal pa bo z zaključnim Harry Potter in Svetinje smrti, ki bo na velika platna prišel v dveh delih: prvi novembra 2010 in drugi poleti 2011.

Na malih zaslonih smo ga prvič opazili v priredbi Dickensovega romana David Copperfield; na Broadwayu je debitiral v drami Petra Shafferja Equus, za katero je prejel več nagrad in se leta v njej 2007 predstavil tudi na londonskem West Endu. Poleg tega je igral v avstralskem filmu December Boys, v TV filmu My Boy Jack in gostoval v nanizanki Rickyja Gervaisa Extras.

Rupert Grint je že od leta 2001 Ron Weasley, Harryjev sošolec in privrženi najboljši prijatelj. Vmes je posnel film Thunderpants s Simonom Callowom, Stephenom Fryem in Paulom Giamattijem, leta 2006 je ob Julie Waters in Lauri Linney igral v hvaljenem neodvisnem celovečercu Driving Lessons in pred kratkim v Cherrybomb, ob Emily Blunt in Billu Nighyju pa na platna prihaja v komediji Wild Target, posneti po francoski klasiki Cible Emouvante iz leta 1993.

Profesionalno igralsko kariero je začel prav s Harryjem Potterjem in Kamnom modrosti; za vlogo v celotni seriji je s soigralcema Radcliffom in Watsonovo prejel nagrado za izjemne dosežke britanske filmske revije Empire.

Emma Watson je privržena prijateljica Harryja Potterja in Rona Weasleyja v vseh filmih v franšizi. Leta 2008 je posodila glas princeski Grah v risanem filmu The Tale of Despereaux, sicer pa je kariero začela prav s Harryjem Potterjem in Kamnom modrosti; za vlogo v franšizi je dobila več nagrad in nominacij.

Jim Broadbent igra profesorja Limaxa Hudlagoda, ki pozna izjemno pomembno podrobnost o sposobnostih hudobnega lorda Mrlakensteina.

Leta 2001 je prejel oskarja, zlati globus in več nominacij za vlogo v filmu Iris ob Judi Dench. Losangeleški kritiki so mu podelili nagrado za to vlogo in za nastop v Luhrmannovem mjuziklu Moulin Rouge, slednji pa mu je prinesel tudi bafto. Topsy-Turvy Mika Leigha mu je prinesla nagradi londonskih kritikov in beneškega festivala; z Leighom je posnel tudi filma Life is Sweet in Vera Drake.

Med njegovimi vlogami izstopajo tiste v filmih The Chronicles of Narnia: The Lion, the Witch and the Wardrob, Bridget Jones’s Diary, Bridget Jones: The Edge of Reason, Vanity Fair, Scorsesejev Gangs of New York, Allenov Bullets Over Broadway in Jordanov The Crying Game. Leta 2008 je s Harrisonom Fordom nastopil v Spielbergovem Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull, pred kratkim pa v domišljijski pustolovščini Inkheart, zgodovinski drami The Young Victoria, neodvisnem The Damned United in v TV filmu za HBO Einstein and Eddington.

Michael Gambon znova nosi čevlje profesorja Albusa Dumbledorja, modrega in spoštovanega ravnatelja Bradavičarke, potem ko si jih je nadel že v preteklih treh ekranizacijah franšize. Igralec se ponaša z neštetimi nagradami za več kot štiri desetletja dela na odru, filmskem platnu in televizijskih zaslonih: nagrada Združenja filmskih igralcev in nagrada kritikov za nastop v Altmanovem Gosford Parku; bafte za TV projekte Perfect Strangers, Longitude, Wives and Daughters in The Singing Detective. Za vlogo v HBO-jevi zgodovinski drami The Path to War je bil v igri za emmyja, kraljica Elizabeta II. pa ga je za doprinos gledališki umetnosti povzdignila v viteza.

Pred kratkim je nastopil v celovečercu Brideshead Revisited, na platna pa leta 2010 pride post-apokaliptična drama The Book of Eli, v kateri igra z Denzelom Washingtonom. Med drugim je igral tudi v filmih The Good Night, v De Nirovem The Good Shepherd, v novi verziji grozljivke The Omen; v The Insider, Sleepy Hollow Tima Burtona, The Wings of the Dove in The Cook, The Thief, His Wife & Her Lover, in v televizijskih projektih, kot sta HBO-jeva drama Angels in America in BBC-jeva nadaljevanka Emma.

Alan Rickman je že šestič skrivnostni profesor Robaus Raws; pred kratkim je igral v filmski inačici Sondheimovega mjuzikla Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street Judgea Turpina in Tima Burtona; s slednjim je sodeloval tudi pri filmu Alice in Wonderland, ki na platna pride spomladi 2010.

Ko je leta 1988 debitiral v akcijski uspešnici Die Hard, je bil v rodni Angliji že dovršen in nagrajevan gledališki igralec, za tem pa nenehno hvaljen za delo na televiziji in filmu: leta 1992 je dobil bafto za vlogo šerifa v Robin Hood: Prince of Thieves; za taisti film in za vlogi v Minghellovem Truly, Madly, Deeply in Poliakoffovem Close My Eyes je isto leto dobil nagradi časopisa Evening Standard in nagrado londonskih kritikov, slednji pa so ga nagradili še za film Quigley Down Under. Za vlogi v Sense and Sensibility Anga Leeja in Michael Collins Neila Jordana je bil v igri za novo bafto, za vlogo v HBO-jevem Rasputinu pa je leta 1997 prejel emmyja, zlati globus in nagrado Združenja filmskih igralcev.

Maggie Smith je že šestič profesorica Minerva McHudurra. Njen naslednji projekt je nadnaravna pustolovščina From Time to Time.

Igralka velja za eno najbolj cenjenih v zabavni industriji in se ponaša z nagradami in priznanji za delo v gledališču, pri filmu in na TV. Dvakrat je dobila oskarja (leta 1969 za The Prime of Miss Jean Brodie, za katerega je dobila tudi bafto, in deset let pozneje za California Suite), za oskarja, bafto in več drugih nagrad pa je bila v igri še za filme Gosford Park, Othello, Travels with My Aunt, A Room with a View in HBO-jev film My House in Umbria.

Na odru je začela leta 1952 na oxfordski univerzi, debitirala je na newyorških deskah leta 1956 in se nato pridružila znamenitemu Old Vic Company. Igrala je v Othellu, ki ga je postavil Laurence Olivier, najbolj pa jo poznamo franšizi Harry Potter in po filmih The First Wives Club, Sister Act, The Secret Garden, Spielbergovi dogodivščini Hook, Richard III., Death on the Nile in Murder by Death.

Ustvarjalci

David Yates (režiser) je nazadnje režiral uspešnico Harry Potter in Feniksov red, za katero je prejel nagrado revije Empire. Trenutno snema težko pričakovano dvodelno ekranizacijo zadnje knjige v seriji, Harry Potter in Svetinje smrti.

Večkrat nagrajenih televizijski režiser je prvo bafto za televizijske dosežke prejel za delo pri miniseriji The Way We Live Now. Leta 2003 je režiral nadaljevanko State of Play, za katero se je potegoval za televizijsko nagrado bafta in osvojil nagrado za izjemen režijski dosežek Združenja režiserjev Velike Britanije. Naslednje leto je Yates režiral dramo v dveh delih Sex Traffic in dobil še eno bafto ter si za, ta neizprosen prikaz trgovanja s spolnimi uslugami prislužil tudi nemalo mednarodnih nagrad.

Za nagrado emmy je bil nominiran leta 2005 za TV film The Girl in the Café z Billom Nighyjem in Kelly Macdonald za mrežo HBO; za TV je režiral tudi film The Young Visiters z Jimom Broadbentom in Hughom Lauriejem ter miniserijo The Sins.

David Heyman (producent) je produciral vse ekranizacije uspešne serije knjig J.K Rowling. Težko pričakovano sedmo knjigo Harry Potter in Svetinje smrti so na film začeli prenašati letos februarja in bo na platna prišla v dveh delih: novembra 2010 in poleti leta 2011.

Med drugim je bil producent komedije Yes Man z Jimom Carreyjem, znanstveno-fantastičnega trilerja I Am Legend z Willom Smithom in neodvisne drame Is Anybody There? z Michaelom Cainom. Kariero je začel kot asistent producenta pri Ragtimu Miloša Formana in pri Leanovem filmu A Passage to India. Leta 1986 je začel delati pri Warner Bros., nadaljeval kot podpredsednik podjetja United Artists in počasi postal neodvisen producent.

David Barron (producent) trenutno dela na težko pričakovanem zadnjem dvodelnem filmu Harry Potter in Svetinje smrti. Bil je producent pri Harryju Potterju in Feniksovem redu ter koproducent pri Harryju Potterju in Dvorani skrivnosti ter Harryju Potterju in Ognjenem kelihu. V zabavni industriji dela že prek 25 let; začel je pri oglasih, nadaljeval pri televizijski in filmski produkciji, med drugim pri filmih The French Lieutenant’s Woman, The Killing Fields, Revolution, Legend, The Princess Bride, The Lonely Passion of Judith Hearne, Hellbound, Night Breed in pri Zeffirellijevem Hamletu.

Bil je izvršni producent Spielbergovega televizijskega projekta The Young Indiana Jones Chronicles in se leta 1993 pridružil produkcijski ekipi Kennetha Brannagha pri ustvarjanju grozljivke Mary Shelley’s Frankenstein, njuno sodelovanje pa se je nadaljevalo pri Brannaghovih režijskih podvigih A Midwinter’s Tale, Hamlet in Love’s Labour’s Lost, kjer je bil Barron producent. Produciral je tudi Othella z Branaghom in Laurenceom Fishburnom.

Steve Kloves (scenarist) je prispeval scenarij za prve štiri filme iz franšize Harry Potter. Za svoje delo pri filmih Harry Potter in Kamen modrosti ter Harry Potter in Dvorana skrivnosti je bil nominiran za otroško bafto. Pred kratkim je dokončal še pisanje za dvodelnega Harryja Potterja in Svetinje smrti.

Za hvaljeno dramo Wonder Boys z Michaelom Douglasom, Tobeyjem Maguirom in Frances Mcdormand je bil leta 2000 v igri za oskarja za scenarij po predlogi, za bafto, zlati globus in nagrado Združenja ameriških scenaristov, dobil pa je nagrado kritikov.

Kloves je kariero pri filmu začel leta 1984 s scenarijem za dramo o drugi svetovni vojni Racing with the Moon s Seanom Pennom, Elizabeth McGovern and Nicolasom Cageom. Leta 1989 je kot režiser debitiral s filmom The Fabulous Baker Boys z Jeffom in Beaujem Bridgesom ter Michelle Pfeiffer, ki je zbral nekaj nominacij za oskarje – med njimi za Michelle Pfeiffer, ki je za vlogo dobila zlati globus in bafto.

Bruno Delbonnel (direktor fotografije) je za svoje delo prejel več nagrad ter dve nominaciji za oskarja – za Jeunetova filma Amelie in A Very Long Engagement; za prvega je bil nominiran tudi za bafto, za nagrado Združenja ameriških snemalcev in za feliksa. Začel je pri Bogdanovičevem The Cat’s Meow in sodeloval pri Marie, nonna, La vierge et moi, C’est jamais loin, Across the Universe, Infamous in Paris, Je T’Aime.

Stuart Craig (scenograf), trikratni dobitnik oskarja in dvakratni dobitnik bafte, velja za enega najbolj cenjenih scenografov. Sodeloval je pri vseh filmih v franšizi Harry Potter in za tri bil nominiran za oskarja; za Harryja Potterja in Ognjeni kelih je dobil bafto. Trenutno dela na zadnjem filmu v franšizi, Harry Potter in Svetinje smrti.

Prvega oskarja je prejel za delo pri Ghandiju Richarda Attenborougha, naslednja dva za Frearsov film Dangerous Liaisons in Minghellin The English Patient. Za oskarja se je potegoval tudi za filme The Elephant Man Davida Lyncha (prinesel mu je njegovo prvo bafto), The Mission Rolanda Joffeja in Attenboroughov Chaplin. Z Attenboroughom je sodeloval večkrat: prvič pri A Bridge Too Far, nato med Ghandijem in Chaplinom še pri Cry Freedom, Shadowlands in In Love and War.

Mark Day (montažer) je z Davidom Yatesom pred tem sodeloval pri široki paleti filmov in TV projektov, med drugim pri Harryju Potterju in Feniksovem redu, ki je bil njegov prvi film iz franšize, pri miniserijah State of Play in Sex Traffic (za obe je dobil bafto), The Way We Live Now, The Young Visiters in The Girl in the Cafè. Spet bosta sodelovala pri zaključku franšize, filmu Harry Potter in Svetinje smrti. Day je sodeloval tudi z drugimi režiserji, na primer z Davidom Blairom pri filmu Mystics ter pri TV projektih Anna Karenina, Split Second in Donovan Quick in z Johnom Schlesingerjem pri TV filmih The Tale of Sweeney Todd, Cold Comfort Farm in A Question of Attribution.

Nicholas Hooper (skladatelj) z Davidom Yatesom sodeluje že dolgo, nazadnje pri Harryju Potterju in Feniksovem redu. Zložil je glasbo za Yatesove projekte The Young Visiters (zanjo je dobil bafto), The Way We Live Now, The Girl in the Café in State of Play (z vsemi tremi je bil v igri za bafto). Leta 2007 je dobil bafto za originalno glasbo v zadnjem TV filmu Prime Suspect – The Final Act s Helen Mirren, pred kratkim pa je zložil glasbo za HBO-jev film Einstein and Eddington.

Stran uporablja tehnologijo Google App Engine
Izdelava © DIGITERA