Komiki

Režija: Judd Apatow
Igrajo: Adam Sandler, Seth Rogen, Leslie Mann, Eric Bana, Jonah Hill...
Žanr: komična drama
Dolžina: 2h 26min / 146min

Avtor turbulentnih komedij 40-letni devičnik in Napumpana predstavlja zgodbo izvrstnega komedijanta Georga, ki se mora soočiti z redko boleznijo. Ker ima pred seboj manj kot leto dni življenja, si pred smrtjo želi iskrenega prijateljstva in pod svoje okrilje vzame mladega komika Iro. Podata se na nenavadno in zabavno življenjsko odisejado, toda usoda se odloči še enkrat pošaliti na Georgov račun in s presenetljivo novico pod vprašaj postavi celoten smisel Georgove metamorfoze.

O produkciji

Judd Apatow je že od nekdaj navdušen nad stand-up komedijo in ljudmi, ki se preživljajo z njo. Nekega poletja je njegova mama Tami Shad delala v klubu na Long Islandu in Apatow je kot najstnik vzljubil to vrsto zabavljaštva. V srednji šoli je kot voditelj pogovorne oddaje na šolskem radiu intervjuval vrsto komikov in vsakega vprašal, kako to delajo, kako pišejo šale in skušal izbrskati skrivnosti njihovega posla. Ob koncu šole je tudi sam začel nastopati kot stand-up komik. Ko je pustil študij na filmski akademiji, je začel redno nastopati v legendarnem klubu Improv v Los Angelesu. Čez čas je ugotovil, da njegovi nastopi nikoli ne bodo dosegli ravni vrhunskih komikov, zato se je posvetil pisanju šal za druge. Njegov dolgoletni sostanovalec in prijatelj Adam Sandler pa je nadaljeval kariero na odru.

Po uspehu 40-letnega devičnikain Napumpane je sklenil, da bo tretjo zgodbo posvetil ljudem, s katerimi je odraščal v svetu komedije. Navdih za Komike pa je dobil tudi iz resničnega dogodka, ki se je zgodil pri njem doma l. 1994. "Med potresom je v spalnico padel dimnik. Samo po naključju nisem bil tam, ker sem barval hišo. Tri dni sem zares cenil življenje, ampak samo tri dni. Zato se film dotika vprašanja: če preživiš, ali iz tega potegneš nauk za vse življenje?" Poleg tega je Apatow zadnja leta doživljal bolezen v svoji okolici, med ljudmi, ki ga obkrožajo. Osupnilo in streznilo ga je spoznanje, da se taka močna izkušnja ljudi pogosto ne dotakne. Hitro spet zapadejo v stare navade.

Kmalu po zaključku snemanja Napumpane je Apatow pokazal grobo zmontirani film svojemu dolgoletnemu prijatelju Adamu Sandlerju in omenil, da ima v pripravi nov projekt, ki bi ga mogoče zanimal. Ne da bi vedel, za kakšen projekt gre, je Sandler odvrnil, da bo sodeloval. Ko sta razpravljala, kako naj živi glavni junak, sta vanj v bistvu prelila sebe, kakršna bi bila, če se ne bi poročila. George Simmons je Sandler in Apatow v najslabši možni različici.

Nobeden od njiju pa se ni zavedal, da bo snemanje komedije tako čustveno izčrpujoče. Apatow se spominja: "Vajen sem snemati lahkotne komedije, tokrat pa sem prišel na prizorišče in nenadoma pomislil, da bomo snemali izkušnjo smrti. In ko je Adam igral, sem se skušal umakniti na stran, da nihče ne bi videl, da jočem. Obenem pa so bile nekatere najtežje scene tudi najbolj smešne. Ker se kot komik z boleznijo spoprijema s šalami."

Vlogo nadobudnega mladega komika Ire je dobil Seth Rogen, član stalne Apatowove zasedbe, ki je svoj lik zasnoval na mladem Apatowu. Ira naj bi bil začetnik, ki sicer piše dobre šale, nastopati pa ne zna najbolje. Toda to je bilo zelo težko doseči. Apatow pojasnjuje: "Sethov lik se na odru ne znajde. Ampak ko je odprl usta, smo se valjali od smeha. Preprosto se ne zna niti pretvarjati, da je zanič."

Glavno žensko vlogo je dobila Apatowova žena in dolgoletna sodelavka Leslie Mann. Sandler jo že dolgo pozna, tudi sodelovala sta že skupaj, zato je bilo snemanje precej sproščeno. In ne samo to. Apatow pravi, da sta Sandler in Mannova tako dobra prijatelja, da jo je že sama misel, da bi lahko bil na smrt bolan, tako pretresla, da na platnu vidimo resnična, ne zaigrana čustva.

Eric Bana, ki igra Laurinega nezvestega moža, se običajno ne pojavlja v komičnih vlogah. Občinstvo zunaj Avstralije ga je spoznalo po resnih nastopih. Redkokdo pa ve, da je kariero začel s stand-up komedijo na televiziji, na primer v oddaji The Eric Bana Show Live; in to je počel skoraj 12 let, preden se je podal v filmske vode. Zato je bil navdušen, da se lahko vrne k svojim začetkom.

Vloge mlajših komikov so zapolnili dejansko mlajši komiki, ki se uspešno prebijajo v ta svet. Vlogi Laurinih hčerk pa sta dobili kar njeni pravi hčerki Maude in Iris.

Vlogo Daisy, v katero je zaljubljen Ira, je dobila novinka Aubrey Plaza. Poslala je posnetek in nato brala vlogo s Sethom Rogenom. Ko pa so ji povedali, da bi radi za to vlogo našli igralko, ki je hkrati stand-up komičarka, je predlagala, da se bo posnela tudi v tej vlogi. V Queensu je prvič nastopila, prijatelj jo je posnel in posnetek je objavila na YouTubu ter poslala povezavo filmskim ustvarjalcem. Čez dva dneva so ji ponudili vlogo.

Da se je zasedba pripravila na snemanje, je Apatow pripravil vaje pisanja šal in turneje z nastopi, ki so trajale več mesecev pred samim snemanjem. Igralci so nastopali v različnih klubih, kjer so doživljali pristen odziv občinstva. Nastopi so doživeli vrhunec v Los Angelesu, kjer so zbrana sredstva namenili organizaciji za pomoč bolnikom z multiplo sklerozo in neprofitni organizaciji, ki podpira mlade pisatelje.

Med pisanjem šal so prosili Rogena, naj napiše najboljše šale, kar se jih lahko domisli, nato pa so jih namenoma pokvarili. Poleg tega Apatow ni določal, kakšne šale naj pišejo ali pripovedujejo. Vsem igralcem je dal samo temo, nato pa jim prepustil proste roke, da so ustvarjali. Vse njihove nastope v klubih so posneli, da so posnetke lahko uporabili tudi pozneje v filmu.

V filmu se pojavljajo tudi številni drugi znani komiki, ki igrajo same sebe, na primer Ray Romano, Sarah Silverman, Norm MacDonald, Dave Attell in Charles Fleisher. Pojavi se tudi veliki oboževalec Apatowovih fimov Eminem, ki ga na velikem platnu vidimo prvič po filmu 8 Mile

In še ena zanimivost. Domači posnetki, ki jih vidimo na začetku filma, ko Sandler po telefonu nadleguje osebje v delikatesi, so dejanski posnetki, ki jih je Apatow naredil, ko sta bila s Sandlerjem še mlada in neuveljavljena komika. Tudi prizor, ko Mabel poje Memory, je dejanski domači posnetek iz Apatowovega zasebnega arhiva. Posnetki Georgeve ljubezni Laure pa so vzeti iz Lesliejinih zgodnjih filmov in oglasov, ki jih je posnela.

Stran uporablja tehnologijo Google App Engine
Izdelava © DIGITERA