Legija

Režija: Scott Stewart
Igrajo: Paul Bettany, Lucas Black, Tyrese Gibson, Adrianne Palicki, Charles S. Dutton...
Žanr: akcijski apokaliptični triler
Dolžina: 1h 40min / 100min

Nad svet se zgrne srhljiva biblična apokalipsa, saj je Bog obupal nad človeškim zlom in na Zemljo poslal vojsko angelov, da iztrebi nevredne ljudi. A med nebeškimi bitji je tudi nadangel Mihael, ki prostovoljno zapusti nebesa, da bi pred angelskim srdom rešil mlado natakarico, ki v sebi nosi odrešenika. V divji bitki Mihaelu na pomoč priskoči skupina neznancev, ki so zatočišče poiskali v odročnem avtocestnem postajališču. Srhljivi poslednji boj za usodo človeštva se lahko prične ...

Zaprašena obedovalnica v puščavi Mojave postane točka nič za zadnji spopad na Zemlji. Legija je osupljivo drugačna in strašljiva vizija apokalipse režiserja in scenarista Scotta Stewarta. Ko se človeštvo uniči v divjaški furiji, se skupina ljudi, ujeta na robu praznine, pripravlja na zadnji spopad – s pomočjo skrivnostnega in mogočnega tujca. Ne vedoč za kaos, ki se odvija po svetu, se Bob Hanson (Dennis Quaid), lastnik samotne obcestne kavarne, in njegov partner Percy (Charles S. Dutton) lotita posla kot običajno. Prelepa in visoko noseča natakarica restavracije Charlie (Adrianne Palicki) postreže z zajtrkom Sandri in Howardu, premožnemu paru iz predmestja (Kate Walsh in Jon Tenney), in njuni najstniški hčerki Audrey (Willa Holland). Trojica čaka, da jim bo avto popravil Bobov sin Jeep (Lucas Black). Ko slika na televiziji zamrzne in ko telefoni obmolknejo, skupina spozna, da so izgubili stik z zunanjim svetom. Ko skušajo razumeti, kaj se dogaja – gre za potres? teroristično napad?, vstopi starejša ženska (Jeannette Miller) in pri prikupni Charlie naroči zrezek. Ko ji prinesejo jed, začne preklinjati, da vsi kar obmolknejo. V trenutku krhka dama dobi nadnaravne moči in gre v gnusen napad, po katerem je Howard hudo ranjen. Obupni poskus priklicati pomoč se konča, ko neprebojen oblak insektov obedovalnico spremeni v edini varen pristan daleč naokrog. Ko končno spoznajo grozljivo resnico o nastali situaciji, se jim pridruži tujec (Paul Bettany) z arzenalom ukradenega orožja. Charlie oznani, da je njen nerojeni otrok edino upanje, ki ga ima človeštvo, in je pripravljen storiti karkoli, da ga reši. Svet se bo vsak čas spremenil v živo moro za žalostni preostanek človeštva, saj se k njim zgrinjajo karavane pobesnelih ubijalcev, iščoč sveže žrtve; armada angelskih bojevnikov, ki si prizadevajo a za popolno uničenje, pa jim je tesno za petami v tem edinstvenem in grozljivem vpogledu na konec dni.

O nastajanju filma

Izvirni scenarij za Legijo bi žanrsko lahko uvrstili predvsem kot grozljivko. A ko so na pomoč poklicali mojstra za vizualne učinke in scenarista Stewarta "sem predelal scenarij in sicer sem se pri elementih grozljivke držal pravila manj je več. Izvirni scenarij je bil bolj ekspliciten. Med pripovedovanjem zgodbe je hotel pokazati vse. Moj scenarij je bil bolj v slogu: Nekaj časa vas bomo pustili tavati v temi. Temačnost je najbolj grozna stvar. Čakati, da se boš nečesa ustrašil, je veliko bolje kot to, da se potem res ustrašiš. Kot režiser si želim ves čas privijati živčke in držati vse v napetosti. Moje najljubše grozljivke so tiste, ki si vzamejo čas, da se stvari razvijejo, ko občinstvo spozna like in njihova občutja. Potem pa pride najboljše."

Med pisanjem zgodbe je imel Stewart ves čas v mislih, kot mu sam pravi, koncept skrivnostnosti: "Izvira iz Freuda. On je definiral razliko med fantastičnim in grozljivim. Zmaj je fantastičen. Oče, ki sredi kuhinje stoji s sekiro, je grozljiv. Nekaj znanega, ki se znajde v čustveno ali logično nesmiselnem konceptu za gledalca, je nadvse vznemirljivo. Na tem temelji Legija."

Lancaster je bil nad Stewartovim ambicioznim konceptom tako navdušen, da ga je prosil, naj film še režira, čeprav doslej filmov še ni režiral.

Filmarji so v apokaliptični zasnovi Legije videli priložnost za poglabljanje v širše tematike znotraj nadvse zabavnega žanra akcijske grozljivke. Čeprav film ni religiozne narave, vseeno uporablja elemente poznanih naracij, da bi posredoval zgodbo. "Če ste odraščali v religioznem domu ali ne, živimo v družbi, ki ima v svojem središču religijo," izpostavlja Stewart.  "Film se ne trudi povedati ničesar o določenih prepričanjih. Gre za idejo o veri. Uporablja stvari, ki so nam prepoznavne iz židovsko-krščanske ideologije in z njihovo pomočjo pripoveduje zgodbo.  Ne glede na to, kakšno je vaše filozofsko prepričanje, se lahko najdete v filmu." Če zveni provokativno, je bil prav to Stewartov namen. "Film stopa na prste in to je njegov namen," pravi. "Upam, da je do neke mere kontroverzen. Konec koncev seveda mora biti zabaven, upam pa, da bo ljudi spodbudil k razmišljanju. Zaradi tega izstopa iz vesolja standardnih trilerjev."

Filmski liki so prerez Amerike. Mož na poti na zaslišanje glede skrbništva nad otrokom. Poročeni par, ki ima težave z najstniško hčerko. Mlada ženska, ki bo ravnokar rodila otroka, ki si ga ne želi. "Like obdaja tolažeča normalnost," pravi Stewart. "Potem pa plast za plastjo vsa ta udobja izginjajo. Občutek, da je vse v redu, se počasi razblinja.  TV ne oddaja več, potem umolkne radio. Nekaj se dogaja, počasi, a zagotovo. Drobna stara ženička, družina iz kombija, sladoledar – vse te zelo znane stvari dobivajo povsem nov pomen. Svet je malce zašel."

Zdaj, ko dolgo načrtovani film končno prihaja v kina, želi Lancaster zagotoviti občinstvu, da Legija prinaša vznemirjenje, ki odlikuje samo najboljše znotraj žanra. "Rad snemam filme," pravi producent. "Ta združuje elemente drame in spektakla in vizualne učinke, kakršnih moji filmi še niso imeli. Krasni igralci, krasni vizualni učinki, sekvence bojevanja in akcijske sekvence, pa na stotine statistov. To je res krasen projekt."

O igralcih

Paul Bettany (Michael)  je igral v filmih Da Vincijeva šifra, Srce iz črnila, Vitezova usoda,  Gospodar in bojevnik, Čudoviti um, Po dežju, Po dežju, Land Girls, David Copperfield, Suicide Club, Gangster No.1, The Reckoning, The Heart of Me, Dogville, Wimbledon, M&C, The Secret Life of Bees, The Young Victoria Creation, Priest.

Lucas Black (Jeep Hansen) je nastopil v filmih  Hitri in drzni: Tokyo Drift, Marinec, Rezilo, All the Pretty Horses, The War,  Ghosts of Mississippi, Crazy in Alabama, Dosjeji X, Hladni vrh, Killer Diller,  Deepwater. Na televiziji je nastopal v serijah American gothic, Bolnišnica upanja in v filmu Flash.

Dennis Quaid (Bob Hansen) je posnel filme Točka prednosti, Pandorum, G.I. Joe. Horsmen, The express, Daleč od nebes, Ameriške sanje, Preprodajalci, Dan po jutrišnjem, Moji, tvoji, najini, Past za starše, Jezdeci na dolge proge, Pot v vesolje, Za vsako ceno, Čenče, Breaking Away, Crazy Mama, Dreamscape, All Night Long, Enemy Mine, Savior, Wyatt Earp, Everybody’s All American, Suspect, D.O.A., Flesh and Bone, In Good Company, The Rookie The AlamoThe Flight of the Phoenix.

Na televiziji je nastopil v Bill, Bill: On His Own ter v Dinner with Friends. Kot režiser je debitiral s TNT-jevim filmom Everything That Rises.

O režiserju

Scott Stewart je scenarist, producent, režiser in tehnolog. Trenutno režira filmsko priredbo japonskega stripa Priest, v kateri igrajo Paul Bettany, Cam Gigandet, Karl Urban in Christopher Plummer.

Je eden od avtorjev stripa v štirih delih Legion: Prophets, ki se časovno dogaja pred filmom Legija.

Je tudi producent filma Psyops.

Je eden od ustanoviteljev zelo cenjene firme za vizualne učinke The Orphanage, ki je ustvarila vizualne učinke za filme, kot so Iron Man, Pirati s Karibov: mrtvečeva skrinja, Pirati s Karibov: na robu sveta, Mesto greha , Dan po jutrišnjem in Hellboy.

Preden je ustanovil The Orphanage, je bil eden od umetnikov vizualnih učinkov pri  Industrial Light + Magic Georga Lucasa. Ustvaril je vizualne učinke za več uspešnic, med drugim Vojna zvezd, prva epizoda, grozeča prikazen in Jurski park: izgubljeni svet.

Stran uporablja tehnologijo Google App Engine
Izdelava © DIGITERA