Možje, ki strmijo v koze

Režija: Grant Heslov
Igrajo: George Clooney, Ewan McGregor, Jeff Bridges, Kevin Spacey, Stephen Lang...
Žanr: komedija
Dolžina: 1h 30min / 90min

Ambiciozni vojni novinar Bob v Iraku spozna čudaškega Lyna, nekdanjega agenta skrivnostnega odreda ameriške vojske, ki se ukvarja s paranormalnimi načini vojskovanja. Toda ustanovitelj programa, kjer so razvijali načine branja sovražnikovih misli, hojo skozi zidove in ubijanje (koz) zgolj s pogledom, je izginil, in Lyn ga namerava poiskati. Bob zasluti svojo priložnost in se mu pridruži na eni najbolj nenavadnih in zabavnih vojaških avantur.

Zgodba

V tem komičnem pogledu na resnične dogodke, ki so (skoraj) preveč bizarni, da bi jim lahko verjeli, novinar odkrije strogo varovan oddelek ameriške vojske, ko spremlja nenavadnega vodjo specialcev na nalogo, ki presega meje zdravega razuma.

Reporter Bob Wilton (Ewan McGregor) išče pravo temo za svojo novo odmevno zgodbo in pri tem naleti na Lyna Cassadyja (oskarjevec George Clooney), skrivnostnega človeka, ki trdi, da je član eksperimentalne enote ameriške vojske. Če gre verjeti Cassadyju, Vojska Nove Zemlje spreminja ustaljene načine vojskovanja in zmagovanja. Četa z imenom "Bojevniški menihi" z doslej neznanimi telepatskimi sposobnostmi lahko in zmore brati sovražnikove misli, hodi skozi trdne stene in celo ubije kozo s tem, ko zgolj strmi v njo. Zdaj pa pogrešajo iznajditelja programa, Billa Djanga (večkratni nominiranec za oskarja Jeff Bridges), in Cassadyjeva naloga je, da ga najde.

Odbite štorije novega znanca v Bobu vzbudijo tolikšno zanimanje, da se mu odloči pridružiti. Ko ju sled za Djangom vodi v skrivni vadbeni tabor, ki ga vodi izobčeni telepat Larry Hooper dvakratni oskarjevec Kevin Spacey), se novinar globoko zaplete  v zasebno vojno med možmi Djangove Vojske nove Zemlje in Hooperjevo zasebno milico nadvojakov. Da bi preživel, mora Bob prelisičiti sovražnika, za katerega ne bi nikoli verjel, da sploh obstaja.

Navdih za film Možje, ki strmijo v koze je bil istoimenski stvarni roman Jona Ronsona, osupljiva in pogosto nadvse smešna raziskava vladnih poskusov, da v boju proti sovražniku izrabi paranormalne sposobnosti nekaterih državljanov.

V filmu so zbrali izjemno igralsko zasedbo na čelu z Georgeom Clooneyjem (Burn After Reading, Lahko noč in srečno), Jeff Bridges (Iron Man, Veliki Lebowski), Ewan McGregor (Angeli in demoni, Moulin Rouge), Kevin Spacey (Moon, Lepota po ameriško), Robert Patrick ("The Unit", Terminator 2), Stephen Root (The Soloist), Stephen Lang (Public Enemies) in Rebecca Mader ("Lost"). Režiral je nominiranec za oskarja Grant Heslov (Lahko noč in srečno) po scenariju Petra Straughana (How to Lose Friends & Alienate People) in knjižni predlogi Jona Ronsona. Producenti tega nenavadnega filma so Clooney, Heslov inPaul Lister. Kamero je vodil z oskarjem nagrajeni snemalec Robert Elswit (Tekla bo kri). Filomsko montažo je opravila Tatiana S. Riegel (Tekla bo kri). Kostume je izbirala Louise Frogley (Bondov Quantum of Solace). Scenografijo pa je vodila Sharon Seymour (Gone Baby Gone).

Bolj čudno od fikcije

Nekaterim zgodbam je preprosto usojeno, da jih prelijejo v film. Tudi ta je takšna: vojsko novodobnih vojakov finančno podpira ameriška vlada, da bi razvila nove metode vojskovanja z uporabo njihove zavesti. Kakor neverjetno se že sliši, je ta zgodba resnična. Nadrobno je preverjena v neliterarnem romanu, ki je postal knjižna uspešnica, novinarja Jona Ronsona Možje, ki strmijo v koze. Knjiga razkriva nastanek in obstoj Prvega bataljona Zemlje in skozi odvijanje pripovedi postavi pravi oder osupljivega in noro smešnega filmskega pogleda na doslej neznano poglavje ameriške vojaške zgodovine.

Ko je producent Paul Lister prejel prvi dve poglavji knjige, ga je takoj pritegnil naslov.  "Fenomenalen je," pove Lister. "Zaradi njega sem vzel knjigo v roke, saj se mi je zdel osrednja tema za film."

 "Že prvi poglavji sta bili neizmerno smešni in komaj sem čakal, da preberem še ostale. Je polna čudnih, resničnih zgodb, ki imajo isti ton in skupen cilj. Spraševal sem se, kako je lahko nekaj tako smešnega in odbitega resnično?" pripoveduje Lister.

Zgodbe so res neverjetne in same po sebi noro smešne, niso pa pripraven material za filmsko pripoved. Zato je moral scenarist Peter Straugham opraviti kar obsežno delo.

"Moral sem dodati nekaj 'zemeljskih' prvin, ki so povezale vse niti v eno zgodbo," pove Straugham. "Ljudje mislijo, da smo dodali več klovnskih in norčavih primesi, vendar ni tako. Vse je resnica. Vse pripovedno ozadje, poskusi hoje skozi zid, ubijanje hrčkov s tem, da strmiš vanje, je vzeto iz različnih poskusov, ki so jih opravljali v vojski ali CII že v 60-ih, 70-ih in 80-ih letih prejšnjega stoletja. Nekaj najbolj trapastih prizorov in dialogov je vzetih besedo za besedo iz intervjujev avtorja knjige Ronsona."

Končni scenarij združuje ostro in bistroumno satiro ter nedolžno upanje, ki odlikujeta tudi samo knjigo. "Ves čas razmišljam, kako bi bilo, če bi vojsko imeli v rokah hipiji? Kakšen bi bil svet potem?" se sprašuje Straughan. "Slog filma je začrtal sam Jon v svojih intervjujih, odprt je in pripravljen sprejeti vse. Nikoli ni ponižujoč do ljudi, ki jih sprašuje, naj bodo njihove ideje še tako odžagane. Na koncu sem tudi jaz tako čutil do likov in njihovih zamisli ter prepričanj, čeprav jih nisem mogel deliti z njimi."

Še bolj je bil šokiran upokojeni major Jim Dever, ki je kot vojak služil 25 let pri mornarici in so ga filmarji vpoklicali za svetovalca. Bil je osupel, ko je zvedel, da gre za resnične teme. "Ko sem dobil v roke scenarij, sem se vprašal, je to res? To da se je dogajalo v vojski? Pa sem raziskoval še sam. Vse drži kot pribito."

Imejte odprto glavo in srce tudi vi. Kako bi bilo, če …

Ta odgovor je vreden smeha. In upanja, da bo mogoče nekoč bilo marsikaj drugače.

Na račun orkanov, snežnih metežev in onesveščenih koz.

Igralski vrhunci Georgea Clooneyja (Lyn Cassady/Producent):
Oskar in zlati globus za stransko vlogo v lastnem filmu Syriana. Nominacija za oskarja in zlati globus za glavno vlogo v Michaelu Claytonu. Vloge v filmih Burn After Reading, O Brother, Where Art Thou?, Intolerable Cruelty, seriadi Oceanovi, v trilerju Daleč od oči, vojni komični drami Trije kralji. Letos bo bržkone spet nominiran za oskarja v romantični komediji V zraku.

Igralski vrhunci Ewana Mcgregorja (Bob Wilton): Obi-Van Kenobi v Lucasovih Vojnah zvezd, debi Being Human, Shallow Grave, Trainspotting.

Ne pozabimo Boylovega A Life Less Ordinary, pa Velvet Goldmine Todda Haynesa. Dva vrhunca sta seveda Sestreljeni črni jastreb Ridleyja Scotta in Moulin Rouge! Baza Luhrmana.

Igralskih vrhuncev Jeffa Bridgesa (Bill Django) je veliko. Thunderbolt and Lightfoot Michaela Cimina mu je prinesel nominacijo za oskarja za stransko vlogo. Prav tako Starman.  Potem si pa kar sledijo The Fisher King, Seabiscuit, The Fabulous Baker Boys Terryja Gilliama, Brez strahu Petra Weira in drugi.

Kmalu ga bomo videli v izvrstni drami Crazy Heart ob Maggie Gyllenhaal, Robertu Duvallu in Colinu Farrellu.

Igralski vrhunci Kevina Spaceyja (Larry Hooper) pa so:
Dvakrat je osvojil oskarja, za stransko vlogo v Osumljenih pet in za glavno vlogo v Lepoti po ameriško. Izjemen je bil v Fincherjevi mojstrovini 7edem, v Swimming with Sharks, L.A. Zaupno, Glengarry Glen Ross, Pogajalec, Hurlyburly, K-PAX in v Ladijskih novicah.

Stran uporablja tehnologijo Google App Engine
Izdelava © DIGITERA