Državni sovražniki

Režija: Michael Mann
Igrajo: James Russo, David Wenham, Christian Stolte, Jason Clarke, Johnny Depp...
Žanr: kriminalka / drama
Dolžina: 2h 20min / 140min

Režiser filmov Poslednji Mohikanec in Miami Vice sledi legendarnemu in najbolj razvpitemu ameriškemu bančnemu roparju Johnu Dillingerju, ki je sejal strah in trepet v 30. letih prejšnjega stoletja. Dillinger po številnih odmevnih ropih in begu iz zapora pristane na vrhu seznama državnih sovražnikov, zato se na lov za njim poda ambiciozni agent FBI-ja Melvin Purvis. Pregon pretkanega kriminalca se spremeni v napet in nenadzorovan obračun, a Dillinger je vedno korak pred zasledovalci.

Zgodba

Film raziskuje zgodbo moža, katerega zločinski podvigi so pritegnili ljudi v krempljih finančne stiske, pripravljene slaviti mitični lik, ki je ropal banke, ki so jih spravile na beraško palico. Moža, ki je prelisičil oblasti, ki niso ublažile stiske ljudi, in navdihnil prvo državno vojno proti zločinu. Moža, ki je vodil tolpo izurjenih oboroženih roparjev v valu ropov in neverjetnih pobegov, in katerega eleganca in karizma nista očarali le posebne ženske, pač pa vso državo. Legendarnega izobčenca iz časov depresije, Johna Dillingerja.

Medtem ko so pustolovščine Dillingerjeve tolpe, v kateri sta bila tudi sociopatski Baby Face Nelson in ropar in ugrabitelj Alvin Karpis, navduševale mnoge, pa je Hoover nameraval izkoristiti aretacijo zločinca, da bi svoj Preiskovalni urad povzdignil na raven državne policijske enote, ki je postala FBI. Hoover je iz Dillingerja naredil prvega ameriškega državnega sovražnika št. 1 in za njim poslal Melvina Purvisa, elegantnega “Clarka Gabla v vrstah FBI”.

V Chicagu se je ta lov končal. Ko je bilo vsega konec, je dežela izvedela, da se je s smrtjo enega njenih junakov rodila legenda.

O produkciji

Številni eseji, knjige, pesmi in filmi pripovedujejo zgodbe iz časov velike depresije. Michael Mann pa je hotel to nemirno obdobje raziskati skozi življenje zločinca, ki je postal ljudski junak cele generacije. Mannu je jasno, da je resnica bolj čudna od domišljije, ko gre za zakon in kršilce zakona.

Snemanje je potekalo tudi na krajih, kjer so potekali zgodovinski dogodki, ki jih prikazuje film – v zaporu v Crown Pointu, v Little Bohemii in kinu Biograph.

Največji izziv je bil spremeniti Ameriko 21. stoletja nazaj v svet zgodnjih 1930. let. Za film so morali opremiti 114 različnih prizorišč, zato je scenografski oddelek začel delati že dolgo pred začetkom snemanja. Snemali so tudi v mestecih, v katerih je Dillinger oropal banke.

Vsi igralci, tako tisti v vlogah agentov FBI kot v vlogah zločincev, so se morali naučiti ravnanja z orožjem iz tistega časa in načinom streljanja, ki se razlikuje od današnjega, prav tako pa so se morali naučiti voziti stare avtomobile iz 30. let, saj imajo v filmu pravzaprav ključno vlogo.

Snemanje je bilo dolgotrajno in zahtevno, vendar so vsi zadovoljni s končnim rezultatom.

O igralcih

Johnny Depp (John Dillinger)
Johnny Depp je kariero začel kot glasbenik, kar ga je pripeljalo v Los Angeles. Ko je njegov bend razpadel, se je lotil igranja in prvo večjo vlogo dobil v A Nightmare on Elm Street, igral pa je tudi v Stonovem Platoonu. Zaslovel je z vlogo v TV seriji 21 Jump Street, potem pa nadaljeval v filmih kot What’s Eating Gilbert Grape, Arizona Dream, Edward Scissorhands, Ed Wood, Donnie Brasco, Dead Man, Don Juan DeMarco, From Hell, Chocolat, Sleepy Hollow, The Ninth Gate, Finding Neverland, The Libertine, Charlie and the Chocolate Factory, Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street, vsi trije Pirates of the Caribbean in številnih drugih.

Christian Bale (Melvin Purvis)
Bale je debitiral v Spielbergovem epu Empire of the Sun in nadaljeval s filmi Henry V., The Portrait of a Lady, The Secret Agent, American Psycho, Shaft, Captain Corelli’s Mandolin, Reign of Fire, Batman Begins, The Dark Knight, Terminator Salvation in številnih drugih.

O ustvarjalcih

Michael Mann, režija
Po dolgih letih dela na TV je Mann kot filmski režiser debitiral s filmom Thief in nadaljeval s filmi The Keep, Manhunter, The Last of the Mohicans, Heat, The Insider, Ali, Collateral, Miami Vice in številnimi drugimi.

Stran uporablja tehnologijo Google App Engine
Izdelava © DIGITERA