Snubitev

Režija: Anne Fletcher
Igrajo: Sandra Bullock, Ryan Reynolds, Mary Steenburgen, Craig T. Nelson, Betty White...
Žanr: romantična komedija
Dolžina: 1h 47min / 107min

Režiserka romantičnih filmov Odpleši svoje sanje in Vedno priča, nikoli nevesta predstavlja zgodbo stroge in uspešne urednice Margaret, ki ji zaradi pretečene vize grozi izselitev iz ZDA. Da bi obdržala službo, si izmisli poroko s svojim nič hudega slutečim pomočnikom Andrewom. Ob igranju popolnega para se odpravita k Andrewovi družini na Aljaski, kjer kljub številnim težavam in prigodam počasi spoznavata, da se lahko tudi največja nasprotja zares privlačijo.

O produkciji

Ko cenjeni, predvsem pa osovraženi knjižni urednici iz New Yorka, Margaret Tate (Sandra Bullock), preti prisilna izselitev nazaj v rodno Kanado, se domisli nenavadne rešitve. Rešitve, ki je povsem v njenem slogu; Margaret namreč ne pozna življenja zunaj pisarniških zidov, zanjo obstaja samo služba in trd, skorajda suženjski odnos do podrejenih. To najbolj občuti njen pomočnik, nadarjeni Andrew (Ryan Reynolds), ki ga je dolga tri leta mučila in zatirala. Seveda je prav on deležen te nenavadne rešitve, poroke po naročilu, ki bo šefinjo obdržala na vodilnem mestu priznane založbe. Njegov ja potegne za sabo kup huronsko smešnih, pa tudi neprijetnih in celo bolečih izkušenj in pripetljajev; najbolj nepričakovana je seveda nenadejana "otoplitev" med njima, ki nenadoma udari med obiskom njegove nič hudega sluteče družine na Aljaski. Kako bo neomajna, velemestna poslovna ženska, ki je vajena, da drži vedno vse niti v rokah, obvladala eno nepričakovano situacijo za drugo? Kako bo obrzdala svoje srce, ki ji nenadoma uide z vajeti? V vrtincu priprav na poroko od danes do jutri in trmastim uradnikom za nezakonite priseljence za vratom se Margaret in Andrew držita načrta navkljub neobetavnim posledicam, ki bi ju zadele, če bi ta načrt šel po vodi …

Film so skoraj v celoti posneli v Massachusettsu. Razen nekaj dni snemanj v New Yorku, so Aljasko, oziroma majhno mestece Sitka, v katerem se godi levji delež zgodbe, ustvarili v obalnih mestih severno od Bostona: v Rockportu, Manchester-By-The-Seaju in  Gloucestru ter na Cape Ann. Zasluga za popolno aljaško podobo prizorišč gre scenografu Nelsonu Coatesu. Izdelali so več kot 30 pročelij za idilične lesene stavbe v "Sitki", ozadje z gorskimi vrhovi, pokritimi s snegom, pa so pričarali izvrstni vizualni učinki. Tokrat ta filmska tehnologija ni bila v službi mogočnih eksplozij, pošasti, nezemljanov in drugih fantastičnih bitij, pač pa lepote neke pokrajine, ki je kamera ni mogla ujeti. Prebivalci Rockporta na filmu svojega mesta zagotovo niso prepoznali. Ustvarjalci, zlasti režiserka Anne Fletcher, pa so poskrbeli za avtentičnost s totemi in drugimi izvirnimi predmeti indijanskih plemen, ki so del zgodovinske dediščine Aljaske. Toliko bolj, ker so bili predniki babice nesojenega ženina Andrewa iz plemena Tlingitov.

O igralcih

V vlogi lepšega spola nesojenega para srečamo priljubljeno, čedno in vedno simpatično Sandro Bullock; resda bo njena lastnost "vedno simpatična" tokrat na težki preizkušnji, toda Sandra zna biti vsemu kos. Če je obvladala podivjan in z bombo opremljen avtobus, poln nedolžnih potnikov, ne dvomimo, da bo kos tudi ljubeči, zaradi poroke edinca razneženi aljaški družini ter svojemu pomočniku in bodočemu pogodbeno zakonskemu partnerju. Ali pa ne? Gospodična Bullock se je v svoji igralski in producentski karieri  po Hitrosti s Keanujem Reevesom poskusila v komično romantični vlogi Ko si spal. Film je doživel izjemen uspeh tako pri kritikih kot gledalcih. Psihološki triler Mreža je le še utrdil njeno priljubljenost in status ene najbolj iskanih hollywoodskih igralk, ki pa nikoli ni izrabljala svojega položaja za zvezdniške izpade. Radi smo jo gledali kot čustveno čarovnico v Practical Magic ob Nicole Kidman, v Naravnih silah in Hope Floats, Miss Congeniality in številnih drugih. Njena produkcijska hiša Fortis Films je izjemno uspešna, saj je priljubljena komedija Two Week Notice, v kateri je zaigrala ob Hughu Grantu, prinesla v blagajne več kakor 200 milijonov dolarjev. Kmalu, še letos, jo bomo videli v komediji All About Steve ob Thomasu Hadenu Churchu in Bradleyju Cooperju.

Margaretin zaročenec na ukaz je nadarjeni Ryan Reynolds, ki se ga je marsikdo zapomnil po odlični vlogi Deadpoola iz tretjega dela zf uspešnic Ljudje X: Wolverine. Njegova doslej najbolj odmevna vloga, tako pri kritikih kot gledalcih, pa je bila v komediji Definitely, Maybe ob Rachel Weisz, Isli Fisher in Kevinu Klineu. S filmom Fireflies In the Garden je gostoval na Berlinskem festivalu ob Julii Robert, Emily Watson in Carrie-Ann Moss, jeseni pa ga bomo lahko videli v prihajajočem Papermanu. Ob tem je dejstvo, da ga je revija People proglasila za enega najbolj seksi moških tega časa, zgolj populistično zabavna malenkost.

V vlogah Andrewovega očeta srečamo Craiga T. Nelsona, igralca, pisca, režiserja in producenta. Znan in priljubljen je predvsem na malih ekranih, kjer je igral v prenekateri zgodbi priljubljenih nanizank, od The District do CSI: New York. V priljubljeni nanizanki Coach je upodobil Haydena Foxa, več epizod pa je tudi režiral in prejel za svoje delo kar tri nominacije za nagrado Emmy.

Andrewovo mater igra  Mary Steenburgen. Za vlogo v filmu Melvin in Howard je prejela oskarja, med njene opaznejše vloge pa sodijo filmi The Brave One Neila Jordana ob Jodie Foster, Nobel Son ob Alanu Rickmanu in Billu Pullmanu, v Filadelfiji, Kaj žre Gilberta Grapea in mnogih drugih.

Kot babica Annie je Betty White legenda ameriške komedije. Začela je na radijskih valovih, se kmalu preselila na male ekrane takratne lokalne TV postaje v Los Angelesu. Njena prva komedija, v kateri se je že poskusila tudi kot producentka, je bila Življenje z Elizabeth (1951). Odtlej smo jo videli v številnih vlogah: od stalnega pojavljanja v priljubljenih TV govornih oddajah do številnih TV nanizank. Za upodobitve skorajda kultnih likov je prejel več nagrad emmy, leta 1990 pa ji je ameriško združenje komikov podelilo nagrado za življenjsko delo, dve leti poprej pa za najbolj smešno žensko vlogo. V osemdesetih letih je blestela v izjemno priljubljeni nanizanki Zlata dekleta.

Režiserka Anne Fletcher je kariero začela kot koreografinja in bila na vrhuncu slave, ko so ji ponudili režijo filma Step Up. Skupaj z nadaljevanjem sta pridelala skoraj 265 milijonov dolarjev po svetu. Leta 2008 je režirala 27 Dresses, ki je sam prinesel slabih sto milijonov manj. Kmalu se bo lotila režije zahtevnega projekta The Matadors. Rodila se je v Detroitu, z 12 leti pa je začela plesati. Po maturi se je preselila v LA, da bi se profesionalno posvetila plesu. Zdaj je uspešna režiserka in nič manj uspešna filmska producentka.

Stran uporablja tehnologijo Google App Engine
Izdelava © DIGITERA