Ljubimki

Režija: James Gray
Igrajo: Joaquin Phoenix, Gwyneth Paltrow, Vinessa Shaw, Moni Moshonov, Isabella Rossellini...
Žanr: romantična drama
Dolžina: 1h 50min / 110min

Karizmatični Leonard se po boleči razvezi vrne v rojstno mesto, kjer mu skušata zaskrbljena starša hitro najti novo ljubezen, zato ga predstavita prijazni in čuteči družinski prijateljici Sandri. Toda Leonard hkrati spozna tudi ekscentrično in zapeljivo novo sosedo Michelle, ki je zaljubljena v poročenega moškega. V burnem ljubezenskem trikotniku se mora Leonard naposled odločiti, ali bo izbral negotovo strast ali predvidljivo ljubezen.

Zgodba

Klasična romantična drama Ljubimki je zgodba o Leonardu, privlačnem, a povsem sesutem moškem, ki se po poskusu samomora zaradi neuspele zveze vrne v rojstno mesto Brooklyn. Zaščitniška starša mu predstavita Sandro, prisrčno in prijazno hčerko predmestnega poslovneža, novega družinskega partnerja. Sprva Leonard ne pokaže zanimanja in ne podleže pritisku družine, postopoma pa pri Sandri odkriva globino, ki ga vse bolj privlači.

Hkrati spozna tudi lepo in skrivnostno sosedo Michelle, ki pa se tudi sama sooča z velikimi osebnimi težavami. Leonarda prosi za pomoč pri svojem uničujočem razmerju s poročenim moškim. Vendar se Michelle pri tem ogreje za Leonarda, ta pa je pod pritiskom svoje družine, ki ga sili v razmerje s Sandro. Leonardo bo moral sprejeti izjemno težko odločitev. Lahko izbere nepredvidljivo strast, udobje ljubezni ali pa znova zatava v temačnost, ki ga je skoraj stala življenja.

Filmska ekipa

James Gray (soscenarist/režiser)
Njegov režiserski prvenec je kritično odlično sprejeta kriminalna drama Little Odessa (1994), v kateri so zaigrali Tim Roth, Edward Furlong, Maximilian Schell in Vanessa Redgrave. Za film, za katerega je tudi napisal scenarij, je prejel nagrado kritikov na filmskem festivalu v Deauvilleu ter srebrnega leva na beneškem festivalu. Prislužil si je tudi nominaciji za nagradi Independent Spirit v kategorijah najboljši prvi celovečerec in najboljši prvi scenarij. Leta 2000 je prevzel vlogo scenarista in režiserja pri projektu The Yards, kjer so igralsko zasedbo sestavljali Mark Wahlberg, Charlize Theron, James Caan in Joaquin Phoenix. Film je bil del uradnega tekmovanja na filmskem festivalu v Cannesu leta 2000. Z Markom Wahlbergom in Joaquinom Phoenixom je sodeloval tudi predlani, ko se je pod projekt We Own the Night znova podpisal kot scenarist in režiser. V kriminalni drami, s katero je sodeloval na filmskem festivalu v Cannesu leta 2007, sta zaigrala tudi Eva Mendes in Robert Duvall.

Igralska zasedba

Joaquin Phoenix (Leonard Kraditor) je svojo igralsko kariero začel s televizijskimi nastopi v serijah Hill Street Blues, The Fall Guy in Morningstar/Eveningstar. Opazil ga je režiser Harry Winer, ki ga je povabil k sodelovanju v družinski pustolovščini Spacecamp (1986). Leto pozneje je Joaquin zaigral v drami Ricka Rosenthala, Russkies, leta 1989 pa v komediji Rona Howarda, Parenthood. Leta 1995 je naletel na navdušenje kritikov in občinstva z vlogo v kriminalni drami Gusa Van Santa, To Die For, z Nicole Kidman v glavni vlogi. Zaigral je tudi v romantični drami Inventing The Abbotts (1997) Pata O'Connorja in med drugim še v filmih U-Turn Oliverja Stonea, Return to Paradise Josepha Rubena, Clay Pigeons Davida Dobkina in 8mm Joela Schumacherja. Leta 2000 je navdušil v zgodovinski drami Ridleyja Scotta, Gladiator.

Film, ki so ga nagradili z oskarjem za najboljši celovečerec, mu je prinesel oskarjevo nominacijo ter nominaciji za zlati globus in BAFTA v kategoriji najboljši stranski igralec. Istega leta je igralsko zasedbo dopolnjeval tudi v filmih Quills Philipa Kaufmana, s katerim si je priigral nagrado Broadcast Film Critics za najboljšega stranskega igralca, in The Yards Jamesa Grayja. Videli smo ga lahko tudi v celovečercih Signs in The Village režiserja M. Nighta Shyamalana, It's All About Love Thomasa Vinterberga, Buffalo Soldiers Gregorja Jordana, Ladder 49 Jayja Russella, Hotel Rwanda Terryja Georgea.

Z vlogo Johnnyja Casha v biografski glasbeni drami Walk the Line Jamesa Mangolda je leta 2006 prejel še drugo nominacijo za oskarja, tokrat za najboljšega igralca. Poleg tega je prejel zlati globus za najboljšega igralca v mjuziklu, nominacije za nagrade BAFTA, SAG in BFCA, nominiran pa je bil tudi pri čikaških filmskih kritikih. Njegova najnovejša filma sta Reservation Road Terryja Georgea in We Own The Night Jamesa Grayja.

Gwyneth Paltrow (Michelle Rausch) se je pridružila največjim zvezdam Hollywooda, potem ko je za izjemno delo v romantični drami Johna Maddena, Shakespeare In Love, prejela oskarja, zlati globus in nagrado Screen Actors Guild. Nepozabni vlogi je med drugim odigrala tudi v romantični komediji Emma (1996) Douglasa McGratha in romantični drami The Talented Mr Ripley (1999) Anthonyja Minghelle.

Med njene zgodnejše filmske vloge sodijo tiste v filmih A Perfect Murder Andrewa Davisa, Sliding Doors Petra Howitta, Duets Brucea Paltrowa in Bounce Dona Roosa. Sledili so celovečerci The Royal Tenenbuams Wesa Andersona, Austin Powers in Goldmember 3 Jayja Roacha, Possession Neila LaButea, Sylvia Christine Jeffs in Sky Captain and The World Of Tomorrow Kerryja Conrana. Leta 2005 je zopet sodelovala z Johnom Maddenom, in sicer pri projektu Proof. Za glavno žensko vlogo je prejela nominacijo za zlati globus. Pozneje se je izkazala v komični drami Ryana Murphyja, Running With Scissors, in biografski drami Douga McGratha, Infamous. Predlani je zaigrala v režiserskem prvencu svojega brata Jakea Paltrowa, The Good Night, lani pa v uspešnici Jona Favreaua, Iron Man.

Vinessa Shaw (Sandra Cohen) se je v igralski vlogi prvič preizkusila leta 1991, v televizijskem filmu Long Road Home. Že naslednje leto je zaigrala v komediji Sidneyja J. Furiea, Ladybugs. Istega leta so jo gledalci pred malimi zasloni lahko videli v seriji Great Scott, nastopila pa je tudi v seriji Fallen Angels in pozneje miniseriji The 70’s.

Zanjo prelomna je vloga v drami Stanleyja Kubricka, Eyes Wide Shut (1999), v kateri je zaigrala ob Tomu Cruiseu in Nicole Kidman. Kmalu zatem je prepričala z vlogo v trilerju Kathryn Bigelow, The Weight of Water. Leta 2002 je v kinematografih gostovala s komedijo Michaela Lehmanna, 40 Days and 40 Nights, dve leti pozneje pa navdušila Woodyja Allena v komični drami Melinda and Melinda. Nazadnje je ob Russellu Croweu zaigrala v akcijski drami Jamesa Mangolda, 3:10 To Yuma.

Stran uporablja tehnologijo Google App Engine
Izdelava © DIGITERA