Okrožje 9

Režija: Neill Blomkamp
Igrajo: Sharlto Copley, Jason Cope, Nathalie Boltt, Sylvaine Strike, Elizabeth Mkandawie...
Žanr: znanstveno-fantastična akcija
Dolžina: 1h 52min / 112min

Nezemljani vzpostavijo prvi stik s človeštvom, a s seboj ne prinesejo niti uničenja, niti tehnološkega napredka, saj so tudi sami zgolj begunci, ki iščejo nov dom. Dovolijo jim, da se naselijo v južnoafriškem getu, toda po treh desetletjih nezaupanja, omejevanja in izkoriščanja zahtevajo več svobode. Na žalost organizacijo, ki bi morala skrbeti za prišleke, zanima le njihovo napredno orožje, dokler eden od agentov ni prisiljen prestopiti na drugo stran, kjer o tujcih iz vesolja izve povsem drugačno resnico.

O snemanju

"Neill Blomkamp je vznemirljiv mlad režiser," pravi producent Peter Jackson, ki je nadzoroval Blomkampov režiserski prvenec, Okrožje 9. "Razmišljali smo o produkciji Halo, ki temelji na videoigri. Do realizacije tega filma ni nikoli prišlo, a z Neillom radi delamo in ko nam je predstavil zamisel za Okrožje 9, se nam je zdelo zabavno njegovo zamisel spremeniti v film."

V Okrožju Blomkamp spretno ustvari film z izvirno vizijo in edinstveno metodo pripovedovanja zgodbe. Potem ko se je posvečal vizualnim učinkom ter režiji reklam in videospotov, se je pri svojem filmskem prvencu navdihoval pri klasičnih znanstvenofantastičnih filmih kot tudi pri Johannesburgu svoje mladosti (Blomkamp se je tam rodil in odraščal, nakar se je preselil v Kanado). Rezultat je film, ki orje ledino z novim, edinstvenim glasom.

Že od vsega začetka je Blomkamp hotel, da bo Okrožje 9 nekonvencionalen film, ki bi pomešal meje med različnimi filmskimi slogi. "V bistvu film od fiktivne zgodbe preskoči v nekakšno ultrarealistično predstavo," razloži Blomkamp. Dramatične scene, posnetki kot iz dokumentarcev, posnetki pravih novic iz Južnoafriške medijske korporacije, "vse to je del ene zgodbe," nadaljuje  Blomkamp.  "Film se preliva od nečesa, kar daje občutek filma, do nečesa, kar daje občutek bizarne realnosti."

"Okrožje 9 se dogaja v alternativni zgodovini," pravi Jackson.  "Predstavljajte si, da bi se pred več kot 20 leti na Zemljo preselilo prek milijon brezdomnih nezemljanov v zanemarjenih vesoljskih ladjah. So povsem neškodljivi, še več kot to, povsem nemočni so. Še hraniti se ne znajo sami in nobene posebne želje nimajo, da bi počeli karkoli. Pridejo v Johannesburg, od vseh možnih krajev, in vlada ne ve, kaj bi z njimi, zato pristanejo v predelu, ki je zelo podoben Sowetu  In več kot 20 let ljudje skušajo rešiti problem nezemljanov."

Blomkamp pravi, da film posnema 24-urno ponudbo novic kabelskih kanalov, interneta in drugih virov novic, s katerimi nas bombandirajo vsak dan. "Včasih ste se posvetili samo eni časopisni zgodbi. Zdaj so podobe ves čas pred našimi očmi in tega smo se navadili," pravi Blomkamp. Izpostavlja tudi, da se je s pojavom resničnostne televizije meja med realnostjo in zabavo  še bolj zameglila.

Geneza Okrožja 9 se je začela s kratkim, nizkoproračunskim lažnim dokumentarcem z naslovom Alive in Jo’burg, ki ga je Blomkamp posnel v  barakarskem predelu Johannesburga pred nekaj leti. V njem je intergalaktične nezemljane predstavil kulturni mešanici  Johannesburga, ki je eno najbolj dinamičnih afriških mest.

Ker se Okrožje 9 dogaja v Južni Afriki, morda nekateri mislijo, da je neposredna metafora za številne težave, s katerimi se je ta država soočala. Čeprav je po besedah filmarjev nemogoče ločiti film od okolja, v katerem se dogaja, niso želeli ustvariti nobene neposredne metafore. "V Južni Afriki se moramo spopadati s stvarmi, ki jih na splošno ljudje po svetu skušajo pomesti pod preprogo," pravi Sharlto Copley, ki igra glavni lik, Wikusa. Osrednja nezemeljska lika pa sta Christopher Johnson in njegov sin, mali  C.J. (nezemljani imajo človeška imena, saj sta scenarista predvidevala, da bi ljudje nezemljane preimenovali, ko bi jih sprejeli na svoj planet). Scenaristoma se je zdelo pomembno, da so predvsem nezemljani prepričljivi, prepoznavni – človeški, če hočete. Navdihovala sta se pri ljudeh, ki jih poznata ali so jim znani, tako da sta ustvarila ekipo likov, ki so skupen številnih ljudi.

Sharlto Copley je režiserjev prijatelj že od mladosti in že večkrat sta sodelovala.  Morda bo marsikdo prezrl pomembno značilnost Wikusovega lika, da je namreč afrikaaner, "kar za nekatere v Južni Afriki pomeni, da je nekakšen hostar,« pojsani Copley. David James, ki igra vodjo MNU, se je tako odločil "da bo moj lik Anglež, mož, ki je veliko let služil v tujini in se ima že od vsega začetka za večvrednega od Wikusa."

Jason Cope, ki je bil menedžer produkcije pri Alive in Jo’burg, pa igra  Christopherja Johnsona. "Pravzaprav igram deset različnih likov," pravi Cope. "Prav špasno se je bilo zbuditi in se vprašati: Katero bitje bom igral pa danes?  Moja mama je bila zelo navdušena, ko sem dobil vlogo. Rekel sem ji: Igram skupnost intergalaktičnih bitij v mestni skupnosti. Ni povsem dojela, kaj s tem mislim."

O igralcih

Sharlto Copley (Wikus)je že pri 12-tih začel režirati in nastopati v kratkih filmih. Igro je študiral na Trinity Cllege v Londonu.  

Prvo podjetje je soustanovil pri 19-tih in od takrat je bil soustanovitelj in menedžer več uspešnih podjetij, med drugim Channel 69 Studios, Atomic Visual Effects, Slaves Talent Management tet Inspired Minority Pictures. 

Produciral in režiral je številne reklame, videe in kratke filme. Poleg tega še vedno nadzira vizualne učinke pri Atomic.  Za svoje delo je v Južni Afriki prejel številne nagrade.

Njegov kratki film 2001: A Space Oddity, ki ga je produciral in režiral s Simonom Hansenom, je najbolj priljubljen južnoafriški kratki film vseh časov.

Copley je bil koscenarist, producent, režiser in montažer svojega prvega celovečerca Spoon skupaj s Simonom Hansenom. Spoon je nadnaravni triler, trenutno v postprodukciji.

Leta 2005 je bil Copley producent kratkega filma Alive in Jo’Burg, ki ga je režiral njegov dolgoletni prijatelji Neill Blomkamp. Copley se v njem tudi na kratko pojavi.

David James (Koobus) je nastopil v Criminal Minds, The Confidant, Snitch, Jozi Streets, Egoli, Isidingo

Veliko nastopa tudi v gledališču

O režiserju

V Južni Afriki rojeni Neill Blomkamp se je v Kanado preselil pri 18-tih. Kariero je začel kot specialist za vizualne učinke pri filmu in na televiziji. Veljal je za enega največjih mladih talentov v industriji. Za svoje izjemno delo pri vizualnih učinkih je bil pri 21-tih nominiran za nagrado emmy. Kmalu zatem se je začel ukvarjati z režijo glasbenih spotov in reklam. S svojim edinstvenim talentom je hitro pritegnil pozornost, saj je nevidno združil računalniške podobe z živo igro, hkrati pa v svoje izdelke vnesel čustva, humor in razpoloženje.

Posnel je večmilijonske reklame za Nike, Citroen, Gatorade, Panasonic in Namco. Blomkamp je režiral tudi kratke filme, kot  je Tempbot, ki so dobili številna priznanja.

Stran uporablja tehnologijo Google App Engine
Izdelava © DIGITERA