Coco Chanel

Režija: Anne Fontaine
Igrajo: Audrey Tautou, Benoît Poelvoorde, Alessandro Nivola, Marie Gillain, Emmanuelle Devos...
Žanr: biografska drama
Dolžina: 1h 50min / 110min

Biografija o slavni francoski modni oblikovalki prikaže vse stopnje njenega burnega življenja: revni začetek, ko s sestro pristane v sirotišnici, najstniške poskuse pevskega uveljavljanja, neuspešno iskanje ljubezni v naročju dvoličnega bogataša ter končni razcvet s pomočjo izjemnih modnih stvaritev, ki so zaslovele po vsem svetu.

O nastanku filma

Režiserko Anne Fontaine je že dolgo fascinirala podoba Coco Chanel.  "Ni šlo toliko za modo, bolj so me zanimale značilnosti izjemne ženske," pravi Fontaine.  "Posebej me je ganilo, da je do uspeha prišla čisto sama. Dekle, ki je prišlo iz osrčja francoskega podeželja, revno, neizobraženo, je pa bila izjemna osebnost, ki ji je bilo usojeno biti pred svojim časom."

Mnogo let po tistem, ko se je začela zanimati zanjo, je dobila priložnost posneti film o tej legendarni ženski. "Morala sem razmisliti, ali bi se bilo možno držati prvega dela njenega življenja – let vajeništva, ki so se zgodila, preden je razumela svojo osupljivo usodo. Tako sem znova prebrala njeno biografijo, ki jo je napisala Edmonde Charles-Roux: Chanel and Her World: Friends, Fashion, and Fame (Chanel in njen svet: prijatelji, moda in slava). Drugi nujni pogoj je bilo najti igralko, ki bo poosebljala ta lik, ne nekoga, ki bi samo posnemal ali bil bleda imitacija Chanelove."

Fontaine je poosebljeno Chanelovo našla v Audrey Tautou.  "Že na najinem prvem srečanju so me očarali Audreyjina smelost, volja, globina njenega pogleda, s katerim vas kar prebada. Chanelova je gledala vse. Njena kultura ni temeljila na znanju, ampak na opazovanju. Napisala nisem niti ene same vrstice scenarija, ko sem spoznala Audrey, vendar sem vedela, da če mi bo zaupala in če se bo studio strinjal, da se držimo let njenega vajeništva, se bom lahko podala na pustolovščino svojega prvega zgodovinskega filma."

Tudi Tautou je bila fascinirana nad Chanelovo in čeprav se ji je vloga že dolgo obetala, jo je očarala vizija Fontainove. "Skrivaj sem upala, da bom dobila ponudbo z določenim pogledom, ker me je sodobnost tega lika – njen duh in položaj, ki ga je dala ženskam - očarala," pravi Tautou. "In ko mi je Anne Fontaine razložila, kako se namerava lotiti tematike, sem takoj pristala. Anne mi je omogočila razviti Chanelino naravo tako, da sem raziskala različne vidike te vloge, niansirala čustva, krhkost in ljubkost ter obenem zahtevnost in ponosnost. Dejstvo, da ta film režira ženska, je krasna prednost izraziti to, kako težko je bilo biti "šibkejši spol" v tistem času. Inteligenca Anne Fontaine, njene finese, globalna vizija lika in zgodba so bili nadvse pomembni pri njeni režiji tega filma."

Stran uporablja tehnologijo Google App Engine
Izdelava © DIGITERA