Fame: Sanje o slavi

Režija: Kevin Tancharoen
Igrajo: Kay Panabaker, Naturi Naughton, Kherington Payne, Megan Mullally, Bebe Neuwirth...
Žanr: glasbena romanca / muzikal
Dolžina: 1h 47min / 107min

Film, ki je nastal po oskarjevskem muzikalu iz leta 1980, gledalca popelje na newyorško šolo glasbenih in plesnih umetnosti, kjer se vsako leto zberejo najbolj nadarjeni in izvirni študentje. Toda v okolju, polnem tekmovalnosti, skritih čustev in dvomov v lastne sposobnosti, so strasti mladih umov vedno znova na veliki preizkušnji, zato lahko le s pomočjo izkušenih profesorjev najdejo pravo pot v življenju, uresničijo mladostne sanje in dosežejo večno slavo.

Posodobitev z oskarjem nagrajene filmske uspešnice, polna eksplozivne glasbe in plesa. V Fame: Sanje o slavi  spremljamo nadarjeno skupino plesalcev, pevcev, igralcev in umetnikov, ko štiri leta obiskujejo newyorško  High School of Performing Arts, v kateri imajo študentje iz vseh družbenih slojev možnost, da živijo svoje sanje in dosežejo pravo, trajno slavo… takšno, ki je prinesejo samo pravi talent, predanost in garanje.

V neverjetno tekmovalnem vzdušju bo strast vsakega študenta postavljena na preizkušnjo. Ko stremijo po svojem trenutku v soju žarometov ob pomoči najboljših in najbolj zahtevnih učiteljev, odkrivajo, kdo izmed njih ima prirojene sposobnosti in potrebno predanost za uspeh. S pomočjo ljubezni in podpore prijateljev in kolegov umetnikov, odkrivajo, kdo med njimi ima tisto, kar je potrebno za dosego slave… Fame.

Nova podoba Fame

"I’m gonna live forever…"

Fame: Sanje o slavi iz leta 2009 se je navdihovala po filmu Alana Parkerja iz leta 1980.  Z nepozabnimi podobami študentov, ki radostno plešejo na taksijih, in uspešno naslovno skladbo Irene Cara, ki je odzvanjala v ušesih vse Amerike, je Slava postala klasična uspešnica in filmska izkušnja, ki je ljudem segla v srce. Film je bil nominiran za šest oskarjev in je dobil dva: za najboljo skladbo (Fame) in za najboljšo glasbo. Nominacije je film dobil še za montažo, scenarij in skladbo Out Here On My Own.

Film ima veliko oboževalcev. Po njem so posneli več sezon trajajočo nadaljevanko, musical, organizirali so svetovno turnejo in resničnosti šov, precej preden sta uspešnici postala resničnostna šova American Idol  ter So You Think You Can Dance.  Po skoraj 30 letih si bo letos baletne čeveljce nataknila nova generacija, se usedla za klavir, zgrabila za mikrofon in pokazala, kaj zna.

Fame: Sanje o slavi je bila ljudem tako všeč, ker so spremljali nadarjene otroke, ki si neizprosno prizadevajo doseči svoje cilje z garanjem, zabavanjem in čustvenostjo.

Za to "plačajo s potom". Dandanes v svetu resničnostnih šovov  in trenutne slave s pomočjo zlomov na rdeči preprogi, in z generacijo, ki je sproščeno vajena svoje življenje prikazovati preko spletnih strani, kot je YouTube, Slava vseeno nasprotuje teoriji Andyja Warhola o 15-minutni slavi z zamislijo o pravi slavi, ki traja – z nastopi, karierami in uspehom, ki je zgrajen na prirojenem talentu, ki ga študent vztrajno pili z neumorno disciplino in nenehno vadbo.

"Bil sem velik oboževalec izvirnika. Čeprav se je narava slave v zadnjih 25 letih zelo spremenila," pravi producent Tom Rosenberg,  "smo hoteli slediti enaki časovni liniji, se pravi štirim letom, ki jih liki preživijo na High School for Performing Arts. Nismo pa želeli posnemati izvirnika – hoteli smo, da so naši liki sveži in sodobni. In del tega je bilo proučevanje narave talentov in garanja v primerjavi z instant zvezdništvom. Ko je Alan Parker posnel prvi film, je bila slava precej bolj povezana z nadarjenostjo kot danes in ljudje so si predstavljali, da sta s slavo povezana trdo delo in boj. To sicer še vedno drži, vendar danes to trditev nekako zasenči prepričanje, da je možno zasloveti tudi brez talenta. Danes lahko v trenutku zaslovi vsak, ki ima spletno stran na eni od priljubljenih družabnih mrež, in, ki ima digitalno kamero, lahko postane filmski ustvarjalec. Zato je tu, tako kot v izvirniku, osnovno zamisel proučiti pravo delo in nadarjenost, ki sta potrebna, da postaneš umetnik."

Za posodobitev franšize z novo energijo in zanosom so producenti rekrutirali mladega, vsestransko nadarjenega Kevina Tancharoena, ki je moral tako kot njegovi liki na avdicijo, preden je dobil službo. Kevin je bil plesalec, spoznal je Britney Spears in zanjo naredil nekaj koreografij in režiral njeno svetovno turnejo, ko je bil star vsega 19 let. Koreografiral je tudi koncerte za ‘N Sync in Madonne, sodeloval z Jennifer Lopez inThe Pussycat Dolls.

Fame: Sanje o slavi  je režijski prvenec 24-letnega režiserja.

Igralci

Debbie Allen (Angela Simms, ravnateljica) je ena najbolj nadarjenih žensk v industriji zabave. Je režiserka, koreografinja in pisateljica.  Za koreografijo je dobila tri nagrade emmy, dva emmyja in zlati globus pa je dobila za nastope v nadaljevanki Fame. Seveda je nastopila tudi v izvirnem filmu. Poleg epizod serije Fame je režirala epizode serij Družinske vezi, Bronx Zoo in Drugačen svet.  Allenova je koreografirala za umetnike, kot so (bili) Michael Jackson, Mariah Carey, Janet Jackson, desetkrat je koreografirala plesne točke na podelitvi oskarjev. Bila je tudi producentka Spielbergovega filma Amistad. Nedavno je režirala film Life is Not A Fairytale: The Fantasia Barrino Story.

Sodelovala je tudi pri različnih odrskih musiclih in marca leta 2008 na Broadwaju debitirala kot režiserka Mačke na vroči pločevinasti strehi. 

Charles S. Dutton (James Dowd, učitelj igre) je nastopil v serijah Roc, The Murder of Mary Phagan, The ‘60s, Deadlock, Aftershock, Zdravnikova vest, Sopranovi, Oz, Brez sledu, Praksa in filmih  Q & A, Osmi potnik 3, Čas za ubijanje, Skrivno okno, Menace II Society, Rudy, A Lowdown Dirty Shame, Cry, the Beloved Country, Nick of Time, Get on the Bus, Cookie’s Fortune, Gothika, Honeydripper, The Express, Legion.

Režiral je filma First Time Felon in Racing for Time ter serijo Sleeper Cell.

Kelsey Grammer (Martin Cranston, učitelj glasbe) je slavnega dr. Frasierja Crana igral v treh različnih serijah (Frasier, Na zdravje! in Krila) v razponu 20 let. Za vlogo Crana je dobil štiri emmyje in dva zlata globusa.

Grammer je nastopil v režijskem prvencu Tima Allena Crazy on the Outside. Poleg tega bo posodil glas enemu od likov v animiranem filmu Bunyan and Babe.

Grammer je posodil glas tudi liku Sideshow Bob v Simpsonovih, za kar je leta 2006 dobil emmyja.  Glas je posodi še za filme Svet igrač 2, Anastasia in Teacher’s Pet; televizijski seriji Father of the Pride in Gary the Ra  ter za tv film  Animal Farm.

Med njegovimi novejšimi projekti so An American Carol, Swing Vote, Možje X 2 in 3, Back To You, A Christmas Carol, Benedict Arnold, Mr. St. Nick, Fifteen Minutes, Down Periscope, Even Money.

Megan Mullally  (Fran Rowan, učiteljica petja) je najbolj znana po vlogi  Karen Walker v nadaljevanki Will & Grace, za katero je dobila dva emmyja. Na televiziji je nastopila še v Zvezdah na sodišču, Novih pustolovščinah stare Christine, The Ellen Burstyn Show, Winchell, The Pact, 30 Rock.

Na velikem platnu je nastopila v Anywhere But Here, Everything Put Together, Stealing Harvard, Speaking of Sex in Rebound.

Stran uporablja tehnologijo Google App Engine
Izdelava © DIGITERA