2012

Režija: Roland Emmerich
Igrajo: John Cusack, Amanda Peet, Chiwetel Ejiofor, Thandie Newton, Oliver Platt...
Žanr: znanstveno-fantastični akcijski triler
Dolžina: 2h 38min / 158min

Mojster apokaliptičnih filmov Dan neodvisnosti in Dan po jutrišnjem je novo uničenje človeštva našel v starodavnem majevskem koledarju, po katerem nas konec sveta čaka leta 2012. Tem napovedim ne verjame niti pisec znanstvene fantastike Jackson, toda ko napoči usodni dan, se odvije niz nepopisnih katastrof, ki vse kraje na Zemlji spremenijo v peklensko pogubo. Da bi rešil sebe in družino, skuša Jackson na vse načine ubežati grozljivim silam sodnega dne, toda spektakularno in popolno uničenje se zdi neizbežno.

Pred stoletji so nam Maji zapustili koledar z določenim končnim datumom in vsem, kar je povezano z njim. Od takrat so astrologi odkrili, numerologi našli vzorce, ki ga napovedujejo, geologi pravijo, da je za Zemljo skrajni čas, da pride, in celo vladni znanstveniki ne morejo zanikati kataklizme epskih razsežnosti, ki čaka Zemljo leta 2012. Prerokba, ki se je začela z Maji, je zdaj dobro poznana, o njej se je veliko govorilo, velikokrat so jo vzeli pod drobnogled in jo analizirali. Leta 2012 bomo videli – bili smo opozorjeni.

Zamisel za 2012 se je porodila scenaristu, producentu in skladatelju Haraldu Kloserju, scenarističnemu partnerju Rolanda Emmericha: "Vsaka civilizacija na Zemlji ima v svojih mitih poplavo," pravi Kloser. "Stvari gredo narobe, družba ne deluje več in planet začne znova. Nekateri ljudje dobijo še eno priložnost začeti novo kulturo, novo družbo, novo civilizacijo."

Zamisel se je izkristalizirala, ko sta Kloser in Emmerich odkrila zanimiv kavelj, na katerega sta lahko obesila svojo sodobno zgodbo o poplavi. Majevski koledar naj bi prišel do konca svojega 13-tega cikla 21. decembra 2012 – po tem datumu ni ničesar več  To seveda poraja vprašanje: če se koledar ne nadaljuje, kaj bo sledilo? "Našli bosta na milijone ljudi iz vseh družbenih slojev, ki verjamejo, da se bo leta 2012 zgodil nekakšen premik v družbi, premik v zavesti," pravi Kloser.

Obseg in pestrost teorij sta bila Emmerichu in Kloser navdih pri pisanju scenarija. Ključnega pomena za režiserja, dobro znanega po filmskih uspešnicah, kot sta Dan neodvisnosti in Dan po jutrišnjem, je bilo poiskati način, da bi se 2012 razlikoval od drugih filmov katastrofe.  "Dlje ko sem se pogovarjal s Haraldom o zgodbi, bolj sem spoznaval, da bi se ljudje s takšno zgodbo vsaj do določene mere lahko poistovetili. Veliko je filozofskih in političnih elementov, ki po mojem mnenju prispevajo nekaj več k elementu katastrofe."

Pri tem je bilo ključno ustvariti like, ki bi izkusili te filozofske in politične prelome, torej dejansko ustvariti katastrofo na človeški ravni. John Cusack igra Jacksona Curtisa. pisatelja, ki se je ločil zaradi svoje predanosti sijajnemu, a propadlemu, vendar morda briljantnemu romanu. Čeprav je to povzročilo veliko vznemirjenja v njegovi družini, Jackson ostaja vdan oče, ki je, kot bo dokazal, zmožen storiti vse, da bi rešil svojo družino. Amanda Peet igra Jacksonovo bivšo ženo Kate, ki z Jacksonom ohranja prijateljske stike, vendar se je že pred časom za njegovo pozornost naveličala tekmovati z njegovim delom. Ko se začnejo premikati zemeljske plošče – in pri tem uničijo Los Angeles – se Jackson z družino poda na tvegano popotovanje po kopnem in po zraku, da bi preživeli in videli novi svet.

Medtem se na najvišjih nivojih svetovnih vlad kuje načrt. Ne bodo uspeli rešiti vse človeške rase, nekatere pa le bodo uspelo rešiti, tiste, ki bodo imeli priložnost na novo začeti civilizacijo. Predsednik Thomas Wilson, ki ga igra Danny Glover, zelo hitro razume krizo, ki čaka svet – in enako hitro prepreči masovno histerijo s tem, da informacija ostane skrivnost. Chiwetel Ejiofor igra predsednikovega glavnega znanstvenega svetovalca Adriana Helmsleyja, ki mu je uspelo dešifrirati Zemljina sporočila in ki je odločen storiti vse, kar je v njegovi moči, da bo rešil kar največ ljudi. Carl Anheuser, predsednikov vodja oseba, ki ga igra Oliver Platt, je morda res nadut in vzkipljiv, je pa prav tako odločen poskrbeti, da bo družba – vsaj tisti, ki si to lahko privoščijo – preživela. Thandie Newton igra predsednikovo hčerko Lauro, ki je šokirana, ko odkrije, kaj očetova vlada skriva pred svetom. Pravzaprav se  zdi, da je edini človek izven vlade, ki se mu vsaj približno sanja, kaj se bo zgodilo, radijski voditelj (in morda prerok) Charlie Frost (Woody Harrelson), ki svoje napovedi po radiu posreduje vsem, ki so ga pripravljeni poslušati.

Scenarij, kakršnega sta napisala Kloser in Emmerich, je v številnih pogledih najbolj ambiciozen od vseh, ki se jih je lotil Emmerich. Da bi ga oživil na velikem platnu, je združil posebne in vizualne učinke, ki so mu, pravi režiser, omogočili svobodno izbiro, kako najbolje posneti vsak prizor. "Naš cilj je, da gledalec ne loči med tem, kar smo dejansko zgradili, in vizualnim učinkom z računalnika," pravi scenograf Barry Chusid. “Upam, da se boste v filmu kdaj vprašali: Le kje so našli to goro, da so na njej naredili vse te stvari?"

"Pri tem filmu mi je všeč praktično vse," pravi supervizor vizualnih učinkov Marc Weigert. "Več kot polovico filma predstavljajo vizualni učinki. Roland je po mojem mnenju našel način, da je v film vtaknil praktično vsako naravno katastrofo, ki si jo lahko predstavljate. Los Angeles na 30 strani uniči potres. Park Yellowstone raznese v eksploziji lave s premerom 50 kilometrov.  Najbolj zabavno pa je delati z Rolandom zato, ker za vsako sceno prispeva nekaj novega, drugačnega. Morda boste pomislili: Hm, saj sem že videl filme s potresi. No, naj vam odgovorim: Ne, niste!"

O igralcih

John Cusack (Jackson Curtis) trenutno snema  Hot Tub Time Machine v okviru MGM in njegove produkcijske hiše  New Crime Productions, ki jo je ustanovil leta 1997. Njegov naslednji film bo The Factory. Leta 2009 naj bi v kino prišel tudi Shanghai, v katerem sta njegova soigralca Gong Li in Chow Yun-Fat.

Cusack je bil scenarist, producent in glavni igralec politične satire War Inc.

Posnel je še filme  Pobegla porota, Ameriška ljubljenca, Prilagajanja. Zvestoba do groba, Letalo prekletih, Vrt dobrega im zla,  Tanka rdeča črta, Identiteta, Grace Is Gone, Martian Child, 1408, The Ice Harvest, Max, Being John Malkovich, Mestna hiša,  Cradle Will Rock, Pushing Tin, Grosse Pointe Blank, Shadows and Fog, Bullets Over Broadway; The Road to Wellville, True Colors, Broadcast News, Stand by Me, The Grifters, Eight Men Out, Better Off Dead, Serendipity , The Sure Thing, Say Anything, Sixteen Candles.

Chiwetel Ejiofor (Adrian Helmsley) trenutno snema Salt Phillipa Noyca z Angelino Jolie in Lievom Schreiberjrm.

Posnel je filme Endgame, Ameriški gangster, Otroci človeštva, Pravzaprav, ljubezen, Talk to Me, Insajder, Redbelt, Kinky Boots, Amistad, Melinda in Melinda, Dirty Pretty Things,  Tsunami: The Aftermath.

Amanda Peet (Kate Curtis) je posnela filme Dosjeji X: Hočem verjeti, Nevarna smer, Terra, Več kot ljubezen, Identiteta,  Gulliver’s Travels,  What Doesn’t Kill You, The Martian Child, Studio 60 on the Sunset Strip, Syriana, Melinda in Melinda, Morilec mehkega srca, Ljubezen je luštba stvar, Igby Goes Down.

Najprej je opozorila nase na televiziji v seriji Jack in Jill.

Danny Glover (predsednik Thomas Wilson) je posnel filme Smrtonosno orožje 1,2,3,4. Priča, Barva škrlata, Places in the Heart, Sanjske punce, Ostrostrelec, Death at a Funeral, Po’Boy’s Game, Be Kind, Rewind, To Sleep with Anger, Bopha!, Manderlay, Missing in American, Boesman and Lena.

Na televiziji je nastopil v serijah Bratje in sestre, Mandela, Lonesome Dove, Freedom Song.

O režiserju

Roland Emmerich je bil režiser, scenarist in producent lanskoletnega filma 10.000 P. N. Š. Režiral je še filme Patriot, Godzila, Zvezdna vrata in Univerzalni vojak, ki je bil njegov prvi ameriški film.

Stran uporablja tehnologijo Google App Engine
Izdelava © DIGITERA