Mlada luna

Režija: Chris Weitz
Igrajo: Kristen Stewart, Christina Jastrzembska, Robert Pattinson, Billy Burke, Anna Kendrick...
Žanr: domišljijski romantični triler
Dolžina: 2h 0min / 130min

V nadaljevanju priljubljene sage Somrak se mladi par Bella in Edward znajdeta pred novo ljubezensko preizkušnjo, saj je Edward prepričan, da lahko Bello obvaruje pred svojo vampirsko naravo le z ločitvijo. Razočarana Bella tolažbo najde pri prijatelju Jacobu, a tudi v njem odkrije srhljivo nadnaravno skrivnost, ki pride na dan, ko Bellino življenje ogrozi nekdanji smrtni sovražnik, dileme pa se še poglobijo z Edwardovo vrnitvijo.

Vsebina

V Somraku: Mlada luna, drugem poglavju izjemno uspešne knjižne serije Stephenie Meyer, ljubezen med smrtnico in vampirjem doseže nove razsežnosti: Bella Swan (Kristen Stewart) preizkuša usodo, da bi spet videla svojo vampirsko ljubezen Edwarda Cullena (Robert Pattinson). Vse globlje drvi v globine skrivnosti nadnaravnega sveta, katerega del si želi postati, pri tem pa odkrije nekaj starodavnih skrivnosti, zaradi katerih je v še večji nevarnosti.

Takoj po Bellinem 18-em rojstnem dnevu se Edward, ki skuša dekle obvarovati, odloči, da jo zapusti. Ta se s strtim srcem napol v spanju, omrtvičena in osamljena prebija skozi zadnji letnik srednje šole. A odkrije, da lahko, če se spravi v nevarnost, prikliče Edwardovo podobo. Njeno hrepenenje, da bi bila za vsako ceno z njim, jo pahne iz enega tveganja v drugega – med drugim začne uživati v vratolomnih podvigih na motorju.

S pomočjo prijatelja iz otroštva Jacoba Blacka (Taylor Lautner) v pogon spravi star motor, s katerim se podaja na pustolovščine. Cvetoče razmerje z Jacobom sčasoma odtaja Bellino srce – a Jacob, pripadnik skrivnostnega plemena Quileute, ima svojo nadnaravno skrivnost.

Ko Bella nekega dne sama odtava na jaso, se znajde iz oči v oči s smrtonosnim napadalcem. Zgolj posredovanje krdela nenavadno velikih volkov jo reši pred krvavo pogubo. Jasno je, da je Bella še vedno v smrtni nevarnosti. V bitki s časom odkrije starodavno skrivnost plemena Quileute in razlog, zakaj jo je Edward v resnici zapustil. Z ljubljenim jo čaka tudi morebiti smrtonosno srečanje, ki bo daleč od tega, kar si želi.

Mlada luna je se s še več strasti, akcije in napetosti, ki so Somrak povzdignile v mednaroden fenomen, več kot čarobno nadaljevanje uspešnice.

Film Somrak na podlagi knjižne uspešnice Stephenie Meyer, ki je že prek 52 tednov na prvem mestu lestvice najbolj prodajanih knjig časopisa New York Times in ki je dosegla naklado 5,5 milijona izvodov, je pravi kulturni fenomen s predanimi oboževalci, ki nestrpno pričakuje novo filmsko nadaljevanje. Na spletu je prek 100 strani, posvečenih Somraku; roman je bil "uredniški izbor" časopisa New York Times, najboljša knjiga leta po izboru revije Publishers Weekly, za zdaj je najboljša knjiga desetletja po izboru spletne prodajalne Amazon, na seznamu najbolj vročih knjig revije Teen People ter med desetimi naj knjigami za mlade (in med desetimi za tiste, ki neradi berejo) ameriške Zveze knjižnic. Prevedli so jo v več kot 20 svetovnih jezikov.

O snemanju filma

Somrak, prvi film po uspešni knjižni seriji Stephenie Meyer, je v kinematografe prišel novembra 2008; oboževalci so ga že željno pričakali. V hipu je postal uspešnica, kar ni mačji kašelj za projekt, katerega nastajanje je pikolovsko spremljalo na milijone predanih oboževalcev, ki so nestrpno čakali, kako bodo na platnu oživeli njihovi junaki in junakinje. Adaptacija ljubezni med občutljivo dijakinjo in več kot stoletje starim vampirjem, ki se zdi obsojena na propad, je že prvi vikend predvajanja prinesla 70 milijonov, skupaj pa po vsem svetu kar 350 milijonov dolarjev. Uspeh je utrl pot tudi filmski verziji nadaljevanja v seriji: Mlada luna.

Producent obeh filmov Wyck Godfrey je bil odločen, da Mlada luna ne bo zgolj še eno nadaljevanje. Kot knjiga, po kateri je nastal, film razmerje med Bello in Edwardom popelje na bolj intenzivno in nevarno raven in razkrije navzkrižje, ki bo tudi v nadaljevanju preganjal Bello: starodavno rivalstvo med plemenom Quileute in vampirji se kaže med Bellinim najboljšim prijateljem Jacobom Blackom in njeni ljubljenim Edwardom.

"Izziv ni bil le uspeh prvega filma," pravi Godfrey. "Zgodba se nadaljuje in svet se odpira. Like smo morali razviti in njihov novi svet pokazati tudi vizualno. Poglabljamo se v Bellino življenje in v njen svet, ki je vse širši. Odkriva nove stvari o prebivalcih Forksa, predvsem o Quileutih in Jacobu. Odkritje, da se slednji s svojimi prijatelji spreminja v volkove, je zanjo nekaj izjemnega."

Bella odkrije, "da živi v svetu, ki se zdi domišljijski in v katerem obstajajo vampirji in volkodlaki," nadaljuje Godfrey. "Komaj najde prijatelja, ob katerem se spet počuti živa, potem ko je Edward kar izginil, pa že izve, da je tudi on drugačen. In ker volkodlaki obstajajo zgolj zaradi obstoja vampirjev, Jacoba kot volkodlaka ne bi bilo, če ne bi bilo Edwarda; to je poglavitni konflikt med Jacobom in Edwardom; in Bella je vmes ujeta kot človek."

Režiser Chris Weitz, ki uspešno prenaša knjige na veliko platno (med drugimi About a Boy in The Golden Compass) je bil, kot trdi Godfrey, jasna izbira za ta podvig. "Chris je posnel veliko domišljijskih filmov z zapletenimi vizualnimi učinki, a tudi z intimnimi študiji likov, poleg tega pa je sijajen z mladimi igralci. A za ta film je bil popoln režiser predvsem zato, ker ceni knjige Stephenie Meyer in like, ki si jih je bila zamislila. Poglavitnega pomena je bilo, da se poklonimo Stepheniejini stvaritvi in njenim oboževalcem. Njenih knjig nismo imeli namena prenoviti. Chris se je zaljubil vanje in znal je oživeti zgodbo tako, da ostaja zasidrana v resničnosti. Četudi imamo domišljijska bitja, se ves čas zdi, da se zgodba odvija v našem svetu."

Weitz sprva knjig ni poznal, a je hitro postal oboževalec "Prebral sem jih," pravi, "in si z množicami ogledal prvi film. Prevzela me je neverjetno globok odziv publike. Kadar gledam kak film, si želim, da me potegne v svoje vesolje; tokrat je bila prava priložnost za to. Malo drugače je kot filmi, ki sem jih snemal doslej, a črpa tudi iz mojih izkušenj."

Pri tem je bilo neprecenljivo to, da mu pomaga avtorica. "Pri Gospodarju prstanov nihče ne more vprašati Tolkiena, kako si je zadevo zamislil," pravi režiser. "Stephenie sem lahko pošiljal elektronsko pošto s povsem praktičnimi vprašanji, kot so 'Ali Jasper s svojimi sposobnostmi lahko vpliva na Bello,' pa tudi z drugimi, bolj metafizičnimi vprašanji. Tako sem lahko poskrbel, da na vsakem koraku sledimo knjigam."

Meyerjeva ceni Weitzovo prizadevnost: "Res zna prisluhniti. Zelo tih je, hkrati pa zna jasno izraziti, kaj išče. Občutek sem imela, da je moje gradivo pri njem v varnih rokah." Sicer pa je bilo zanjo pisanje Mlade lune povsem drugačna izkušnja od pisanja prve knjige. "Bržčas gre za najtežjo knjigo, kar sem se jih lotila, saj sem se prvič zavedela, da bodo ljudje resnično brali, kar bom napisala. Ko sem napisala Somrak, sem ga zgolj zase. In nenadoma sem imela občutek, da mi vsi gledajo prek rame. Precejšno tremo sem imela. Mlada luna je zelo drugačna knjiga in morda ne nujno tisto, kar so pričakovali oboževalci. Prva knjiga je govorila o resnični ljubezni. Logična posledica tega, sploh ko si tako mlad, je, da ti bo nekdo zlomil srce; in bolj ko nekoga ljubiš, težje bo."

Edward, kot razloži Meyerjeva, "je prepričan, da s tem, ko konča njuno razmerje, varuje Bello. Ne pričakuje muk in besa, ki ga popadejo, kar je splošna reakcija tudi vseh moških in žensk med občinstvom. Na koncu se oba naučita veliko o tem, koliko si pomenita. Bella nekoliko odraste, Edward pa mora dojeti, da le ne ve vsega."

Za zgodbo je osrednjega pomena tudi prijateljstvo med Bello in Jacobom Blackom, volkodlakom in naravnim sovražnikom vampirjev. "Vse je bolj zapleteno," pravi Weitz. "V nevarnosti ni le Bellino, temveč tudi Edwardovo življenje. In kar se tiče zgodbe same, se podamo v nove kotičke mitologije, ki se razširi, tako kot se razširi obzorje filma. Saj gre še vedno za zgodbo o vampirjih in nadnaravnem, a onkraj tega pripoveduje o zelo osnovnih občutkih ljubezni, hrepenenju, potrebi, izgubi, navezanosti in prijateljstvu. Kot reče Bella v Somraku, se Edwarda ne boji, ker je vampir, temveč zato, ker je tako zaljubljena vanj. V novem filmu se razvije neke vrste trikotnik, s kakršnim se lahko poistoveti marsikdo in ki zelo pritegne."

Meyerjeva pravi, da je ob snemanju drugega poglavja svoje sage še bolj vznemirjena kot pri prvem. "Somrak je za nas izrisal prekrasen svet; skoraj kot načrt je. Zdaj bomo odskočili in se pognali na povsem novo raven. Igralci se med seboj že poznajo, poznajo svoje like in veseli so bili, da so spet skupaj. Knjiga je v nekaterih pogledih morda bolj čustvena in predvsem globlja kot prva. Pa še nove like imamo. Res bo zabavno. Veselim se že volčjega krdela in Volturi bodo seveda blazno kul."

Kako se je prižgala Mlada luna

Somrak so v glavnem snemali na lokacijah v Portlandu v Oregonu, za Mlado luno pa se je snemanje preselilo v Kanado. Snemati so začeli marca 2009 v Vancouvru in snemanje sklenili v Montepulcianu, starodavnem mestecu v obzidju v Italiji. Obe mesti poskrbita za izjemen kontrast – temne noči in skrivnostni, temnozeleni gozdovi Britanske Kolumbije so pravo nasprotje organskih, svetlečih odtenkov Toskane. "Svetloba pacifiškega severozahoda daje vtis razpršenosti in hladu," pravi Chris Weitz. "Vsebuje tudi obilo prelepih barv in namenili smo se uporabiti večino. Tudi sence so pomembne: gozd ponoči, črnina depresije. V Toskani je svetloba precej drugačna. Odtenki so veliko toplejši; med snemanjem je bilo dobesedno bolj sončno in kostumi so še dodajali k barvitosti. Tudi arhitektura je precej drugačna. Mesto Montepulciano je znano po renesančni arhitekturi, v katero se vpletajo ostanki srednjeveške."

Scenograf Brisbin je tesno sodeloval z režiserjem, da sta ustvarila značilno paleto filma. "Chris je k projektu prišel s precej izdelanimi koncepti, kakšen videz si želi. Ta se je navezoval predvsem na slike prerafaelitov, ki poudarjajo polne barve in naravna ozadja." Kostumografka Tish Monaghan je morala scenografijo dopolniti z rafinirano in dovršeno garderobo za Volturije, katerih stil se razteza dobesedno čez stoletja. "Chris je hotel poudariti predvsem to, da so zelo elegantni," pravi Monaghanova. "Zgledovali smo se po osemnajstem stoletju in izbrali videz silhuet, ki se je pojavil okoli leta 1790 – dolg, suhljat videz."

Predanost podrobnostim in črki ter duhu Meyerine serije Somrak sta prevevala celoten proces ustvarjanja filma, pravi Weitz. "Če so vam bili všeč liki v Somraku in romantika, če vam je všeč nadnaravno, ima Mlada luna vse to in še več. Svoj svet širi z mitologijo, ki bo nekakšen most med Somrakom in tretjim poglavjem Mrk."

O igralski zasedbi

Film Somrak je mlade glavne igralce povzdignil v mednarodne zvezde: Kristen Stewart, ki igra Bello Swan, nedolžno smrtnico v osrčju zgodbe, in Roberta Pattinsona, ki igra zapeljivega in nasprotujočega si lomilca src Edwarda. V Mladi luni se jima v ospredju pridruži Taylor Lautner, vnovič kot Jacob Black, ki je postal dobesedna sila narave.

Režiser Chris Weitz je prevzel projekt, pri katerem je vedel, kdo bodo njegovi glavni igralci, kar ni povsem običajno. "Ponavadi sem precej agresiven glede postavljanja zasedbe," pravi. "Tokrat sem imel srečo in podedoval skupino igralcev, ki jih je izbrala že Catherine Hardwicke. Sodelovanje z njimi je bil eden najbolj vznemirljivih delov te izkušnje."

Vendar pa niso bili izbrani si igralci, ko je Weitz sedel na režiserski stolček. "Imamo kar nekaj likov, ki se sicer relativno bežno pojavijo na zasloni, a imajo neverjeten vpliv, pustijo pomemben vtis in vpeljujejo mitologijo preostalih nadaljevanj," pravi režiser. "Vedno skušam dobiti prave ljudi, ne glede na to, kako velika je vloga."

Ob začetku snemanja je Weitz storil nekaj, česar ni še nikoli: razdelil je 20-stransko knjižico z orisom svojih zamisli za film in like. "Temu sem rekel orientacijski vodnik," razloži. "S temi podatki sem jim hotel seznaniti z zasnovo in slog filma, da bi že vnaprej vedeli kar se da največ. To nam je omogočilo, da na snemanju improviziramo. Mladih igralcev in ustvarjalnih ljudi nikoli nočem ujeti v odločitve, ki sem jih sprejel sam, jim pa skušam za njihovo delo dati, kar je le mogoče."

Kristen Stewart (Bella Swan) se je svetovni javnosti predstavila z izjemnim nastopom v filmu Panic Room z Jodie Foster. Igrala je v filmih Adventureland in The Cake Eaters, slednjega je režirala Mary Stuart Masterson; Into the Wild v režiji Seana Penna, The Yellow Handkerchief, Jumper, What Just Happened, In the Land of Women, The Messenger, The Safety of Objects… Na velika platna prihaja v neodvisnih filmih Welcome to the Rileys ob Jamesu Gandolfiniju in v The Runaways, v kateri bo zaigrala Joan Jett.

Robert Pattinson (Edward Cullen) je nase opozoril pri 19-ih v franšizi Harry Potter kot Cedric Diggory v filmih Harry Potter and the Goblet of Fire in Harry Potter and the Order of the Phoenix. Igrati je začel v Sword of Xanten Ulija Edla, v How to Be, igral je Salvadorja Dalija v Little Ashes in na platna kmalu pride drama Remember Me, v kateri igra z Emilie de Ravin in Pierceom Brosnanom.

Taylor Lautner (Jacob) je pri 13-ih dobil vlogo v The Adventures of Sharkboy and Lavagirl 3-D in takoj zatem še v družinski uspešnici Cheaper by the Dozen 2.

Pri šestih letih je začel vaditi karate in se dokazal z več odličji; pri 11-ih je bil prvi na lestvici svetovnih karateistov v kar nekaj kategorijah, njegov vaditelj pa ga je že pri 7-ih prepričal, da gre na avdicijo za oglas, kar je spočelo njegovo igralsko kariero. Preselitev v Los Angeles mu je prinesla vloge na TV (My Wife and Kids, Summerland, The Bernie Mac Show) ter delo pri risanih serijah.

Ashley Greene (Alice), ki je nastopila že v filmu Somrak, je tokrat kot Alice Cullen bolj v ospredju, sicer pa je vmes posnela triler Summer, se pojavila v novem filmu Kevina Spaceyja Shrink in zaigrala v filmih Otis, Home of the Brave, The King of California in Radio Free Albemuth. Igrala je tudi v TV nanizankah Shark, Crossing Jordan in MAD TV.

Rachelle Lefevre (Victoria) je spet brezsrčna vampirka z ognjenimi lasmi Victoria. Pred kratkim je posnela film Barney’s Version s Paulom Giamattijem, Dustinom Hoffmanom, Mini Driver in Scottom Speedmanom ter Casino Jack s Kevinom Spaceyjem o washingtonskem lobistu Jacku Abramoffu.

Kariero je začela na TV v nanizanki Life on a Stick in jo nadaljevala kot gostja v serijah Swingtown, What About Brian in Boston Legal, letos pa jo bodo Američani videli v miniseriji The Summit ter kot gostjo v sodni drami The Deep End.

Na velikem platnu se lahko pohvali še s filmoma The Pool Boys in Fugitive Pieces.

Billy Burke (Charlie) je pred franšizo Somrak dvakrat sodeloval z režiserjem Gregom Hoblitom v Untraceable z Diane Lane in v Fracture ob Anthonyju Hopkinsu; nadalje je ob Morganu Freemanu igral v The Feast of Love in Along Came a Spider, ob Johnu Savageu v The Grift, ob Sherry Stringfield v Forfeit, ob Joaquinu Phoneixu in Johnu Travolti v Ladder 49; v Dill Scallion je imel glavno vlogo. Na TV je gostoval v serijah 24 in Wonderland.

Peter Facinelli (Carlisle) je med najbolj iskanimi Hollywoodskimi igralci. Trenutno ob emmyjevi nagrajenki Edie Falco igra v novi TV uspešnici Nurse Jackie, gostoval je v novi sezoni serije Damages in v novi komični drami Finding Amanda. Pred tem je igral v nanizanki Fastlane in gostoval v uspešnici Six Feet Under.

Na velikih platnih je igral v filmih The Scorpion King, Riding in Cars with Boys, The Big Kahuna, Supernova, Can’t Hardly Wait, Foxfire in Dancer, Texas Pop. 81.

Nikki Reed (Rosalie) je s filmom Thirteen postala ljubljenka kritikov. Pred kratkim je posnela Last Day of Summer in Chain Letter, med njenimi filmi pa so še Mini’s First Time z Alecom Baldwinom in Lords of Dogtown, v katerem je spet sodelovala z režiserko Catherine Hardwick (po Thirteeen in pred Somrakom).

Jackson Rathbone (Jasper) je igralsko kariero začel v gledališču in nato na TV v oddaji Disney 411, v TV filmu Close to Home ter serijah The O.C., The War at Home, The Cleaner in Beautiful People. Želi si postati režiser, piše pa tudi glasbo, ki jo izvaja s svojim bendom 100 Monkeys. Trenutno snema film The Last Airbender.

Kellan Lutz (Emmett) je po nanizanki The Comeback Lise Kudrow takoj presedlal k celovečercem: Stick It in Accepted, potem pa se kot gost spet vrnil na TV v na novo oživeli seriji 90210 ter v miniseriji Generation Kill.

Anna Kendrick (Jessica) je nase opozorila v filmu Rocket Science. Na platna prihajata njena filma Up in the Air in Scott Pilgrim VS. the World. Debitirala je v neodvisnem filmu Camp, a je bila že pred tem veteranka odrskih desk – pri 12-ih je bila druga najmlajša nominiranka za gledališko nagrado tony.

Michael Sheen (Aro) velja za enega najbolj nadarjenih britanskih igralcev nove generacije na odru in filmu. Pred kratkim je igral v črni komediji The Damned United, na platna pa prihaja v adaptaciji klasike Lewisa Carrolla Tim Burton’s Alice in Wonderland. Videli smo ga v uspešnicah Frost/Nixon (Frosta je ob Langellinem Nixonu igral že na Broadwayju) in Underworld: The Rise of the Lycans, prvikrat pa opazili v Music Within. Nase je opozoril predvsem v večkrat nagrajeni Frearsovi drami The Queen kot Tony Blair, ki ga je bil zaigral že v Frearsovem TV filmu The Deal, z režiserjem pa je sodeloval tudi v Mary Reilly ob Julii Roberts, Johnu Malkovichu in Glenn Close. Poleg tega je igral v filmih Blood Diamond, Kingdom of Heaven, Laws of Attraction, Timeline, Bright Young Things, The Four Feathers in Wilde.

Na gledaliških deskah je debitiral ob Vanessi Redgrave leta 1991 in odtlej osvojil več nominacij in priznanj, le-te pa si je prislužil tudi z delom na TV (Kenneth Williams: Fantabulosa! in Dirty Filthy Love).

Dakota Fanning (Jane) je pred kratkim posnela The Runaways o Joan Jett in njeni skupini, risanko Coraline in triler Push. Pred tem je ob Queen Latifah, Alicii Keys, Sophie Okonedo in Jennifer Hudson igrala v The Secret Life of Bees, začela pa je ob Seanu Pennu v I Am Sam in takoj nato dobila vlogo v Spielebergovi zf miniseriji Taken. Med drugim je igrala še v Trapped, Dr. Seuss’ Cat in the Hat, Uptown Girls, Sweet Home Alabama, Hounddog, Man on Fire, Hide and Seek, The War of the Worlds, Dreamer, Nine Lives in Charlotte’s Web.

O ustvarjalni ekipi

Chris Weitz (režiser) je pred kratkim priredil in režiral z oskarjem nagrajeno domišljijsko pustolovščino The Golden Compass z oskarjevko Nicole Kidman (The Hours), novinko Dakota Blue Richards, Samom Elliottom (We Were Soldiers), Evo Green (Casino Royale) in Danielom Craigom (Casino Royale). Film po knjižni uspešnici iz trilogije His Dark Materials Philipa Pullmana je po svetu zaslužil prek 350 milijonov dolarjev.

Pred tem je Weitz skupaj s svojim bratom Paulom režiral večkrat nagrajeno uspešnico About a Boy in priredil scenarij po romanu Nicka Hornbyja. Scenarij je bil v igri za oskarja za najboljši prirejeni scenarij ter za nagrade bafta in Združenja scenaristov ter za zlati globus med komedijami. Pred pisanjem About a Boy sta brata skupaj spisala kar nekaj scenarijev, med drugimi Antz in Madeline, režijsko pa sta prvič sodelovala pri komediji American Pie, izjemno uspešnem prvem poglavju slovite franšize, ki se je nadaljevala z American Pie 2 in zaključila z American Wedding; Weitz je bil izvršni producent pri obeh.

Leta 1999 sta Chris in Paul ustanovila produkcijsko podjetje Depth of Field, za katerega je slednji produciral in režiral kritiško hvaljeni film In Good Company in režiral komedijo American Dreamz s Hughom Grantom in Dennisom Quaidom, podjetje pa je produciralo tudi romantično komedijo Nick & Norah’s Playlist. Med prihajajočimi projekti podjetja so A Single Man z Julianne Moore in Colinom Firthom, The Game in The Elric Saga.

Kot igralec je Weitz debitiral v filmu Chuck & Buck.

Melissa Rosenberg (scenaristka) postaja ena najbolj vsestranskih in iskanih scenaristk v Hollywoodu, ki se z dela pri televiziji brez težav prehaja k filmu.

Spisala je scenarij za kulturni fenomen Somrak in nadaljevala z Mlado luno ter Mrkom, ki na platna pride 30. junija 2010. Ker ima neštete izkušnje v pisanju najstniških dram, se je zdela popolna, da priredi Somrak, kar ji je vzelo borih 6 tednov. Z velikim veseljem je pristala na izziv. "Pri teh stvareh si lahko zelo iznajdljiv. Zaživim lahko srednješolsko življenje, kakršnega nikdar nisem imela, saj se na filmu lahko zgodi karkoli."

Rosenbergova naj bi se spet vrnila k TV kot glavna scenaristka in izvršna producentka nanizanke Dexter. Za svoje delo je prejela Peabodyjevo nagrado in bila v igri za emmyja in nagrado Združenja scenaristov. "Pri tej seriji si lahko privoščim tveganje, kar se tiče razvoja likov in zgodbe. Ko za TV mrežo pripravljaš 22 epizod na sezono, morda nimaš ravno največ časa za popolnost. Pri 12 epizodah na sezono za kabelsko mrežo pa imaš čas, da razviješ svoje misli, povežeš vse točke in napišeš močno, dodelano zgodbo."

Scenaristično kariero je začela z uspešnico Step Up; ker je tudi sama profesionalna plesalka (želela je postati koreografinja), je bilo pisanje zgodbe med nadarjenim nebodigatreba in balerino iz višjega sloja kot nalašč zanjo. Film, ki je po svetu prinesel prek 114 milijonov dolarjev, Rosenbergovi ni predstavljal težav niti zaradi najstniške tematike, saj je pred tem spisala nekaj epizod nadaljevanke The O.C. Med drugim je pisala tudi za serije Ally McBeal, Party of Five, Boston Public, The Outer Limits in Dr. Quinn, Medicine Woman. Čeprav je vesela, da je začela pri velikih mrežah, pa se ji zdi, da je na kabelskih programih našla lagodno nišo.

Stephenie Meyer (avtorica romana) je bila leta 2003 gospodinja in mati treh sinov, ko se ji je sanjalo o skupini likov, ki jih ni mogla pozabiti. Preložila je vse, kar se je dalo, in se čez dan domislila zapleta, pozno ponoči, ko je hišo zajela tišina, pa ga je prelila na računalnik. Tri mesece pozneje je zaključila prvi roman, Somrak. Rokopis je kmalu zakrožil med založbami in Little, Brown Books for Young Readers je avtorici za tri knjige ponudila predujem v šestmestni številki. V nekaj tednih po izidu leta 2005 se je roman pojavil na petem mestu lestvice uspešnic časopisa New York Times, pravice pa so prodali v 45 držav.

Težko pričakovano nadaljevanje Mlada luna je izšlo septembra 2006 in 31 tednov obstalo na prvem mestu uspešnic New York Timesa; vnaprejšnje kopije so na eBayu prodajali tudi za 350 dolarjev. Tretja knjiga iz sage Mrk je izšla avgusta 2007 in že prvi dan so jo prodali v 150 tisoč izvodih. Takoj se je povzpela na prvo mesto lestvic po vsej ZDA, tudi na lestvicah USA Today in The Wall Street Journal. Bila je najbolje prodajana knjiga v Bolgariji, Nemčiji, Španiji in Argentini.

Četrta in zadnja knjiga Jutranja zarja je izšla avgusta 2008; prva naklada je bila 3,2 milijona izvodov, kar je največja naklada v zgodovini založbe. Na dan izida so prodali 1,3 milijona izvodov. Tudi sicer je bilo leto 2008 za Meyerjevo prelomno: založba Little, Brown and Company je izdala njen prvi roman za odrasle The Host, ki je debitiral na prvem mestu lestvice uspešnic New York Timesa in Wall Street Journala. USA Today je Stephenie proglasil za "avtorico leta" in navedel, da ji je "uspelo, kar ni uspelo nikomur – niti JK Rowling – že 15 let, odkar revija objavlja lestvico knjižnih uspešnic: zasedla je prva štiri mesta lestvice leta 2008.

Stran uporablja tehnologijo Google App Engine
Izdelava © DIGITERA