Čivava z Beverly Hillsa

Režija: Raja Gosnell
Igrajo: Drew Barrymore, Piper Perabo, Andy Garcia, George Lopez, Cheech Marin...
Žanr: družinska komična pustolovščina
Dolžina: 1h 31min / 91min

Razvajena čivava Chloe je navajena posebnih privilegijev, gurmanske hrane in najboljših pasjih frizerjev, a življenje se ji obrne na glavo, ko jo gospodarica zaupa v oskrbo lahkomiselni nečakinji. Ne traja dolgo in Chloe se znajde v krempljih prirediteljev nezakonitih pasjih dvobojev v Mehiki. Med begom pred zlobnim dobermanom najde zaveznika v osamljenem nemškem ovčarju in na poti, polni neverjetnih pasjih dogodivščin, spoznava, da je prijateljstvo bolj pomembno od prestiža in denarja.

Dejstva:

Cloe je razvajena čivava, ki z uspešno poslovno žensko Viv živi na Beverly Hillsu in uživa vse razkošje, ki je drugim psom "prihranjeno": njena ovratnica bi zamikala še tako poštenega tatu, brez zaščitnih škorenjcev ne naredi koraka, kar pa ji itak ni treba, saj z lastnico kupujeta posebne torbice zanjo pri najuglednejših kreatorjih. In njen vonj ni pasji vonj, pač pa pravi chanel številka 5. Ko mora Viv na poslovno pot v Evropo, Cloe zaupa svoji nečakinji, malce lahkomiselni in prav tako razvajeni Rachel; ta se dolgočasne vloge pasje varuške kmalu naveliča in jo s prijateljicami ter s Cloe mahne v Mehiko, po zabavo in … Tu se zgodba zaplete in odvije v vsej pasji neverjetnosti in avanturistični akciji.

Največja posebnost in odlika tega štirinogega akcijsko avanturističnega spektakla je dobesedno mednarodna igralska zasedba. Pasja, kakopak. Poleg pisane zbirke čivav vseh pričesk, barv in oblik svoje spretnosti in lepoto razkazujejo nemški ovčar, doberman, pudel, francoski buldog, bernardinec in še in še. Le kam bi prišli, če bi našteli vseh 200 in še kakšen rep za povrh? So fantastično vzgojeni, znajo biti ostri, predvsem pa so ljubeči in priljudni. In če psov ni dovolj, omenimo še podgano in legvana, ki pritakneta svoje tatinske odlike … in zlato srce. Nekatere pasje junake so napaberkovali v zavetiščih v Los Angelesu in Mexico Cityju, drugi spet so prave pravcate hollywoodske zvezde. Izbirali so jih, če gre verjeti Mikeu Alexandru (Osem izgubljenih), odgovornemu za koordinacijo in vodenje tovrstne igralske zasedbe, ne po videzu, pač pa je odločala njihova izjemna osebnost. Ko imamo v mislih čivave, te male velike pse, moramo priznati, da jim osebnostnih odlik ne manjka. O številu njihovih resničnih skrbnikov in trenerjev nimamo podatka, bržkone pa so morali imeti jeklene živce. Poleg tega so liki "psov iz visoke družbe", z Beverly Hillsa torej, tudi oblečeni od glave do krempljev po zadnji modi. Za to je skrbela kostumografinja Mariestela Fernandez, ki je imela pri filmu dvojno nalogo – obleči pse in ljudi. Kar se tiče štirinožnih strank, je priznala, da jih je oblačila prvič v svoji karieri in da je bila naloga kot neznana divja avantura. Vedela je, da bo morala domišljiji dati prosto pot, da bo morala veliko tvegati, a da bo hkrati tudi uživala. Ko je začela raziskovati, je na svoje začudenje odkrila bogato in zelo razvito tržišče s pasjo modo:

"Ljubiteljem psom je na voljo celovita subkultura z oblačili za pse. Kupite lahko katerokoli obleko, ki jo želite, kamor sodijo kopalke, posebna modna očala, pohodni čevlji in celo  modne torbice ter nakit." Kljub temu pa s ponujenim za vzvišeno in razvajeno Chloe ni bila zadovoljna. Zato so vso njeno garderobo oblikovali in sešili po naročilu, ročno, zgledovali pa so se po modelih vrhunskih modnih kreatorjev Chanela in Valentina. Piper Perabo (Rachel) so brez težav oblekli v kreacije, ki jih je mogoče kupiti v vsaki malo bolje založeni veleblagovnici za mlade, Chloe pa s tem ni bila in ni mogla biti zadovoljna. Njena filmska lastnica je vendar lastnica uspešne modne znamke in njeno vsem znano ime je Jamie Lee Curtis, vendar. Toliko o izjemnem položaju in pomembnosti čivave Chloe.

Kosmata dejstva:

Kuža, ki je več kot uspešno upodobil Cloejinega izbranca Papija, niso le rešili iz zavetišča, pač pa gotove smrti, saj bi ga le nekaj ur zatem, ko so ga izbrali za to vlogo, uspavali. Glavni trener in koordinator Mike Alexander pravi, da so ga izbrali zaradi velikih uhljev in živahnega karakterja.

Igralec George Lopez, ki je Papiju posodil glas, je ponosni lastnik treh čivav, čeprav hkrati priznava, da nobena ni tako očarljiva kot Papi. Najbolj ga je navdušil njegov tek, saj ne teče, ampak poskakuje. "Nisem še videl psa, ki teče in poskakuje kot zajček. Poleg tega je izjemen poznavalec ulice in je po naravi pogumen kuža," je poln hvale gospod Lopez.

Režiser Raja Gosnell priznava, da kljub izkušnjam z živalskimi zvezdniki še nikdar ni delal s psi, ki bi imeli tako močne osebnosti. "Mirno lahko trdim, da se za njihovim bistrim in zvestim pogledom skriva skoraj človeška duša."

Nad igralskimi sposobnostmi pasjih zvezdnikom, zlasti njene osrednje soigralke Chloe, je navdušena tudi Piper Perabo. "Ti psi so vrhunsko dresirani in pred kamero pokažejo neverjetne stvari. Ustavijo se točno tam, kjer je treba, počakajo na ukaz, naredijo premor za svoje besedilo, obmolknejo, ko govorimo drugi. Snemanje je zelo komplicirano, vendar za nas, da vse storimo, kot je treba, kajti psi vedno storijo vse tako, da je prav."

Policijsko dresiran nemški ovčar Samson igra Delgada, prijatelja in 'osebnega varuha' male Chloe. Toda zahtevna akcijska vloga je terjala kar pet nemških ovčarjev, ki so bili Samsonu v pomoč. Zato so filmarji morali poskrbeti za pet na las podobnih psov, ki so Samsona nadomeščali, kadar se je preveč utrudil.

Pri psih ni bila največja težava animirati gobčke, da se odpirajo pri izgovorjavi besedila, pač pa pripraviti pasje zvezdnike, da si med pogovorom gledajo … v oči!

Dobri kuža, zli kuža – El Diablo v resnici ni bil niti najmanj tako zloben kot na platnu. Režečega dobermana je zaigral Arad, kuža z zlatim srcem. Pes za osebno varnost je bil v resnici tako dobrodušen, da so vsi težko verjeli, da bo pred kamero uspešno zaigral zlobno mrcino. Zaslužil bi si pasjega oskarja.

Ko boste trepetali za Chloe in njenega nejevoljnega, toda hrabrega varuha Delgada na dolgi in nevarni poti domov, vedite, da vam govorita z glasovoma Drew Barrymore in Andyja Garcie. Drew je v svoji dolgi igralski karieri, ki se je začela zelo "nezemeljsko", v družbi malega, okornega, a hrabrega vesoljčka ET-ja, zaigrala raznolike junakinje: drznega Charliejevega angelčka, v drami Izpovedi nevarnega uma Georgea Clooneyja, v komedijah Music and Lyrics ob Hughu Grantu, z Adamom Sandlerjem v The Wedding Singer in 50 First Dates, z Lukeom Wilsonom v Never Been Kissed, kjer se je poskusila tudi kot producentka, in številne druge.

Andy Garcia je z vlogo ljubljenca Botra v zadnjem delu trilogije Francisa Forda Coppole postal znan širšemu krogu občinstva in mnoge prepričal, da zna igrati tako negativce kot dobre junake. Izjemen je bil v Notranjih zadevah ob Richardu Gereu, pa v Heroju Stephena Frearsa, Črnem dežju Ridleyja Scotta in mnogih drugih. V zadnjem času se je vsem vtisnil v spomin z vlogo v trilogiji o bratih Ocean ob Bradu Pittu, Georgeu Clooneyju, Mattu Damonu, Julii Roberts in mnogih drugih.

Stran uporablja tehnologijo Google App Engine
Izdelava © DIGITERA