Julie & Julia

Režija: Nora Ephron
Igrajo: Meryl Streep, Amy Adams, Stanley Tucci, Chris Messina, Linda Emond...
Žanr: biografska romantična komedija
Dolžina: 2h 3min / 123min

Režiserka večnih ljubezenskih hrepenenj Čaka te pošta in Romanca v Seattlu predstavlja biografijo dveh žensk, ločenih v času in prostoru, toda neločljivo povezanih v uresničevanju kuharskih in življenjskih hrepenenj. Odločna Julia se sredi 20. stoletja kot veleposlanikova žena znajde v Parizu in skuša slediti gurmanskemu navdihu. Pol stoletja kasneje želi naveličana uradnica Julie udejanjiti 524 receptov svoje vzornice in napredek beležiti na blogu. A ne eni ne drugi ne gre vse kot po maslu...

Meryl Streep je Julia Child, Amy Adams pa pisateljica Julie Powell v komediji Nore Ephron Julie & Julia.

Pred Ino, pred Rachael, pred Emeril je bila Julia, ženska, ki je za vedno spremenila način kuhanja Američanov. A leta 1948 je bila Julia Child (Meryl Streep) samo še ena Američanka, ki živi v Franciji. V Pariz jo je pripeljala moževa služba. Njen neutrudljivi duh pa hrepeni, da bi se s čim zaposlil. 

50 let kasneje je Julie Powell (Amy Adams) obtičala. Pri tridesetih živi v Queensu, dela v predelku skupinske pisarne. Medtem ko njene prijateljice dosegajo osupljive uspehe, se ona loti na prvi pogled norega načrta, v katerega bo usmerila svoje energije. Julie se odloči, da bo v natanko letu dni skuhala vseh  524 receptov iz knjige Julie Child Mastering the Art of French Cooking (ki jo je Childova napisala z Louise Bertholle in Simone Beck) – in o svoji izkušnji pisala blog.

Režiserka, scenaristka in producentka Nora Ephron mojstrsko poveže ti dve izjemni resnični zgodbi v komedijo, ki dokazuje, da s pravo kombinacijo strasti, obsedenosti in masla lahko spremeniš svoje življenje in uresničiš sanje.

O filmu

"Pripoveduje o ljubezni, o zakonskem življenju, o tem, kako spremeniš življenje," pravi Ephronova o temah, ki so jo motivirale, da je posnela Julie & Julio. "Obsedena sem s hrano, a obstajalo je vsaj še osem razlogov, zakaj sem ga morala posneti, na primer, da moraš početi stvari, ki so ti pri srcu, in preko tega najti srečo."

"Ti dve zgodbi povezuje strast," pravi producent Laurence Mark.  "Julie Powell in Julia Child odkrijeta strast – v obeh primerih strast do hrane – in ta strast jima pomaga, da se prebijeta skozi težavne ali negotove čase. Film pripoveduje tudi o zakonskem življenju: kako težko ga je ohranjati v ravnovesju. Julie in Julia nekako ugotovita, da sta ne glede na vzpone in padce nori na svoja moža in da sta njuna moža nora nanju."

Film se je na edinstven način lotil priredbe in prepletanja dveh slavnih spominov: Julie & Julia Julie Powell ter Life in France Julie Child z Alexom Prud’hommom. My Life in France je zgodba o življenju  Childove v povojnem Parizu, v katerem je živela kot žena ameriškega diplomata Paula Childa. Svoje navdušenje nad francosko kuhinjo ji je uspelo spremeniti v strastno misijo prenesti užitke te kuhinje tudi v ameriška gospodinjstva. Postala je prva Američanka, ki je študirala na slavni kuharsko šoli Cordon Bleu. Francosko cuisine v Ameriki  je popularizirala kot soavtorica knjige Mastering the Art of French Cooking, ki jo je napisala v angleškem jeziku. Knjiga je postala tako priljubljena, da je dobila svojo kuharsko oddajo, s pomočjo katere je zaslovela po vseh ZDA. Uspelo ji je še mnogo več, namreč Američane speljati stran od konzervirane, zmrznjene in predelane hrane k hrani, ki je sveža, okusna, predvsem pa narejena z neobrzdanim veseljem. Vse to je čudovita metafora tudi za to, kako živeti življenje.

Pol stoletja kasneje se leta 2002 Newyorčanka Julie Powell približuje tridesetemu letu. Kot pisateljica je nezadovoljna. Spopada se s službo, ki jo čustveno izčrpava. Dela za organizacijo, ki se posveča ponovni izgradnji Svetovnega trgovinskega centra po 9/11 in pomaga najti nov dom ljudem, ki so po terorističnem napadu ostali brez strehe nad glavo. Želi spremeniti svoje življenje, zato se odloči, da se bo "prekuhala" skozi mojstrovino Childove -  524 receptov v 365 dneh – in da bo o svojih podvigih poročala v blogu. Ob spodbudi moža Erica – ki zelo srečno požira sadove njenega dela – Julia začne podrobno razkrivati vzpone in padce svojega projekta, ki ji vzame ogromno časa.

Danes so blogi vsepovsod, leta 2002 pa je bila Powellova blogovski pionir. Mark pravi: "Mislim, da se na začetku svojega podviga Julie sploh ni zavedala, kako ambiciozen je bil. A ker je bilo dobro vidno, kako zelo uživa, in ker so bili rezultati slastni, se je vse nekako sešlo."

Pisanje Powellove je postalo tako priljubljeno, da so ji tako kot Childovi kulinarične pustolovščine izdali v knjigi Julie & Julia: My Year of Cooking Dangerously leta 2005  Še preden je Powellova sklenila pogodbo, je padla v oči producentu Ericu Steelu. O njej je v a New York Timesu pisala celo Amanda Hesser, ki se je specializirala za pisanje člankov o hrani. "Julie je bila res ena prvih blogerk, ki se je prebila iz drobcene orbite, v kateri živijo nekateri od teh ljudi," razlaga Steel. "Imela je pravo občinstvo. Ko sem jo našel jaz, je njen blog vsak dan bralo tisoče ljudi."

Ob istem času je producentka Amy Robinson nameravala posneti film o ljubezenski zgodbi med Julio in Paulom Childom. Ko je slišala, da je Steel kupil pravice za zgodbo Powellove, je predlagala, da pripovedi združita. "Pomislila sem: Te stvari lahko združimo, kot dva zakona, ti dve ženski, ki iščeta, kdo sta," pravi Robinsonova.

Projekt je zanimal tudi Noro Ephron, ki je znana po svoji duhoviti rahločutnosti in zanimanju za hrano in njenem vplivu na življenje.

"Takoj ko sem izvedela za idejo, sem pomislila: Oh, to moram posneti," pravi Ephronova. "Leta 1962 sem se preselila v  New York in takrat so vsi kupovali knjigo Mastering the Art of French Cooking – z njeno pomočjo si sporočal, da si inteligenten in zato boš kuhal na način, na katerega kuha pameten človek. Zato je Julia Child zame in za milijonom žensk, ki so kupile knjigo, postala moja namišljena prijateljica. Leta kasneje po moje to isto drži za Julie Powell."

O igralcih

Dvakratna dobitnica oskarja in rekorderka po številu oskarjevskih nominacij (15) Meryl Streep (Julia Child) je posnela filme Dvom, Mamma Mia!, Jagenjčki in levi, Ugrabitec, Julia, Lovec na jelene, Manhattan, Kramer proti Kramerju (prvi oskar), Žena francoskega poročnika, Sophijina odločitev (drugi oskar), Silkwood, Moja Afrika, Ironweed, Biti zaljubljen, Krik v temi, Heartburn, Razglednice z roba, Smrt ji lepo pristoji, Prej in potem, Divja reka, Hiša duhov, Najini mostovi, Marvinova soba, Ure do večnosti, Prilagajanja, Mandžurski kandidat. Defending Your Life, One True Thing, Dancing at Lughnasa, Music of the Heart, Lemony Snicket: Zaporedje nesrečnih dogodkov, Snaha, da te kap, Hudičevka v Pradi, Radijski šov, Evening. 

Najprestižnejši televizijski nagradi emmy je dobila za seriji Holokavst in Angeli v Ameriki.

Amy Adams (Julie Powell) je posnela filme The Fighter, Noč v muzeju 2, Leap Year, Dvom (nominacija za oskarja), Sunshine Cleaning, Začarana, Junebug, Wilsonova vojna, Ujemi me, če me moreš, Miss Pettigrew Lives for a Day, Kralji hitrosti: Zgodba o Rickyju Bobbyju, The Wedding, Serving Sara, Pumpkin, Drop Dead Gorgeous. 

O režiserki

Nora Ephron je novinarka, pisateljica, dramatičarka, scenaristka in režiserka. Med njenimi filmi so Heartburn, Silkwood, Ko je Harry srečal Sally, Romanca v  Seattlu, Čaka te pošta in gledališka predstava Imaginary Friends. Za tri scenarije je bila nominirana za oskarja. Med drugim je napisala knjige  Crazy Salad, Scribble, Scribble in Heartburn.  Njena I Feel Bad About My Neck:  And Other Thoughts on Being a Woman je bila na prvem mestu med najbolje prodajanimi knjigami v ZDA in je prevedena tudi v slovenščino kot Moj vrat mi gre na živce.

Stran uporablja tehnologijo Google App Engine
Izdelava © DIGITERA