Moja grška avantura

Režija: Donald Petrie
Igrajo: Nia Vardalos, Richard Dreyfuss, Alexis Georgoulis, Alistair McGowan, Harland Williams...
Žanr: romantična komedija
Dolžina: 1h 34min / 94min

Američanka Georgia odide v Grčijo, da bi odkrila nove izzive, a je v službi vodičke nadležnih turistov vse manj zadovoljna s svojim življenjem. Ko ji dodelijo novega voznika avtobusa - neurejenega in čudaškega Poupija, se Georgia znajde tik pred živčnim zlomom. Toda izkušeni popotnik Irv ji s svojim optimizmom znova pokaže svetlo stran življenja, ob številnih zabavnih grških avanturah pa Georga najde tudi ljubezen, kjer jo najmanj pričakuje.

Moja grška avantura je romantična komedija, umeščena med ruševine antične Grčije.

Georgia (Nia Vardalos), nezadovoljna Američanka grškega porekla, se je preselila v Grčijo, kjer kot turistična vodnica odkriva ne samo lepoto svoje stare domovine, temveč tudi svoj "kefi", kar v grščini pomeni "duh". Njeni turisti bi raje kupovali majice, kot poslušali njene pripovedi o zgodovini. V histeričnem spopadu osebnosti in kultur se zdi, da ji gre vse narobe; vse, dokler ji nekega dne zelo poseben turist Irv Gordon (Richard Dreyfuss) ne pokaže, kako se je treba zabavati. To jo navdihne, da dobro pogleda človeka, s katerim bo, v nasprotju z vsemi svojimi pričakovanji, našla ljubezen …

Irv je član pisane ekipe turistov iz različnih držav, ki Georgiji skozi ves film predstavljajo izziv za izzivom. Irv preživlja lastno "potovanje" po smrti žene Elinor (Rita Wilson), kar izvemo kasneje v filmu, in prav to je vzrok njegovega sprva konfliktnega vedenja.

Georgii nič ne gre po načrtu; njen turistični avtobus je v popolnem neredu, pa tudi njen nasprotnik, priliznjeni turistični vodnik Nico (Alistair McGowan), Je kot njen težavni kolega iz Pangloss Toursa izvor mnogih komičnih situacij.

Georgia hitro ugotovi, da njena težava ni le Nico, temveč tudi celotna njena skupina, prepolna klišejskih, stereotipnih turistov, ki jih grška kultura niti malo ne zanima. Njeni turisti bi raje po cele dneve poležavali na plaži, grška kultura in zgodovinske znamenitosti pa jih ne zanimajo preveč.

Na zvezdnico filma Nio Vardalos pa je prav kulturno in zgodovinsko bogastvo Grčije naredilo velik vtis: "Pred tem še nihče ni dobil dovoljenja za snemanje na Akropoli in vznemirjena sem že zato, ker stojim tu. Res imam srečo, vsi jo imamo."

Žal njen lik ne deli igralkinega optimizma. Poleg članov skupine, ki ji niso ravno pisani na kožo, mora Georgia namreč prenašati še voznika avtobusa Poupija (Alexis Georgoulis).

Sprva voznika, za katerega misli, da govori samo grško, sploh ne more prenesti. Ima ga za umazanega, neurejenega in nesposobnega za vožnjo avtobusa ter popolnoma neprimernega za romantično razmerje. S tem, ko Grčija odpira njen duhovni potencial, pa postaja prav možnost romantičnega razmeja osrednja točka zgodbe.

Med ostalimi turisti na avtobusu so še: dve nedavno ločeni Španki, zadrgnjen angleški par z vase zaprto hčerko, ameriški domoljubni par, samec, poročen s svojim blackberryjem, avstralski par, ki obožuje pivo Foster's, mladi Američan na svojem prvem potovanju ter starejša mož in žena "dolgih prstov".

Donald Petrie, režiser romantičnih komedij kot, so Kako se znebiti fanta v 10 dneh, Lepotica pod krinko in Mystic Pizza, svojo igralsko ekipo in gledalce popelje na romantično potovanje med ruševinami v Grčiji, ki so ga posneli v Delfih, Olimpiji in Atenah. Vardalosova pravi: "Donald je izbral lokacije, ki si jih nisem mogla niti predstavljati. Odlično je opravil delo vizualiziranja, to pa je prav tisto, kar režiserji počnejo: vzamejo besede in jih pretvorijo v slike." Lokacije snemanja so same po sebi zvezde tega filma, liki pa so do njih prispeli v pokvarjenem avtobusu Pangloss Toursa.

Rachel Dratch, ki ob Harlandu Williamsu igra lepšo polovico ameriškega para, je bila navdušena, da bo postala del igralske ekipe. Že prej je sodelovala z Nio v improvizacijski igralski skupini Second City iz Chicaga. Rachel priznava, da je njen lik Kim "podoben tistim iz oddaje Saturday Night Live." Pritegnili sta jo Grčija in delo z Nio, ki jo ima Rachel zelo v čislih kot izvrstno in vsestransko voditeljico. Zelo privlačna se ji je zdela tudi možnost sodelovanja z Donaldom Petriem. "Ne vem, kako mu uspeva znajti se z vsemi temi lokacijami!" pravi Dratcheva.

Petrie je v vlogi režiserja komedij sodeloval s številnimi slavnimi igralkami, kot so Kate Hudson (Kako se znebiti fanta v 10 dneh), Sandra Bullock (Lepotica pod krinko) in Julia Roberts (Mystic Pizza).

Skupina počasi potuje po čudoviti grški pokrajini; med drugim se ustavijo v Delfih, kjer stoji preročišče, po vsem grškem svetu spoštovano kot mesto, kjer hranijo kamen Omfalos, središče sveta in vesolja. Iz Grčije in vsega sveta so ljudje prihajali sem, da bi jim Apolonova svečenica Pitija odgovorila na vprašanja o prihodnosti. Njeni odgovori, čeprav pogosto skrivnostno šifrirani, so spreminjali tok zgodovine.

Prav tam skupina doživijo preobrat. Ljudje se zbližajo in niso več zgolj turistična skupina, ki jo je povezovala le skupna nestrpnost do Georgie in njenega pokvarjenega avtobusa. Vedno sarkastični Irv nenadoma postane neke vrste mistik, ki se pretvarja, da je prerok ter poskuša rešiti oziroma vsaj posredovati pri težavah vsakega člana skupine.

Počasi in previdno se vsak član skupine približa preročišču, da bi izvedel svojo usodo, Irv pa jim ponuja premišljene, globoke in sočutne odgovore, kar člane skupine spodbudi, da se zazrejo globoko vase – tudi večno zadrgnjeno družino Tullen, ki jo sestavljajo g. Tullen (Ian Ogilvy), ga. Tullen (Caroline Goodall) in mlada Caitlin (Sophie Stuckey). G. Tullen šele takrat pravzaprav prvič zares sliši Caitlin, to pa doprinese k boljšemu razumevanju v družini. Ko ugotovi, da je njegova družina v bistvu "v težavah", g. Tullen preneha biti le opazovalec in začne aktivneje sodelovati v njenem življenju.

Oskarjevec Richard Dreyfuss igra nepričakovanega starešino, okrog katerega se zbere ta skupina. Izvemo, da je Irv izgubil ženo in da je to njegovo prvo potovanje brez ljubljene, kar pojasnjuje njegov sprva krut odnos. Ko skupina krene proti Atenam, se Georgia odloči poslušati Irvov nasvet in zavzame nekoliko bolj sproščeno stališče do vodenja skupine po Grčiji. Sprosti tudi svoje poglede na ljubezen in nenadoma zagleda Poupija v drugi luči. Vardalosovi je bilo pomembno, da je Poupi stvarna oseba, s katero se gledalci lahko poistovetijo, da se ne bi vprašali, zakaj je ona sploh z njim. "Alexis je bil za film enako pomemben kot pridobivanje dovoljenj za Akropolo. Je zelo izkušen igralec in globoka oseba. Ta lik je prvo tretjino filma maskiran in tako je igralcu odvzeto njegovo najpomembnejše orodje – njegov obraz."

Lala (Maria Botto) in Lena (Maria Adanez) sta nedavno ločeni španski lepotici. Njuno potovanje se začne kot zabaven pobeg, pri katerem je spoznavanje pravega (ali trenutnega) moškega pomembnejše od spoznavanja Akropole. Z Irvovo pomočjo začneta dojemati, da ločitev pomeni le začetek preobrazbe, pri kateri odvržeš svojo staro kožo, nikakor pa ne pomeni njunega poraza.

Velik del osrednjih prizorov filma se odvija na najbolj znamenitih točkah v mestu. O teh lokacijah Vardalosova pravi: "Zelo zanimivo je bilo za trenutek postati in doživeti te ruševine. Obiskati te kraje je res izjemna, veličastna izkušnja."

Po naključni zamenjavi identitet, ko Georgia misli, da ji je Marc (Brian Palermo) nastavljal rože, izvemo, da je to ves čas pravzaprav počel voznik Poupi. Georgia začne doživljati pravo čarovnijo.

Skupina uživa dan na plaži. Gator (Jareb Dauplaise) pokaže Caitlin veščine deskanja na valovih, ona pa zdaj preživlja čas s Poupijevim simpatičnim mladim bratrancem. Big Al (Harland Williams) in Kim (Rachel Dratch) sta igrivo razpoložena in celo Tullenovi se zabavajo. Kasneje tega večera, ko sedijo ob tabornem ognju, se Georgia zahvali Irvu za "blagoslov", ki ga je dal vsem v preročišču, saj se zdi, da ta res deluje. Irvu se to zdi smešno, vse dokler mu Barnaby (RALPH NOSSEK), ki je po možganski kapi ostal nem, ne reče: "Hvala, Irv." Zdaj vsi verjamejo. Vsi začnejo odmetavati svoje omejene poglede nase in tako Georgiina uniforma turistične vodnice in Marcov blackberry končata v ognju. Georgia Poupiju in skupini zapoje počasno grško balado. Poupi med igranjem na kitaro prevaja besedilo. Irv odtava stran in sam prisluhne pesmi. Nenadoma zagleda svojo ljubljeno Elinor (Rita Wilson).

Ko se pesem konča, skupina opazi, da je Irv omahnil. Dr. Tullen odhiti do njega in hitro ga odpeljejo v bolnišnico.

Skupina končno pride do Akropole. Georgia je že zdavnaj opustila idejo o popolnem vodenem ogledu mesta. Zato jo zelo preseneti, ko ji začnejo člani skupine zastavljati premišljena vprašanja. Še bolj pa je presenečena, ko ugotovi, da si želijo obiskati Irva v bolnišnici.

Po obisku, kjer so izvedeli, da bo z njim vse v redu, skupina odide na slavnostno večerjo, na zabavo, ki slavi ... življenje! Turistični aranžma se približuje koncu, a za skupino se pravo potovanje šele začenja.

Nia pojasnjuje, da je Georgia "… živela svojo sanjsko službo, vendar tej čarovniji ni pustila prodreti v svojo dušo, saj je izbrala življenje, polno razočaranja. Georgia ni edina, ki mora spremeniti svoj pogled na življenje. To se dogaja vsem likom, to se dogaja vsem." Na koncu koncev je to sporočilo tega filma: treba se je ustaviti in poduhati cvetje, dokler je to še mogoče

O igralcih

Nia Vardalos (Georgia) je zvezdnica in scenaristka enega najuspešnejših neodvisnih filmov in ene najboljših romantičnih komedij v zgodovini, Moja obilna grška poroka. Napisala je scenarij in producirala film Connie in Carla, v katerem je tudi igrala, pred kratkim pa je dokončala svoj režijski prvenec, Sovražim valentinovo, romantično komedijo, v kateri igra z Johnom Corbettom, igralskim partnerjem iz filma Moja obilna grška poroka.

Vardalosova je odkritje Rite Wilson in Toma Hanksa, ki sta MOJO OBILNO GRŠKO POROKO producirala po njenem scenariju. Za svoje delo je dobila številne nagrade, med drugim si je z njim prislužila nominaciji za oskarja in zlati globus.

Trenutno za Toma Hanksa in Universal Studios piše scenarij za film Hello, My Name Is Harry Brown. Od njenih televizijskih projektov naj izpostavimo The Drew Carey Show in Nikar tako živahno, vodila pa je tudi Saturday Night Live. V vlogi pevke je posnela tudi broadwayski muzikal Georgy in uspavanko za album "Unexpected Dreams". Je izvršna producentka dokumentarnega filma A Taxi Odyssey, pri dokumentarcu Greece: Secrets of the Past pa je brala besedilo.

Richard Dreyfuss (Irv) je oskarjevec, ki je zlati kipec dobil za svojo prvo romantično vlogo nezaposlenega igralca v filmu Dekle za slovo. Vloge v ameriških klasikah, kot so Diplomiranec, Ameriški grafiti, Bližnja srečanja tretje vrste in Žrelo, pa so iz Dreyfussa naredile pravo igralsko legendo.

Vsi igralci MOJE GRŠKE AVANTURE v en glas poudarjajo, da jih je k temu filmu pritegnila možnost sodelovanja z Dreyfussom. O sodelovanju s svojo igralsko partnerko Dreyfuss pravi: "Sodelovati z Nio je pravo zadovoljstvo." O snemanju med ruševinami pa: "Ni mala stvar, da smo igralci. Igralci so umetniki, ki se same sebe bojijo imenovati umetniki, ta umetnost pa se je rodila prav tu."

Kar trije filmi Richarda Dreyfussa so na seznamu 100 najboljših filmov Ameriškega filmskega inštituta. Na velikih platnih je debitiral z vlogo v filmu Dolina lutk leta 1967, kmalu pa je sledila vloga v Diplomirancu. Njegova interpretacija najstnika pred odhodom na študij v kultni klasiki Ameriški grafiti mu je prinesla pohvale in ga postavila v središče pozornosti. To je bil začetek niza vrhunsko odigranih vlog v filmih, kot so Žrelo, Bližnja srečanja tretje vrste, Dekle za slovo In Hollandov opus.

Alexis Georgoulis (Poupi) je v Grčiji velik zvezdnik, mednarodni debi ob Nii Vardalos pa je bil zanj kot uresničenje sanj. "To je bila velika čast," pravi Georgoulis. Dokler so snemali v Španiji, sta bila atrakcija ameriška zvezdnika Nia Vardalos in Richard Dreyfuss, v Grčiji pa se je odvijal pravi "Alexis show", saj ima Georgoulis tam status rock zvezdnika. V zadnjih desetih letih je nastopil v številnih grških gledaliških predstavah, televizijskih produkcijah in celovečernim filmih, za kar je prejel številne tako domače kot mednarodne nagrade.

Alistair McGowan (Nico) je nadarjen igralec, scenarist in producent. Formalno igralsko šolanje je zaključil skupaj z imeni, kot sta Ewan McGregor in Daniel Craig. Začel je kot stand-up komik, v humoristični oddaji Spitting Image pa je delal kot imitator glasov znanih oseb (Tony Blair, princ Charles in Hugh Grant). Njegov zadnji projekt je bila vloga v gledališkem muzikalu They're Playing Our Song.

Ian Ogilvy (g. Tullen) – "Neverjetna karizma, ta tip je superzvezda!" – s temi besedami je Harland Williams opisal Iana Ogilvyja. Ta ima za seboj uspešno kariero in lahko rečemo, da je bil pravzaprav že v pokoju, ko mu je režiser Donald Petrie poslal elektronsko sporočilo, v katerem ga je vprašal, ali bi sodeloval pri filmu. "Malo sva se pogovarjala o filmu in to je bilo to," pravi Ogilvy. O svojem liku priznava: "On je najpreprostejši član družine. Poročen je s precej prebrisano žensko, s katero ima zlovoljno najstniško hčer in nihče izmed nas pravzaprav ne ve, zakaj so vsi skupaj na tem potovanju." Ampak družina Tullen se na koncu zbliža, tako kot tudi vsi ostali liki v filmu. "To je film, zaradi katerega se dobro počutite," meni Ogilvy. Znan je tudi po vlogah na londonski gledališki sceni in v ameriških televizijskih nanizankah (Melrose Place, Obalna straža, Diagnoza umor ter Dharma in Greg).

Caroline Goodall (ga. Tullen) je v preteklosti igrala v uspešni komediji Princeskin dnevnik. Izmed njenih vlog naj izpostavimo še tiste v Spielbergovih filmih Kljuka in Schindlerjev seznam. Igrala je tudi v filmih Razkritje Barryja Levinsona in White Squall Ridleyja Scotta.

Posebej vznemirjena je bila ob dejstvu, da bo sodelovala z Nio Vardalos: "Zaljubila sem se v Mojo obilno grško poroko. Ko sem izvedela, da bo Nia del projekta, sem se zares želela vključiti." O svojem liku Goodallova pravi: "Ga. Tullen je veličastna čudakinja, ki se zelo počasi uči. Vedno mora imeti prav."

Od drugih filmov, v katerih je igrala, izpostavljamo naslednje: The Thief Lord, Željna Svobode, Zlomljeno Steklo, Meglice Avalona, The Secret Laughter Of Women, Casualties, Hotel Sorrento, Diamond Swords, Plezalec, The Webber’s Fifteen Minutes, The Silver Brumby in Pilotova ljubezen.

Rachel Dratch (Kim) je leta 1988 dokončala svoje formalno igralsko šolanje, nato pa se je pridružila legendarni skupini Second City. Sodelovala je z Johnom Belushijem, Chrisom Farleyjem in Billom Murrayom, legendami oddaje Saturday Night Live. Tako je spoznala tudi svojo igralsko partnerko Nio Vardalos.

Pohvali se lahko z bogato komično kariero, ki se je nadaljevala tudi po oddaji Saturday Night Live. Igrala je v filmih DOL Z LJUBEZNIJO, KLIK – ZA POPOLNO ŽIVLJENJE in SORAŽIM VALENTINOVO. Izmed njenih televizijskih projektov naj omenimo nadaljevanke Kralj Queensa, Frasier, Monk in 30 Rock.

Harland Williams (Big Al) je debitiral v uspešnici BUTEC IN BUTEC, nato pa je nadaljeval uspešno kariero komika tako na velikem platnu kot na malih ekranih. Vardalosova je bila sprva skeptična glede improvizacij, saj prihaja iz krogov, kakršna je skupina Second City, ampak danes pravi: "Ko se je zbrala ta igralska zasedba, sem ugotovila, da nenehno sprašujem druge, ali ima kdo kakšen boljši predlog od tega, kar sem sama napisala."

Williamsa se verjetno največ gledalcev spomni po vlogah v filmih ZELENO ZLATO in NORI NA MARY. Harland je poleg tega posodil svoj glas za animirani seriji Gary in Mike ter Ned's Newt.

Brian Palermo (Marc) je nastopil v televizijskih nanizankah Entourage, Monk in Prijatelji ter v filmu HIŠA DEBELE MAME. Brianov lik Marc je odvisnik od svoje službe in svojega blackberryja, ki na koncu ugoovi, da je življenje treba živeti zdaj. O sodelovanju z Nio Vardalos je Palermo povedal: "Neverjetna je. Mogoče je preostanek leta nočna mora, ampak zdaj je fantastična."

Med ostalimi filmi, v katerih je igral, so še Hvala, ker kadite, Očkov vrtec in Za vsako ceno. Televizijski gledalci ga poznajo po vlogah v nanizankah Entourage, Monk, Heroji, Neporočeni Gary, Prijatelji, Will in Grace, Nepremagljiva Jordan, Glavca, Nikar tako živahno itd. Najbolj znan pa je verjetno po vlogi Jamesa iz humoristične serije Significant Others.

Simon Gleeson (Ken) igra moško polovico zakonskega para na izgubljenem potovanju po Grčiji. Simonova "žena" iz filma je njegova žena tudi v resničnem življenju. Gleeson, sicer Avstralec, živi v Veliki Britaniji, v filmu Moja grška avantura pa je odigral svojo prvo vlogo v celovečernem filmu. Med njegovimi televizijskimi projekti so Kombat Opera, EastEnders, Blue Heelers, Seachange in Neighbours.

Natalie O’Donnell (Sue) je začela kariero v avstralskih in britanskih gledališčih. Sčasoma je začela igrati v televizijskih produkcijah, izmed katerih naj izpostavimo Water Rats, South Pacific, Tanya and Floyd, All The Coast in Sailing into the Wind. Njen lik Sue je z možem Kenom na poročnem potovanju, ki je v praksi videti kot pitje alkohola med razgledovanjem po ruševinah.

Maria Botto (Lala) se je rodila v Argentini, odraščala pa je v Španiji. Igrala je v španskih filmih Carmen in El Penalti Mas Largo Del Mundo ter bila v Španiji nomnirana za več filmskih nagrad. O svojem liku pravi: "Lala je romantična duša, ki si želi najti moškega, pravo ljubezen." Njena partnerka v filmu je španska igralka Maria Adanez, s katero je po naključju sodelovala že leto prej. Ameriški film v angleškem jeziku je bil zanjo izziv, a tudi priložnost za delo z Nio Vardalos.

 Maria Adanez (Lena) se tako spominja trenutka, ko je izvedela za scenarij: "Slišala sem, da je v filmu Nia Vardalos in da gre za komedijo, ki jo bo režiral Donald Petrie, kar je bilo odlično. Poznala sem ga kot režiserja filmov Kako se znebiti fanta v 10 dneh in Mystic Pizza." Svoj lik opisuje kot duhovito in prisrčno osebo: "Lenino življenje je po ločitvi popolnoma uničeno in mislim, da v Grčijo odide zaradi iskanja osebne svobode." V rodni Španiji je Adanezova najbolj znana po vlogah v filmih El tiempo de la felicidad in Prebrisana norica, igrala pa je tudi v nanizanki Pepa y Pepe.

Ralph Nossek (Barnaby) pravi, da je pomislil: "To bo zelo komplicirano; ne spregovorim do 80. prizora, to pa je res težko." O delu s tako veliko mednarodno ekipo Ralph pravi: "Američani res veliko govorijo, ampak vsi so zelo zabavni. Vse jih imam rad." Ralph je tudi uveljavljen in večkrat nagrajen gledališki igralec.

Sheila Bernette (Dorcas) je bila zelo vznemirjena zaradi lokacij, na katerih bodo snemali: "Ljudje drago plačujejo oglede krajev, kamor gremo, in to so res fantastični kraji." Sheila opisuje svoj lik kot nekoliko "... noro osebo. Zelo je premišljena, fina in simpatična, pa tudi malce čudaška. Jemlje stvari iz trgovine, a jih ne plača." Sheila Bernette se je že v zelo zgodnjem življenjskem obdobju začela baletno in igralsko izobraževati. Prve nastope je zabeležila v gledaliških predstavah. Prvo televizijsko vlogo je odigrala je v nanizanki The Saturday Crowd. Pred kratkim je končala snemanje otroške nadaljevanke Hotel Trubble.

Jareb Dauplaise (Gator) je mlad ameriški igralec, ki se lahko med drugim pohvali z vlogami v komedijah Velik film, Špartanci gredo in Drillbit Taylor ter v televizijskih nanizankah Urgenca, Entourage in Monk. Svoj lik v filmu Moja grška avantura opisuje kot mladeniča, ki živi samo zato, da bi bil srečen. "Vse se mu vrti okrog uživanja v trenutku. Želi si videti svet in izkusiti vse, kar je v danem trenutku mogoče. "Dauplaise priznava, da so to tudi njegove osebne lastnosti: "Ni mi bilo treba pregloboko kopati, da bi odigral Gatorja." Kmalu ga bomo lahko gledali v filmu režiserja Michaela Baya Transformerji 2: Maščevanje padlih in v filmu The Prankster režiserja Tonyja Vidala.

Sophie Stuckey (Caitlin) so za vlogo izbrali po samo eni avdiciji, vendar priznava, da je bila nekoliko negotova: "Prva avdicija se nam je vsem zdela velika in težka, z močno konkurenco. Ampak potem se je izkazalo, da je bila avdicija pravzaprav eden najpreprostejših delov filma."Caitlin je lik, ki skozi zgodbo zelo napreduje in celo najde interes za ljubezen, ko se sprosti in končno dojame, da je vendar na počitnicah. Stuckeyevo smo med drugim lahko videli v filmih Tema, Ljubezen na gradu in Nevarne sanje. Med njenimi televizijskimi projekti so najpomembnejši Gyppo, Who Cares? in Umori na podeželju.

O ostalih ustvarjalcih filma

Donald Petrie (režiser in producent) je diplomiral na Ameriškem filmskem inštitutu, njegova kariera pa se je začela, ko si je Steven Spielberg ogledal njegov film The Expert in ga povabil, naj režira epizodo priljubljene televizijske nanizanke Amazing Stories. Na velikem platnu je debitiral s filmom Mystic Pizza, režiral pa je tudi filme Dobrodošli v Mooseport, Kako se znebiti fanta v 10 dneh, Stare sablje, The Favor in Lepotica pod krinko.

Mike Reiss (scenarist) je najbolj znan po svojem delu pri filmu Simpsonovi. Večkrat je sodeloval s svojim avtorskim partnerjem Alom Jeanom kot avtor besedil za The Tonight Show with Johnny Carson ter kot scenarist in producent številnih epizod animirane serije Simpsonovi. Reiss je produciral tudi nadaljevanke It's Garry Shandling's Show, Teen Angel, The PJs in The Oblongs.

Nia Vardalos (predelava scenarija) je scenaristka velike uspešnice Moja obilna grška poroka, ki ji je prinesla nominacijo za oskarja v kategoriji najboljšega izvirnega scenarija. Za film Moja grška avantura je Vardalosova predelala scenarij, pri čemer je bila zelo pozorna na to, da je ohranila njegovo srž. O tem pravi: "Skušala sem ohraniti vse, kar je odlikovalo Reissov izvirni scenarij. Ko izstopite iz svojih okvirjev razmišljanja, življenje postane čarobno. "Nia je želela prikazati zgodbo o nenadni ljubezni, ki pride tja, kjer jo najmanj pričakujete."

Gary Goetzman (producent) je začel filmsko kariero kot otroški igralski zvezdnik, odrastel pa je v izvršnega producenta z oskarji nagrajenega filma Ko jagenjčki obmolknejo. Leta 1996 je pomagal producirati That Thing You Do!, režijski prvenec Toma Hanksa. Napisal je tudi nekaj pesmi iz zvočne podlage tega filma. S Hanksom sta nato ustanovila glasbeno in filmsko produkcijsko družbo Playtone. Danes sta ena najuspešnejših hollywoodskih producentskih ekip; producirala sta večkrat nagrajeno miniserijo Bratje po orožju ter filme Moja obilna grška poroka, Polarni vlak, Huda mravljica, Starter For Ten, Wilsonova vojna in Mamma Mia!

Tom Hanks (producent) je slavni igralec, scenarist in filmski producent. Sprva je delal na televiziji in pri družinskih komedijah, kmalu pa je ustvaril vplivne vloge v filmih, kot so Philadelphia, Forrest Gump, Apollo 13, Reševanje vojaka Ryana, Pot v pogubo in Svet igrač. Skupaj z uspešnim producentom Garyjem Goetzmanom je ustanovil družbo Playtone ter produciral večkrat nagrajeno miniserijo Bratje po orožju in filme Moja obilna grška poroka, Polarni vlak, Huda mravljica, Starter For Ten, Wilsonova vojna in Mamma Mia!

Rita Wilson (izvršna producentka) je začela kariero z vlogo v humoristični nadaljevanki Brady Bunch in še v nekaterih nadaljevankah v 70. in 80. letih. Nastopila je v filmih Prostovoljci, Ogenj ničevosti, Romanca v Seattlu, Now And Then, That Thing You Do!, Nori božič, Pobegla nevesta In Najina zgodba. Igrala je tudi v HBO-jevi miniseriji From the Earth to the Moon. Wilsonova ima tudi gledališke izkušnje, na Broadwayu pa je leta 2006 igrala v ponovnem prikazovanju muzikala Chicago. Pogosto jo navajajo kot gonilno silo filma Moja obilna grška poroka, najbolj dobičkonosnega neodvisnega filma vseh časov, pri katerem je sodelovala kot producentka.

Michelle Chydzik in Natalie Mariciano (producentki) sta leta 2003 ustanovili producentsko družbo 26 Films. Producirali sta romantični komediji Starter For Ten in The Wedding Date ter prihajajoči film Inhale, v katerem igra Dermot Mulroney.

Stran uporablja tehnologijo Google App Engine
Izdelava © DIGITERA