Princesa in žabec

Režija: Ron Clements
Igrajo: Anika Noni Rose, Bruno Campos, Keith David, Michael-Leon Wooley, Jennifer Cody...
Žanr: animirana družinska komedija / muzikal
Dolžina: 1h 37min / 97min

Klasično animirani celovečerec se vrača na pota nepozabnih Disneyjevih glasbenih pripovedk, tokrat z nezgrešljivimi ritmi swinga in jazza New Orleansa. Lahkomiselni princ Naveen se po neprijetnem srečanju z vračem znajde v žabjem telesu, zato poskuša najti dekle, ki bi s poljubom preklicala urok. Toda ko na to pristane prelepa Tiana, se tudi sama spremeni v žabo, zato se morata skupaj podati na nepozabno popotovanje, da bi našla način, kako si povrniti človeško podobo.

Zasedba vlog (glasovi) – slovenska verzija

Tiana (dialogi) Zala Đurić Ribič
Tiana (pesmi) Katarina Bordner
Princ Naveen Daniel Bavec
dr. Facilier (dialogi) Valter Dragan
dr. Facilier (pesmi) Mitja Šeldbauer
Louis Branko Đurić
Charlotte Nataša Tič Ralijan
Raymond "Ray" Branko Završan
Lawrence Jernej Kuntner
mama Odie Vita Mavrič
Eudora Tanja Ribič
James Pavle Ravnohrib
"Big Daddy" La Bouff Klemen Mauhler
Mlada Tiana Mija Ribič
Mlada Charlotte Zala Linea Rutar

Izvedba slovenske sinhronizacije:

režija Tanja Ribič
prevod Vesna Žagar
sinhronizacija Studio Ritem
mixing studio Shepperton International

Pesmi slovenske sinhronizacije

"Down in New Orleans"
Izvajalec:Tomaž Ahačič

"Almost There" in "Almost There Reprise"
Izvajalec: Katarina Bordner

"Friends on the Other Side"
Izvajalec: Mitja Šedlbauer

"When We’re Human"
Izvajalci  Katarina Brodner, Daniel Bavec, Branko Đurić

"Gonna Take You There"
Izvajalec: Branko Završan

"Ma Belle Evangeline"
Izvajalec: Branko Završan

"Dig a Little Deeper"
Izvajalec: Vita Mavrič, Katarina Bordner

"Down in New Orleans (Prologue and Finale)"
Izvajalec: Katarina Bordner

Produkcija slovenske sinhronizacije: DISNEY CHARACTER VOICES INTERNATIONAL, INC.

"S filmom Princesa in žabec se v Disneyju vračamo v brezčasni svet ročne animacije. Pravljica, ki nikoli ne zastara, je dobila svež pridih, v katerem najdemo vse elemente veličastnih zgodb: komedijo, pustolovščino, glasbo, predvsem pa dušo, po kateri je Disneyjeva animacija od nekdaj izstopala."
-John Lasseter,
izvršni producent in kreativni vodja
Walt Disney Animation Studios

Kratka vsebina

Walt Disney Animation Studios vam bo postregel z očarljivo obaro pustolovske pripovedke, privlačnih likov, trčenih šal in nepozabne glasbe. Avtorji Male morske deklice in Aladina so ustvarili sodobno različico klasične pravljice, v kateri nastopajo prelepa deklica Tiana, žabji princ, ki si srčno želi spet postati človek, in poljub, ki ju oba popelje na nepozabno dogodivščino skozi skrivnostne louisianske zatoke.

S filmom Princesa in žabec se na platna vrača tudi ročna animacija izpod svinčnikov cenjene ekipe Johna Muskerja in Rona Clementsa, pesmi pa je prispeval z oskarjem nagrajeni skladatelj Randy Newman.

Vsi poznamo pravljico o princeski, ki najde pravo ljubezen, ko poljubi žabo, ta pa se v trenutku spremeni v čednega princa. V zgodbi, kakor jo tokrat pripovedujemo, dekle še vedno poljubi žabo, toda učinek je precej drugačen. In kar nekaj časa ter humornih obratov traja, da se porodi ljubezen med princem in princeso... ali bolje rečeno med dvema žabama. Ali morda med kresničkom in njegovo občudovano Evangeline. V vsakem primeru vidimo, da za pravo ljubezen ni pomembna zunanja lepota, temveč tisto, kar se skriva globoko v srcu.

Princesa in žabec je po skoraj 75 letih, odkar je na platna prišla Sneguljčica, že 49. animirani celovečerni Disneyjev film.

Čopič v roke in plesne čevlje na noge

Princesa in žabec je mejnik, ki zaznamuje Disneyjevo vrnitev k ročni animaciji, klasični pravljici in muzikalu.

Ne tako davno se je znamenita Disneyjeva ročna animacija umaknila novi tehnologiji in umetnost, ki jo je najbolj proslavil Walt Disney, je začela toniti v zgodovino. Toda John Lasseter in Ed Catmull, ki sta vodstvo Walt Disney Animation Studios prevzela l. 2006, sta dobro vedela, da tradicionalna animacija ni izgubila vrednosti ne kot umetnost in ne kot zabava. Čeprav je bil Lasseter pionir računalniške animacije, ni nikoli pozabil, da je kariero začel s tradicionalno animacijo, ki jo je Walt Disney izumil in skozi desetletja razvil v umetnost.

Druga posebnost Disneyjevih risank, h kateri so se hoteli vrniti, pa je bila glasba. Vendar na nov način. Ko so zbirali zamisli za novo risanko, sta režiserja Clements in Musker projekt predstavila kot muzikal, vendar ne v broadwayskem slogu, kakršne je Disney uvedel l. 1937 in ponovno proslavil v 80. letih. Izbrana glasba naj bi bila tipično ameriška - zydeco, blues, gospel, jazz.

Kdo je kdo?

Tiana vsekakor ni tipična princesa iz pravljice. Ne sanja o gradovih v oblakih, temveč o svoji restavraciji, kar pa se na trenutke zdi enako nedosegljivo. Restavracija v New Orleansu bi bila izpolnitev želja njenega pokojnega očeta in dokaz, da lepo temnopolto dekle ne sodi samo v predpasnik natakarice. Delavno, samostojno in odločno dekle neizmerno ceni svoja starša, v želji, da bi se izkazala, pa pozablja na zasebno življenje. Vidi le zastavljene cilje in nikoli se ne ustavi, da bi uživala v trenutku. Nima časa za ljubezen, zato ne bo vzdihovala za moškimi, še manj pa poljubljala žabe.

Princ Naveen je očarljiv mladenič iz oddaljene Maldonije. Čeprav je neodgovoren in razvajen, je skrajno simpatičen in njegova volja do življenja zajame vse, ki ga srečajo. Nepremišljeno zaide v hude škripce, s sabo pa potegne še Tiano. Toda skozi zgodbo se izkaže, da so njegove napake po drugi strani tudi dobre. Uspe mu namreč, kar drugim ni - Tiano nauči uživati življenje.

Dr. Facilier je zahrbtna baraba, grozeča senca, ki princu Naveenu in Tiani močno zagreni življenje. Je nevarno očarljiv, žrtve, ki mu nasedejo, pa izkorišča s pomočjo čarobnih napojev, urokov in krepko podporo "prijateljev z druge strani".

Mama Odie je Facilierjevo nasprotje. Živahna, malce čudaška in nabrita 197-letnica je glavna vračka v zatoku. Z zvesto spremljevalko, kačo, obiskovalcem pomagata z dobrimi uroki, nasveti in slastno obaro. Slepa in brezzoba tetka je na prvi pogled videti le kot dobrohotna starka, ki kdo ve zakaj domuje v stari ribiški ladji, na glavo zagozdeni v krošnji drevesa, v resnici pa je pravi vrtinec energije in dobre volje.

Ray je neobremenjen in do ušes zaljubljen kresniček, ki vzdihuje za "kresničko" Evangeline. Je romantična duša, neizmerno pošten, vedno pripravljen priskočiti na pomoč in človek ga preprosto mora vzljubiti. Je poosebljenje moči ljubezni, v filmu pa poskrbi za nekatere najprikupnejše in najbolj ganljive trenutke.

Louis je žurer prve vrste in vrhunski glasbenik, pravi mojster na trobenti. Neizmerno si želi s svojim talentom zabavati poslušalce, vendar ima drobno težavico. Aligator je in ko pride na oder, se poslušalci brezglavo razbežijo.

Veliki Ata je trezen, preudaren, premožen, okrogel in zabaven gospod z Juga, ki bi svoji hčerki Charlotte izpolnil vsako željo. Gre celo tako daleč, da bo na pustni zabavi lahko princeska. In ko se v mestu pojavi pravi princ... Kaj boljšega, kot da ga povabi k sebi.

Charlotte je razvajena in zahtevna bogataška hči, ki je prepričana, da lahko dobi čisto vse, kar si izmisli. Vendar ni pokvarjena. Je zelo dobrega srca, samo ker živi zavita v vato, preprosto ne razume, zakaj nekaterih stvari ne more dobiti in da je življenje v resnici precej drugačno, kot si ga predstavlja.

Zgodba – nov preobrat v stari zgodbi

Film je vsekakor navdihnila klasična pravljica Žabji kralj bratov Grimm. Toda scenaristi so jo postavili popolnoma drugače.

New Orleans je bleščeče mesto, v katerem cvetijo razkošje, pustolovščine, ljubezen, glasba in magija. V njem živi Tiana, privlačna, samostojna in pridna mladenka, ki nima časa za ljubezen in sanjarjenje, saj si v življenju želi le eno - izpolniti očetove sanje in odpreti vrhunsko restavracijo. Toda ovire, ki jih srečuje na poti do cilja, so skoraj nepremagljive.

Medtem se na rečni obali s parnika izkrca čedni, družabni in skoraj eksotični princ Naveen, obiskovalec iz daljne Maldonije. Je malce razvajen, neodgovoren in brezbrižen, vendar skrajno očarljiv. Seveda ga takoj opazi zlobni dr. Facilier, ki hoče zamenjati Naveena in kot lažni princ očarati hčer največjega bogataša v mestu. Princa pa spremeni v žabo, da mu ne bo v napoto.

Seveda princ pozna pravljico o Žabjem kralju in poskusi kot junak v njej poljubiti princeso, da bi se spet spremenil v človeka. Toda v New Orleansu vsako dekle v lepi plesni obleki in s tiaro na glavi še ni princeska. In poskus  poljuba prinese samo še hujši zaplet. Tudi Tiana se spremeni v žabo. Oba zelenca se znajdeta sredi louisianskega zatoka, kjer ju lovijo aligatorji in lovci, onadva pa skušata najti 197-letno vračko, ki bi jima mogoče lahko pomagala, da se vrneta v svoji nekdanji telesi.

Pri vseh preizkušnjah, nadlogah in zapletih jima ob strani stojita zaljubljeni kažunski kresniček Ray in nad jazzom navdušeni aligator Louis. Čeprav je njihova pot prepredena z nevarnostmi zeleni parček premaga razlike in spore. Drug v drugem zbudita najboljše.

In kot se za pravljico spodobi, na koncu ljubezen premaga vse ovire.

Ko zasijejo zvezde

Za klasično pravljico v novi podobi se je pred mikrofoni zbrala vrhunska zasedba: Anika Noni Rose kot Tiana, Terence Howard kot Tianin oče James, John Goodman, Keith David, Michael-Leon Wooley, Jim Cummings, Jenifer Lewis, Bruno Campos, Jennifer Cody, Tianini mami Eudori pa je glas posodila Oprah Winfrey.

Toda zvezde v filmu niso samo liki in ljudje, ki so jim posodili glas. Posebno mesto imata tudi New Orleans in njegova okolica. V mestu spoznamo Garden District in Francosko četrt, večji del zgodbe pa nas popelje v slikoviti zatok, ki so mu animatorji z živimi barvami, veličastno osvetlitvijo in pogledom iz žabje perspektive dali povsem nove razsežnosti.

Princesa in žabec je celovečerni risani film za vse ljubitelje pravljic, izvrstne glasbe in srečnih koncev.

Stran uporablja tehnologijo Google App Engine
Izdelava © DIGITERA