Varuhi

Režija: Zack Snyder
Igrajo: Patrick Wilson,Jackie Earle Haley,Malin Akerman,Billy Crudup,Matthew Goode,Jeffrey Dean Morgan,Stephen McHattie...
Žanr: akcijska domišljijska pustolovščina
Dolžina: 2h 43min / 163min

Režiser vizualnih spektaklov 300 in Zora živih mrtvecev s pomočjo kultnega grafičnega romana na velika platna prinaša zgodbo o času in kraju, kjer so superjunaki del vsakdana. Čeprav so se zaradi nerazumevanja oblasti številni upokojili, jih skrivnostni umor kolega znova združi. Pod vodstvom maščevalca pravice Rorschacha odkrijejo zaroto svetovnih razsežnosti, a da bi svet in sebe rešili pred pogubo, se morajo podati na nepozabno avanturo, polno vratolomne akcije in osupljivih prizorov.

Zgodba

Kompleksna, večplastna pustolovska kriminalka se dogaja v alternativni Ameriki l. 1985, v kateri so maskirani heroji del vsakdanjega življenja. Ura pogube, ki beleži napetost med ZDA in Sovjetsko zvezo, pa je vse bližje polnoči.

Ko je eden njegovih nekdanjih kolegov umorjen, je izobčeni, vendar nič manj odločni maskirani vigilant Rorschach odločen, da bo razkril zaroto, ki hoče pobiti in diskreditirai vse nekdanje in sedanje superjunake. Ko se spet poveže z nekdanjimi kolegi v boju proti zločinu, upokojenimi superjunaki, od katerih ima samo eden resnične nadnaravne moči, Rorschach opazi široko razvejano in nevarno zaroto, povezano z njihovo skupno preteklostjo in katastrofalnimi posledicami v prihodnosti.

Njihova naloga je varovati človeštvo... Kdo pa nadzoruje Varuhe?

O produkciji

New York 1985 – svet v krempljih strahu in paranoje. Kjer se navadni ljudje, ki so se nekoč maskirani borili proti zločinu, skrivajo pred svojo identiteto. Kjer je najhujše orožje – vsemogočno superbitje – globalno ravnovesje moči nagne na eno stran in svet neizogibno potiska proti jedrski polnoči. Kjer obupani možje iščejo skrajne ukrepe pred obličjem sodnega dne.

To je svet Varuhov, filmske priredbe najbolj slavljenega strip albuma vseh časov.

Na steni mračne, umazane newyorške uličice se bohoti vprašanje, ki prežema Varuhe: Kdo nadzoruje Varuhe? Kot pravi režiser: "Kdo ima pravico odločati, kaj je prav in kaj narobe? In kdo nadzoruje tiste, ki odločajo, kaj je prav in kaj narobe?"

Strip je prvič izšel v seriji 12 zvezkov v letih 1986 in 1987, potem pa je bil ponovno izdan v obliki strip albuma. Watchmen je edini strip album, ki je dobil prestižno nagrado Hugo in prišel na seznam "100 najboljših romanov v angleščini od l. 1923 do danes" revije Time. Dobil je tudi več nagrad Kirby in Eisner. Dolgo je veljalo, da se tega stripa ne da posneti na film.

Producenta Lawrence Gordon in Lloyd Levin več kot 10 let nista obupala in sta verjela, da bo strip prenesen na film. Končno se jima je posrečilo, ko je pripravljenost izrazil Zack Snyder, ki je ravno snemal uspešnico 300. Snyder je hotel Varuhe posneti take, kot so, ne da bi jih posodobil ali spremenil, hotel je ostati čim bolj zvest originalu.

Za snemanje so zgradili okrog 200 kulis, uporabili pa so tudi računalniško grafiko. Veliko dela je bilo tudi s kostumi, saj so hoteli ustvarjalci ostati zvesti stripu. Igralci so se morali podvreči strogemu treningu zaradi številnih spopadov.

Režiser je z izidom zadovoljen in pravi, da mu je uspelo v filmu ohraniti vse dvome in razmišljanja iz stripa, tudi vprašanje, kaj je tisto, kar iz nekoga naredi junaka. In v Varuhih ni lahkega odgovora na to.

O igralcih

Billy Crudup (Jon Osterma/Dr. Manahattan)
V svoji zbirki ima zanimivo mešanico gledaliških in filmskih vlog. Za svoje gledališko delo je prejel nagrado tony, videli pa smo ga lahko v filmih The Good Shepherd, Mission: Impossible III, Sleepers, Waking the Dead, Charlotte Gray in drugih.

Matthew Goode (Adrian Veidt/Ozymandias)
Med drugim smo ga lahko videli v filmih Brideshead Revisited, The Lookout, Match Point, South of Granada, Chasing Liberty in drugih, prav tako pa se pojavlja na televiziji.

Bil je uspešen otroški igralec, ki je za 15 let izginil iz Hollywooda in se uspešno vrnil kot odrasel igralec s filmi, kot sta All the King’s Men in Little Children.

Jeffrey Dean Morgan (Edward Blake/The Comedian)
V zadnjih nekaj letih je postal eden najbolj iskanih glavnih igralcev. Med drugim se je pojavil v filmih P.S. I Love You, Fred Claus, Kabluey, televizijske gledalce pa je nase opozoril v z vlogo v seriji Grey’s Anatomy, nastopil pa je tudi v številnih drugih.

Patrick Wilson (Dan Dreiberg/Nite Owl II)
Nagrajeni gledališki igralec je znan tudi po svojem filmskem delu. Videli smo ga lahko v Little Children, Evening, Purple Violets, Running with Scissors, Hard Candy, The Phantom of the Opera in drugih.

Carla Gugino (Sally Jupiter/ Silk Spectre)
Ljubljenko filmskega in TV občinstva smo si lahko ogledali med drugim v filmih American Gangster, Night in the Museum, Righteous Kill, Spy Kids in Sin City, na TV pa igra v serijah Entourage, Treshold, Chicago Hope in Spin City. Prav tako ima uspešno gledališko kariero.

Malin Akerman (Laurie Jupiter/Silk Spectre II)
Mlada igralka postaja vse bolj iskana. Lahko smo jo videli v filmih 27 Dresses, The Heartbreak Kid, Harold and Kumar Go to White Castle in Brothers Solomon.

O ustvarjalcih

Zack Snyder, režija
Zaslovel je kot scenarist in režiser uspešnice 300, debitiral pa je s filmom Dawn of the Dead. Za seboj pa ima dolgo in uspešno kariero režiserja oglasov in glasbenih videov, za katere je prejel številne nagrade.

Stran uporablja tehnologijo Google App Engine
Izdelava © DIGITERA