Ledena doba 4: Celinski premiki

Režija: Steve Martino
Igrajo: Ray Romano,Denis Leary,John Leguizamo,Queen Latifah,Keke Palmer,Jennifer Lopez,Seann William Scott,Aziz Ansari,Rebel Wilson,Josh Peck,Nick Frost,Heather Morris,Alan Tudyk,Kunal Nayyar,Peter Dinklage...
Žanr: animirana družinska pustolovščina
Dolžina: 1h 34min / 94min

Stari prijatelji Sid, Manny in Diego se morajo podati na novo pustolovščino, ko celinski premiki spremenijo podobo sveta. Potujoči na velikanski ledeni gori se skušajo vrniti domov, toda morska prostranstva so polna nevarnih avantur, divjih piratov, pogubnih morskih siren in srhljivih morskih pošasti. Zvesti mamut Manny je odločen, da se kljub vsem težavam vrne k družini, čemerni tiger Diego se prvič zaljubi, čudaški lenivec Sid pa kot vedno skrbi za kaos in zabavo.

O igralcih

Ray Romano (Mani) je bil glavni zvezdnik ene najbolj cenjenih humorističnih nanizank v televizijski zgodovini: za vlogo v Everybody Loves Raymond je prejel številne nagrade, tudi emmyja, za nameček pa še dva emmyja kot producent serije. Ray priznava, da – čeprav je bil vedno velik šaljivec – o komedijantstvu kot poklicu ni razmišljal, dokler ni leta 1984 navdušil občinstva v nekem newyorškem klubu in nato nadaljeval z nastopanjem, tudi v znanih pogovornih TV oddajah, med njimi v Lettermanovi Late Night. Letterman je v liku, s katerim je Ray nastopal, prepoznal nekaj obetavnega in je komiku ponudil pogodbo za razvoj programa, iz česar je nastala serija Everybody Loves Raymond. Nazadnje je Ray na TV igral v humoristični nanizanki Men of Certain Age, ki jo je ustvaril s kolegom komedijantom in scenaristom serije Everybody Loves RaymondMikom Royceom. Na velikem platnu je debitiral kot glas Manija v prvi Ledeni dobi in nato v obeh nadaljevanjih. Igral je v filmih Eulogy, Welcome To Mooseport, Grilled The Last Word in bil predmet dokumentarca 95 Miles to Go z njegove turneje.

John Leguizamo (Sid) je vsestranski filmski, gledališki in TV igralec, komik in pisatelj. Na velikih platnih je nazadnje igral v komediji Fugly, pred tem pa v The Lincoln Lawyer, Love in Time of Cholera, Where God Left His Shoes, Miracle at St. Anna, Assault on Precinct 13, Spawn, William Shakespeare’s Romeo + Juliet, Moulin Rouge, Dr. Dolittle, Carlito's Way, Casualties of War… in seveda v vseh treh Ledenih dobah. Za vlogo kraljice preobleke v komediji To Wong Foo, Thanks for Everything, Julie Newmar se je potegoval za zlati globus. Na TV smo ga videli v serijah The Kill Point, ER, My Name is Earl in Arabian Nights, na gledaliških odrih pa je med drugimi žel pohvale v humorističnih nastopih Spic-O-Rama in Freak – oba je posnel TV kanal HBO. Izdal je avtobiografiji Pimps, Hos, Playa Hatas in All the Rest of My Hollywood Friends.

Denis Leary (Diego) je petkratni emmyjev poraženec – nazadnje z vlogo v TV filmu Recount, prej pa štirikrat za glavno vlogo v seriji Rescue Me. Upa, da se bo kdaj potegoval – pa bržkone nikoli prejel – za oskarja, grammyja in tonyja. V svoji dolgoletni in sloviti karieri nikoli ni osvojil teniškega pokala, prejel Nobelove nagrade ali zmagal v prepiru z ženo.

Jennifer Lopez (Šira) je kot pevka po vsem svetu prodala prek 60 milijonov plošč in kot igralka nastopila v več uspešnicah, kot sta Monster-In-Law in The Wedding Planner. Na velikih platnih je debitirala v Mi Familia in nato navdušila kot naslovna junakinja v biografskem filmu Selena ter nadaljevala – pred in za kamerami – v El Cantante, An Unfinished Life, Maid In Manhattan, Jack, The Cell, Out of Sight, Enough, Anaconda… S poslovnim partnerjem Simonom Fieldsom je ustanovila produkcijsko hišo Nuyorican Productions, ki spada pod njeno podjetje Jennifer Lopez Enterprises in je uspešno pot začela s filmom Shall We Dance. Trenutno za TV z avtorjem serije Ugly Betty Silviom Horto razvijajo komično dramsko serijo The Family Arias, humoristični nanizanki The Fosters in Whateverland ter adaptacijo knjižne serije Amigas. Snema tudi resničnostne oddaje Q Viva!, South Beach Tow, Big Easy Justice in Code Enforcers. Za velika platna pripravlja novo verzijo komedije Overboard. Jennifer sodeluje tudi s podjetjem Coty; zanje je v preteklih 10 letih razvila 18 različnih parfumov.

Queen Latifah (Eli) je glasbenica, TV in filmska igralka, direktorica glasbene založbe, pisateljica in podjetnica. Uspešna v Hollywoodu je kot prva hip-hop izvajalka dobila svojo zvezdo na pločniku ulice Hollywood. S svojimi vlogami navdušuje kritike, v filmski adaptaciji muzikala Chicago se je potegovala za zlati globus in nagrado Ceha filmskih igralcev. Igrala je v uspešnici Bringing Down the House, ki jo je tudi izvršno producirala, v TV filmu Life Support (nominacije za emmyja, zlati globus in nagrado Ceha filmskih igralcev), v filmih Hairspray, Mad Money, The Secret Life of Bees, Joyful Noise, The Last Holiday, Beauty Shop, Stranger than Fiction… Trenutno snemal TV inačico filma Steel Magnolias. S hip-hop albumom Trav’lin Light se je potegovala za grammyja; pred tem je posnela All Hail the Queen, The Dana Owens Album in Living Out Loud, nazadnje pa Persona. S poslovnim partnerjem Shakimom Comperejem ima tudi lastno produkcijsko podjetje Flavor Unit Entertainment, ki se je uveljavilo s filmom Bringing Down the House in nadaljevalo z Beauty Shop, The Perfect Holiday, The Cookout, Just Wright in TV filmom Life Support. Trenutno podjetje producira akcijsko komedijo Bad Girls in nove programe za kanal BET, namenjen Afro-Američanom, med njimi The Cookout 2, Let’s Stay Together, Single Ladies…, še neimenovano policijsko serijo za CBS, pogovorno oddajo, ki jo bo vodila Queen Latifah, ter triler House of Bodies. Na velikih platnih je debitirala v drami Spika Leeja Jungle Fever in nato igrala v Set it Off, Living Out Loud in The Bone Collector. Na TV je uspela s serijo Living Single, napisala pa je tudi knjigi Ladies First: Revelations of a Strong Woman in Put on Your Crown: Life Lessons from the Queen.

Nicki Minaj (Štefi) je nekaj skrbno izbranih glasbenih sodelovanj (Lil Wayne, Usher, Trey Songz, Christina Aguilera…) povzdignilo med največja imena v industriji in njen album sta med drugimi producirala Will.i.am in Swizz Beatz. Odraščanje sredi kaosa in nasilja v družini ji je dalo neuničljivo voljo, da nekoč uspe – in čeprav je bila pot do uspeha dolga, je srečanje z Lil Waynom obrodilo želene sadove; Nickina ustvarjalnost je dobila polet, njen sloves pa je domala eksplodiral.

Drake (Erik) je najprej zaslovel v seriji Degrassi: The Next Generation in leta 2006 uspel kot pop reper ter poskrbel, da se je on njem nenehno pisalo. Pomagalo je tudi, da so ga podprli Kanye West, Jay-Z in Lil Wayne. Za EP So Far Gone je dobil nagrado juno.

O ustvarjalcih

Steve Martino (režiser) je pionir računalniške animacije že od leta 1983, ko je prek podjetja Cranston/Csuri Productions ustvarjal za ABC, CBS, NBC, HBO in ESPN. Za svoje delo je bil večkrat nagrajen. Nato se je preselil v Los Angeles in sodeloval s podjetjem MetroLight Studios in spet pobiral nagrade, potem pa v želji, da začne ustvarjati izvirne vsebine, postal pomočnik direktorja oddelka za nove programe pri 7th Level Studios; sodeloval je pri seriji Lil’ Howie’s Fun House ter filmih Monty Python’s Quest for the Holy Grail in Monty Python’s The Meaning of Life. Hkrati je pomagal ustanoviti studio Click 3X LA, ki je zaslovelo z vizualnimi učinki za oglase, TV, filme in imax format. Martino je začel režirati oglase in voditi animatorske skupine. Podjetju Blue Sky Studios se je pridružil leta 2002 in kot umetniški vodja sodeloval pri risankah Robots in Dr. Seuss’ Horton Hears a Who!

Michael Thurmeier (režiser) je po študiju animacije dobil službo v Blue Sky Studios, kjer je prispeval animacijo za filma Fight Club, serijo The Sopranos ter risanke Ledena doba, Robots in Ledena doba: Otoplitev. S kratkim filmom No Time for Nuts se je potegoval za oskarja, bil je animator nadzornik pri risanki Dr. Seuss’ Horton Hears a Who! in eden od režiserjev uspešnice Ledena doba: Zora dinozavrov.

Michael Berg (scenarij, zgodba) je spisal risanko Ledena doba, ki se je potegovala za oskarja. Pomagal je napisati scenarij zaLedeno dobo: Zoro dinozavrov in sodeloval pri vseh štirih filmih v franšizi; izpili je scenarij za risanko Robots in igrani film Are We There Yet? , adaptiral roman Michaela Chabona Summerland in otroško slikanico Where’s Waldo? Trenutno pomaga pri ustvarjanju gledališke predstave Ice Age Live! A Mammoth Adventure, piše pa tudi članke za revije, kot sta Details in Rosebud.

Jason Fuchs (scenarij) je pomagal napisati scenarij za TV muzikal Rags ter adaptiral prihajajoča nadnaravni triler Break My Heart 1,000 Times po romanu Daniela Watersa in The Clock Without a Face. Je tudi igralec – med drugim je igral v seriji Pan Am, v filmu Holy Rollers in v gledališki predstavi Speech & Debate.

Lori Forte (producent, zgodba) je kariero pri risanih celovečercih začela pri Disneyju in risankah Toy Story, Runaway Brain, The Lion King in Pocahontas, nato pa je presedlala k Foxu, kjer je zasnovala zamisel za Ledeno dobo in franšizo tudi producirala. Pred tem je pri NBC skrbela za humoristične nanizanke in še prej nadzorovala nastajanje serij za Columbio, med njimi Parker Lewis Can’t Lose. Trenutno producira risanko EPIC z Beyoncé Knowles, Colinom Farrellom, Amando Seyfried, Johnnyjem Knoxvillom in Stevenom Tylerjem.

John C. Donkin (producent) se je kot producent risanega kratkega filma Gone Nutty, v katerem ima glavno besedo priljubljeni Praskež iz Ledene dobe, potegoval za oskarja. Podjetju Blue Sky Studio se je pridružil leta 1998 kot tehnični direktor in pomagal dovršiti kratki film Bunny, ki je dobil oskarja. Zasnoval je delovni načrt za prvi risani celovečerec podjetja Ledena doba ter nato med snemanjem vodil ekipo 160-ih. Odtlej je produciral še nekaj naslovov za podjetje, med njimi Rio, Ledena doba: Zora dinozavrov, Robots, kratkometražni risani film No Time for Nuts ter kratka filma Aunt Fanny’s Tour of Bootyin in Surviving Sid. Kariero animatorja je začel leta 1983, ko se je pridružil sloviti skupini CGRG (Computer Graphics Research Group) na univerzi v Ohiu; nato je postal glavni animator v pionirskem podjetju na področju, Cranston/Csuri Productions.

Slovenska sinhronizacija

Studio: Studio Ritem

Prevod in priredba: Vesna Žagar

Prevodi in adaptacija pesmi: Marjan Bunič

Režija: Jernej Kuntner

Režija pesmi: Vojko Sfiligoj
Lik Slovenski glas
Mani Jure Mastnak
Sid Jernej Kuntner
Diego Sebastijan Cavazza
Breskvica Katja Ajster
Babica Maja Končar
Šira Alenka Kozolc Gregurič
Eli Nina Valič
Erik Rok Kuntner
Štefi Sanja Zalar
Tresk Primož Ekart
Edi Uroš Maček
ostali glasovi Tilen Artač, Matevž Müller, Milomir Bubulj, Sebastjan Starič, Nenad Muždeka, Maruša Bertoncelj, Klemen Mauhler, Tanja Ravljen, Luka Per, Ula Furlan, Primož Vozelj, Rok Mlinar, Vladimir Kosovič, Denis Vučak, Lija Pečnikar, Matija Marčina, Luka Prijatelj, Tomaž Rižnar

Stran uporablja tehnologijo Google App Engine
Izdelava © DIGITERA