Zvezdne steze

Režija: J.J. Abrams
Igrajo: Chris Pine,Zachary Quinto,Winona Ryder,Eric Bana,John Cho,Simon Pegg,Zoe Saldana,Karl Urban,Leonard Nimoy...
Žanr: akcijska znanstvena fantastika
Dolžina: 2h 6min / 126min

Režiser akcijskega spektakla Misija: nemogoče 3 se pogumno podaja tja, kamor še ni stopila človeška noga. V preddelu slovite z-f franšize Zvezdne steze spoznamo začetna leta legendarnega kapitana Kirka, od uporniške in svojeglave mladosti, do težkega treninga na Zvezdni akademiji. Ko obstoj časa in prostora ogrozi maščevalna skupina Romulancev, mora Kirk prevzeti odgovornost in se s svojo mlado posadko ladje Enterprise podati na prvo izmed svojih nepozabnih vesoljskih avantur.

Prihodnost se začenja

Začenja se največja pustolovščina vseh časov, neverjetna zgodba o mladi posadki na krstni vožnji na krovu najbolj tehnološko izpopolnjene ladje dotlej - USS Enterprise. Na poti, ki jo zaznamujejo optimizem, spletke, smeh in nevarnost, se morajo novi rekruti spopasti s podlim nasprotnikom, ki iz maščevanja ogroža vse človeštvo.

Usoda galaksije leži v rokah zagrizenih tekmecev, rojenih na povsem različnih svetovih. James Tiberius Kirk (Chris Pine) je kmečki fantič, ki neizmerno rad krši zakon in je vedno v iskanju adrenalinskih pustolovščin, obenem pa rojeni vodja. Drugi, Spock (Zachary Quinto), odrašča na Vulkanu, kjer je zaradi mešane krvi odrinjen med vrstniki in tarča pomilovanja starejših. Zato je dovzeten za burna čustva, ki jih Vulkanci zatirajo že generacije. Obenem je neizmerno bister in zagret študent, ki kot prvi svoje vrste doštudira na Akademiji Zvezdne flote. 

Kirk in Spock si ne bi mogla biti bolj različna. Toda v iskanju odgovora, kdo sta in kaj lahko nudita svetu, se kmalu znajdeta skupaj na akademiji. Toda različna, kot sta si, enega žene ognjevita strast, drugega pa hladna logika, postaneta tudi zagrizena nasprotnika, ki obenem drug drugega občudujeta, oba pa si prizadevata biti med redkimi izbranci na najsodobnejši ladji, ki se še ni podala na krstno potovanje - USS Enterprise.

Posadki poveljuje kapitan Christopher Pike (Bruce Greenwood).  Na krovu se jim pridružijo zdravnik Leonard “Bones” McCoy (Karl Urban), mož, ki bo postal glavni ladijski strojnik, Montgomery “Scotty” Scott (Simon Pegg), častnica za zveze Uhura (Zoë Saldana), Krmar Sulu (John Cho) in 17-letni čudežni deček Čekov (Anton Yelchin).  Vse čaka neizprosen ognjeni krst, iz katerega se bodo porodili zvestoba, tovarištvo, drznost in duhovitost, ki jih bodo za vedno povezali.

Kirk in Spock se na prvi skupni odpravi soočita z neizogibno usodo - med njima se mora splesti težko verjetno, vendar možno zavezništvo, da lahko drzno popeljeta posadko, kamor ni šel še nihče.

Nazaj na skrajni meji

V več kot 40-letni zgodovini, ki je zaznamovala številne generacije gledalcev, so si “Zvezdne steze” prislužile kultni položaj v sodobni kulturi. In še po toliko letih uspešno upodabljajo človekovo očaranost z vesoljem in željo seči po zvezdah. Začetnim besedam izvirne serije iz 60. let: “Vesolje, skrajna meja ...,” je sledila vrsta potovanj po vesolju, ki še danes slavijo želji po vznemirjenju in pustolovščini, pionirski duh raziskovanja in težnjo, da bi ustvarili čim bolj osupljivo prihodnost neomejenih možnosti. Drzna potovanja vesoljske ladje Enterprise in številnih ladij za njo so v vseh nas prebudile zanimanje za zvezde in upanje, da bo tehnološki napredek v človeški družbi zbudil najboljše.

Izvirna TV serija ob prvem predvajanju ni bila uspešnica, pozneje pa se je zanimanje zanjo razširilo kot gozdni požar. Gledalce so navdušili zabavni, karizmatični liki na 5-letnem potovanju raziskovanja, spoznavanja novih svetov in novih kultur. A kako se je to potovanje začelo? Kaj je prineslo skupaj to pestro in raznoliko druščino genialnih in ambicioznih mladih ljudi? Kaj jih je gnalo do meja znanega in naprej? In kako se je med njimi spletla ta posebna vez, ki je navdihovala nova potovanja še leta in desetletja, celo stoletja pozneje?

Če je režiser in producent J. J. Abrams po več kot šestih TV serijah in desetih filmih hotel najti svoje mesto v vesolju Zvezdnih stez, se je moral vrniti na začetek in začeti znova.

Dela se je lotil z izjemnim spoštovanjem do avtorja izvirne serije Gena Roddenberryja in vsega, kar so Zvezdne steze dosegle v sodobni kulturi. Toda hkrati je hotel zgodbo popeljati, kjer še ni bila. Zato se je lotil prvinske zgodbe, ki jo je Gene Roddenberry zasnoval leta 1966.

Sama zgodba in liki v njej bodo relevantni vse dokler bodo prikazovali bistvo mita o potovanju med zvezdami - upanje, ki ga daje. Producentska ekipa se je ravno zaradi tega zagreto lotila dela. Vse preveč futurističnih zgodb dandanes prikazuje mračno, obupano prihodnost. Prvotne Zvezdne steze pa so bile energične, polne optimizma in za tiste čase skrajno frajerske. Prikazovale so prihodnost, kakršno bi si želeli in za kakršno si je treba prizadevati. 

Scenarij

Liki v Zvezdnih stezah, zlasti kapitan James T. Kirk in njegov zvesti prvi častnik Spock, sta dva od najbolj prepoznavnih izmišljenih likov 20. stoletja. Zdaj pa ju je bilo treba vrniti v mladost, obrniti čas nazaj in ti dve izoblikovani osebnosti postaviti v položaj, ko sta šele gradila svoje upe, sanje in želje.

Za to se je Abrams obrnil naravnost na par, za katerega je vedel, da jima bo to uspelo, Roberta Orcija in Alexa Kurtzmana. Poleg tega je bil Orci pravi trekkie, kot se spominja Kurtzman: “Ko sem ga v gimnaziji spoznal, je imel telefon v obliki Enterprise in most je dejansko zvonil!” 

A vseeno dvojica ni takoj zgrabila ponujene priložnosti. Vzela sta si čas za razmislek, saj sta vedela, kako veliko odgovornost bi si naložila. Vesolje Zvezdnih stez je prišlo do točke, ko se je treba res potruditi, da hkrati pritegneš mlajšo generacijo in zadostiš pričakovanjem starejše. Ko sta delo končno sprejela, sta si najprej napisala seznam najbolj prepoznavnih in pomembnih lastnosti serije: povezovanje prijateljev in družine, toplina in resničnost vseh likov, pristen humor ... Na kratko, hotela sta ohraniti duha izvirne serije in mu dati svež pridih.

Že na samem začetku sta hotela v filmu imeti tudi legendarnega Leonarda Nimoya, ki je v izvirni seriji igral Spocka. Napisala sta vlogo zanj, čeprav sta vedela, da jo lahko odkloni. Celo večja verjetnost je bila, da bo odklonil, kot da bo sprejel vlogo, saj je pred časom izjavil, da nikoli več ne bo igral v nobenih Zvezdnih stezah. A ko sta ga povabila k sodelovanju, ni samo privolil, bil je tudi izredno pomemben sodelavec, poln idej in koristnih mnenj.

V želji, da bi zadostila pričakovanjem dosedanjih oboževalcev, sta upoštevala podrobnosti, ki jih bodo opazili vsi zvesti spremljevalci serije - član posadke v rdeči srajci, zeleno dekle z Oriona, Spock s harfo ...

Na vsa vprašanja, ki so ju težila, jima je pomagala odgovoriti vojska trekkiejev, ki do podrobnosti poznajo staro serijo. Raziskovalec Sean Gerace je poskrbel, da se nič v novem filmu ne bi teplo s trdno zakoreninjenim in uveljavljenim svetom, ki smo ga spoznali skozi serije in filme. Ogledal si je vse izvirne epizode in vse filme, si izpisal romulsko zgodovino, podrobnosti iz življenja vsakega od glavnih junakov in njihove muhe in posebnosti in podobno.

Krstna posadka Enterprise

Chris Pine - James Tiberius Kirk
William Shatner je oblikoval nepozaben lik, ki pa je neprestano kazal rahlo uporniško in samovoljno naravo. Poiskati igralca, ki bi ga lahko upodobil v mladih letih je bil skorajda epski podvig. Ko so skoraj že obupali, je na avdicijo prišel Chris Pine in jih vse presenetil. Sicer je veljal za mladega igralca, iz katerega bo nekoč še nekaj, nihče pa ni pričakoval, da mu bo nagonsko uspelo ujeti Kirkovo zagnanost, humor in individualnost.

Izkazalo se je, da se je vsa igralska ekipa ujela prav tako kot izvirna posadka Enterprise. Toda za Pina je bil vrhunec, ko je stopil na prizorišče in prvič sedel na kapitanov sedež. "Oblila me je kurja polt," pravi. "Tega trenutka ne bom nikoli pozabil."

Zachary Quinto - Spock
Doslej smo Spocka poznali kot logičnega moža, ki ne podlega čustvom. A ker je po materi na pol človek, je bila zdaj, ko prikazujejo njegovo mladost, odlična priložnost pokazati, kako se je boril s čustvi in oblikoval v znani nam lik. Ekipa se je bala, da ne bo našla pravega igralca za vlogo mladega Spocka, saj ob tem imenu takoj pomislimo na Leonarda Nimoya. Šele Zachary Quinto jih je prepričal, da bo Spocka lahko upodobil dostojno, ne da bi Nimoya pretirano posnemal. Quinto je imel neizmerno priložnost igrati z izvirnim Spockom, kar je pomagalo oblikovati vlogo. Vsi pa so se zavedali, da Nimoyu ni bilo lahko sprejeti ponovnega nastopa v špičastih ušesih. Vlogo je na nek način sprejel zato, da bi zaokrožil svojo zgodbo v tem vesolju in štafetno palico predal mlademu igralcu.

Nimoy sam pravi, da mu je zanimanje zbudil prvi pogovor z režiserjem in scenaristoma: “Dobil sem občutek, da razumejo bistvo, kaj je bilo pri izvirnih Zvezdnih stezah najboljše in najpomembnejše. Njihova zgodba ne spodkopava izvirne, je v pravem duhu, izvrstno so upodobili like in to me je zelo razveselilo in spodbudilo.” 

Nimoy priznava, da nihče od izvirnih igralcev ni pričakoval, da bodo liki tako dolgo živeli in ostali tako priljubljeni. Vedeli so, da delajo nekaj zabavnega, nikakor pa niso slutili, da bodo liki še 40 let pozneje enako živi kot na samem začetku. Tudi z izbiro igralcev je bil izredno zadovoljen, saj so nadarjeni in primerni mladi ljudje, ki odražajo značilnosti izvirne zasedbe, obenem pa so sodobni. Zlasti se je veselil srečanja z mladim igralcem, ki bo šel po njegovih stopinjah. Ogromno sta se pogovarjala o Spockovi psihi, izkušnjah, doživetjih in Nimoy je Quintu postal nekakšen mentor. Za oba je bil nastop, zlasti v skupnih prizorih, izredno ganljiv.

Karl Urban - Dr. Leonard "Bones" McCoy
Dr. McCoy zase pravi, da je podeželski zdravnik. In čeprav si pri delu pomaga z najsodobnejšo opremo, se obnaša preprosto in z zdravo "kmečko" pametjo skrbi, da se Kirk in Spock ne jemljeta preveč resno.

Za vlogo, ki jo je nepozabno oblikoval pokojni DeForest Kelley se je potegoval in ustvarjalce z nastopom povsem očaral Novozelandec Karl Urban. Kot pravi Abrams:  “Karl je bil tako zelo podoben McCoyu, da je bilo že prav srhljivo. Je piker in po malem vedno razkurjen možak, ki ga preprosto morate vzljubiti.” 

Urban si je kot trekkie neizmerno želel dobiti to vlogo: “Na serijo imam zelo lepe spomine in poznal sem vse značajske poteze junakov, zato zame ta avdicija sploh ni bila avdicija, temveč čista zabava.”

Simon Pegg - Montgomery "Scotty" Scott
Nihče ne bi pričakoval, da bo okrogli, trdoživi inženir, ki zna narediti vse, na krov Enterprise prispel na tako nenavaden način. Ampak ravno njegov prihod postavi temelje, iz katerih izhaja njegova iznajdljivost v vseh prihodnjih dogajanjih. 

Simon Pegg se je s filmoma Shaun of the Dead in Hot Fuzz tako priljubil ustvarjalcem, da so za vlogo mladega Scottyja hoteli samo njega. Toda igralec sprva ni upal sprejeti izziva. Zdelo se mu je, da je prepomembna zanj. K sreči si je potem premislil. 

Zoë Saldana - Uhura
Uhura je bila revolucionaren lik v izvirni seriji. Poleg tega, da je bila prvi pomembnejši temnopolti televizijski lit, je bila tudi udeležena v prvem medrasnem poljubu na ameriški televiziji. Njeno mesto je prevzela Zoë Saldana, ki se je spomnimo kot trdožive gusarke iz Piratov s Karibov.

John Cho - Sulu
Na krstnem potovanju USS Enterprise za krmilom stoji najbolj izkušen član posadke, Sulu, mož, ki vrhunsko obvlada pilotiranje, visoko fiziko in sabljanje. In vse to mu pride prav že na prvi nalogi. V izvirni seriji ga je igral George Takei, ki je med azijskimi Američani postal pravi junak, ker je upodabljal tako pozitiven lik. Podobne lastnosti je Abrams videl v Johnu Choju.

Med pripravo na vlogo se je imel Cho priložnost srečati s Takeijem. Kot opisuje srečanje: “Rekel sem: "George, malo sem živčen, ker se bom postavil v tvojo kožo. Bojim se, da me bodo hoteli gledati kot novega Georgea Takeija." On pa je dostojanstveno in milo, kot to zna, odvrnil: "Ne skrbi. Kmalu bodo meni rekli stari John Cho."  Zelo mi je pomagal.” 

Anton Yelchin - Čekov
Pavel Andrejevič Čekov je najmlajši častnik na Enterprise, ruski čudežni deček in šahovski mojster, ki še ne polnoleten odide na fantastično potovanje, o katerem ni mogel niti sanjati. Že to, da se je ruski lik pojavil na ameriški televiziji v pozitivni vlogi, in to sredi hladne vojne, je bil neizmeren dosežek in napoved lepših časov, ko bodo vsi narodi živeli v slogi.

Anton Yelchin, ki je lik prevzel od Walterja Koeniga, pred tem nikoli ni gledal Zvezdnih stez. Šele potem si jih je in bil je navdušen. Najbolj se mu je dopadlo, da je njegov lik od vseh na krovu najbolj nenavaden. Ko se je Koenig srečal s svojim naslednikom, mu je dal najboljši nasvet: "Liku daj svoj pečat."

Eric Bana - Romulec Neron
Prvo zlobo, ki jo sreča zelena posadka Enterprise, igra Eric Bana, Avstralec, ki se je proslavil z nastopom v Troji in Spielbergovem Münchnu. Bana se je za nekaj časa umaknil iz igralskih krogov, ko so ga poklicali in mu ponudili vlogo. Lik mu je bil tako všeč, da je prekinil svoj igralski odmor.

Pomlajena Enterprise

Kako izboljšaš in osvežiš eno najbolj kultnih filmskih scen in kulis vseh časov? Težko.

Pri oblikovanju Enterprise so vedeli, da morajo biti zelo previdni. Domišljija tukaj ni mogla imeti proste poti, saj je bilo prizorišče znano že 40 let in ne moreš ga naenkrat obnoviti tako, da je videti bistveno sodobnejše kot v izvirni seriji, ki se po logiki dogajanja odvija pozneje. Hkrati pa moraš prikazati nekaj, kar bo všeč tudi mladim gledalcem, ki so vajeni skrajno futurističnih pripravic in tehnoloških čudežev, s katerimi je postregla množica dosedanjih znanstveno-fantastičnih filmov. Abrams kot primer navaja: "Pred 40 leti je bil komunikator videti nekaj skrajno futurističnega, zdaj pa vsi v žepih nosimo telefončke, ki so skoraj enaki."

Scenograf Scott Chambliss je najprej postavil pravila, ki so se dotikala vsakega gumba in pripravice. Prvič: prihodnost je svetla, torej nobenih morbidnih, mračnih vizij prihodnosti. Drugič: vse na prizorišču mora biti verodostojno, delovati mora, kot da res deluje. Vojska ilustratorjev, modelarjev in oblikovalcev je nato ustvarila most, ki je videti nov, a hkrati veš, da si na mostu Enterprise. Postavili so ga na kardanih, da se je premikal, tresel, obračal ... Tako so igralci lažje odigrali čustva ob napadu in pospeških, obenem pa je režiser imel več možnosti za dopolnjevanje prizorov z računalniško grafiko.

Kot zanimivost naj povemo, da so strojnico, kjer Scottyja premetava po ceveh, posneli v morda najbolj neverjetnem kraju, kar si jih lahko zamislite - v Budweiserjevi pivovarni. Ogromne kadi in steklene cevi so bile idealna ladijska strojnica.

Toda ves napor, ki je šel v pripravo prizorišč, kostume in vse spremljevalne podrobnosti, bi bil zaman, če na krovu ladje ne bi bilo pravih ljudi. Film je akcija in avantura, toda pritegne te zlasti zato, ker vzljubiš posadko. Hočeš biti z njimi, hočeš z njimi razkrivati vesolje in se podajati na neverjetne pustolovščine.

Stran uporablja tehnologijo Google App Engine
Izdelava © DIGITERA