Neverjetni Spider-man

Režija: Marc Webb
Igrajo: Andrew Garfield,Emma Stone,Rhys Ifans,Embeth Davidtz,Martin Sheen,C. Thomas Howell,Chris Zylka,Sally Field,Denis Leary,Stan Lee,Hannah Marks,Campbell Scott,Kelsey Chow,Irrfan,Amber Stevens...
Žanr: akcijska pustolovščina
Dolžina: 2h 6min / 136min

Najstnik Peter Parker v šoli nikakor ne najde pravih prijateljev, razumevanje najde le pri dolgoletni prijateljici Gwen, ki ji brez uspeha skuša izpovedati svoja ljubezenska čustva. Življenje se mu postavi na glavo, ko odkrije kovček dolgo pogrešanega očeta. Ker želi raziskati očetovo izginotje, ga sledi vodijo do očetovega nekdanjega sodelavca, dr. Connorsa, toda soočenje z njegovimi nenavadnimi poskusi Petra spremeni v superjunaka. Poleg soočanja s svojo novo identiteto se mora Peter spopasti z grozljivim stvorom, ki želi uničiti mesto.

Eden najbolj priljubljenih likov na svetu se vrača na velika platna in razkriva novo poglavje Spider-manove dediščine v Neverjetnem Spider-manu. Osredotoča se na zgodbo, ki je na filmu še nismo videli, in predstavlja drugačno plat Petra Parkerja.

Peter je izobčeni srednješolec, ki so ga v otroštvu zapustili starši. Odraščal je pri stricu Benu (Sheen) in teti May (Field). Kot večina najstnikov poskuša ugotoviti, kdo je in zakaj je človek, kakršen pač je. Samega sebe spoznava tudi s svojo prvo srednješolsko ljubeznijo Gwen Stacy (Stone). Skupaj odkrivata ljubezen, predanost in skrivnosti. Ko najde skrivnostni kovček, ki je bil last njegovega očeta, skuša dognati in razumeti izginotje staršev – to ga pripelje neposredno do OsCorpa in Dr. Curta Connorsa (Ifans), nekdanjega očetovega sodelavca. Spider-mana čaka spopad z njegovim alter-egom Kuščarjem, Peter pa bo moral sprejeti odločitve, ki mu bodo spremenile življenje, saj bo moral uporabiti svoje moči in izoblikovati svojo usodo, da bi postal junak.

O filmu

Filmskim ustvarjalcem je bilo pomembno gledalcem predstaviti do zdaj neznano plat Petra Parkerja. “Peter Parker se zaradi izgube staršev poda na potovanje,” pravi režiser. “Zanimale so me čustvene posledice tega tragičnega dogodka – ne nazadnje je to zgodba o pobu, ki se odpravi poiskat starše, najde pa samega sebe. Potem je tu seveda saga Gwen Stacy – če strip poznate ali ne, je to izjemna zgodba. In seveda je potem tu Kuščar, eden mojih najljubših zlikovcev v stripih. Vse to nam je omogočilo veliko manevrskega prostora.”

Producent Matt Tolmach dodaja: “Spider-man je ikona. Ko smo odraščali, smo se vsi poistovetili z njim, saj je po svoje čisto povprečen. Je poba, ki ima težave z dekleti, ni priljubljen, ni bogat in vpliven. Vsaj deloma se vsak lahko najde v njem, zato se Spider-manova in Petrova zgodba dotakne ljudi kot le malo drugih likov, in kot filmarji se čutimo odgovorne, da ta lik pravilno predstavimo. Peter je od rane mladosti odraščal brez staršev – izgubil ju je na zanj skrivnosten način. Zaradi tega ima veliko vprašanj: Od kod prihajam? Kdo sem? Zakaj sta moja starša odšla? Zakaj se je to zgodilo? Kaj bom postal? Naš junak se mora soočiti z veliko prvinskimi vprašanji. Z vsem tem se prejšnji filmi niso veliko ukvarjali, so pa ključnega pomena za to, kdo Peter Parker je. To je bistvo mladeničevega potovanja. Zato smo se z navdušenjem podali na to pot. Nerešene stvari so stvari, s katerimi moramo živeti in te nas pošljejo na pot – ta pa nas lahko poboljša ali poslabša.”

Pokojna Laura Ziskin, ki je odigrala pomembno vlogo kot producentka filmov o Spider-manu, je povedala, da si je veliko težav – med drugim tudi to, da ga je ugriznil pajek – Peter nakopal sam, a njegova žilavost in pogum mu dajeta moč, da si sam kroji usodo. “Ko ga ugrizne pajek, je Peter tam, kjer ne bi smel biti,” je povedala Ziskinova. “A ko ima enkrat moč, se zanj začne učni proces. Je aktiven, ne pasiven – odgovoren je za vse, kar se dogaja.”

“Ključna stvar pri zasnovi zgodbe je bila, da se vse na Petrovem popotovanju zgodi zaradi njegove želje, da bi odkril resnico o svojem očetu,” nadaljuje Webb. “Sosledje dogodkov, ki ga pripeljejo do OsCorpa in Dr. Connorsa, pripelje tudi do ugriza. Nisem hotel, da bi bil ugriz povsem naključen dogodek, ampak prikaz in rezultat njegove želje zapolniti praznino.”

Hkrati je Peter Parker edinstveno primeren za dolžnosti, ki mu jih prinaša moč. “Peter Parker je junak, ne super junak,” pravi Andrew Garfield, ki prvič igra naslovnega junaka. “Dober je bil že pred pajkovim ugrizom. Potem pa dobi moč, da dela v skladu s tem, kar ve, da je prav.”

Garfield je čutil posebno odgovornost do vloge moža v obleki. “Ko sem bil mlajši, sem se včasih počutil ujet v svoji koži, ampak tako smo se počutili vsi. Zato je ta lik najbolj priljubljen med vsemi super junaki. Je univerzalen in združuje. Meni Spider-man veliko pomeni iz istega razloga kot drugim ljudem: je simbol, človek z napakami. Tako kot imamo napake vsi, a se zelo trudi, da bi vse storil tako, kot je prav in pravično, in bori se za ljudi, ki se ne morejo boriti sami. Predstavljati ga je bila zame velika odgovornost – in verjemite mi, sem samo možak v kombinezonu. Počaščen sem, da sem Spider-man, ampak Spider-man pripada vsem. Spider-man mi zelo veliko pomeni, saj me je privlačil od ranega otroštva. V težavah Petra Parkerja sem iz tedna v teden s stripi našel upanje in moč. Nekaj resničnega je bilo v njih, v tem, kako sta si jih zamislila Stan Lee in Steve Ditko.”

Zanimiva dejstva

 • Letos Spider-man praznuje petdeset let. Klasični Marvelov stripovski junak je debitiral leta 1962 v petnajsti številki antološke serije Amazing Fantasy (avgust 1962), ki se je s to izdajo končala in Spider-manove pustolovščine so se nadaljevale v novi seriji The Amazing Spider-Man leta 1963.
 • Andrew Garfield že vse življenje obožuje Spider-mana – spominja se fotografije z noči čarovnic, ko se je pri treh letih oblekel v Spider-mana.
 • Emma Stone igra Gwen Stacy, ključni lik Spider-manovega izročila in prvo ljubezen Petra Parkerja. Gwen Stacy se je prvič pojavila decembra leta 1965 v The Amazing Spider-Man #31.
 • Pri Neverjetnem Spider-manu je sodelalo več kot tisoč ljudi. Snemali so ga v sedmih studiih Sony v Culver Cityju.
 • Andrew Garfield se je z osebnim trenerjem Armandom Alarconom na snemanje pripravljal šest mesecev, šest dni v tednu. Sodeloval je tudi s koordinatorjem kaskaderjev Andyjem Armstrongom in njegovo ekipo, skakal je po trampolinu, delal vaje za moč, igral košarko, se uril v borilnih veščinah, gimnastiki in skejtanju.
 • Andy Armstrong in njegova ekipa sta imela med snemanjem v skladišču v bližini studiev Sony Pictures vadbeno igrišče, kjer se je Andrew Garfield z vrhunskimi vaditelji uril v različnih disciplinah. V skladišču so bili določeni deli zgradb, zidov in drugih prizorišč iz filma, da so tam lahko vadili in izpopolnjevali akcijske sekvence.
 • Dr. Connors / Kuščar je klasičen Marvelov negativec in se je prvič pojavil leta 1963 v The Amazing Spider-Man #6.
 • Leče za Spider-manov kostum so naredili v podjetju, ki izdeluje leče za sončna očala za vojsko in NASO. Premazali so jih tako, da niso odsevne.
 • Kostumografka Kym Barrett je Spider-manovo oblačilo zasnovala ob pomoči režiserja Marca Webba. Poudarjalo naj bi bolj vitko in atletsko, manj mišično silhueto. Za navdih si je Barrettova predstavljala, kaj bi se zgodilo, če bi pajkovo mrežo napihnil veter in bi se ovila okoli telesa. Poleg drugih materialov je Barrettova preučevala lahke, raztegljive materiale zimskih olimpijcev in poklicnih kolesarjev in tako naredila oblačilo, ki Spider-manu omogoča, da se obeša po Manhattanu.
 • Za film so naredili 56 Spider-manovih oblek, 17 za Andrewa Garfielda, ostale pa za kaskaderje. Nekatera so bila brezhibna, druga v različnih stadijih razpadanja, kot je pač narekovala zgodba.
 • Andrew Garfield je ob pomoči garderoberja Roberta Moorea potreboval 20 minut, da si je nadel Spider-manovo oblačilo.
 • Rhys Ifans se je na vlogo Dr. Connorsa pripravil tako, da se je naučil živeti kot človek z eno roko. Poleg tega je obiskal nekaj vrhunskih laboratorijev, kjer je opazoval znanstvenike pri delu, se podučil o mutacijah in nekaj časa preživel s plazilci in opazoval njihovo gibanje.

O igralcih

Andrew Garfield (Peter Parker) je za vlogo v Socialnem omrežju dobil BAFTO in bil nominiran za zlati globus. Pred kratkim je debitiral na Broadwayu v Smrti trgovskega potnika. Kariero je začel v gledališču.

Rhys Ifans (Dr. Connors / Kuščar) je bil nominiran za BAFTO za nastop v Nothing Hillu. Posnel je še filme Heart, Twins Town, August, Anonymous, Passion Play in Neverland.

Emma Stone (Gwen Stacy) je bila za nastop v Lahki punci nominirana za zlati globus. Posnela je še filme Služkinje, Prijatelja samo za seks, Roker, Ta nora ljubezen, The Croods.

Martin Sheen (stric Ben) je večkratni dobitek emmyja in zlatega globusa. Nastopil je v več kot 65 filmih, med drugim v Apokalipsa zdaj, Ujemi me, če me lahko, Ameriški predsednik, Wall Street, Ghandi. Med novejšimi filmi sta The Double z Richardom Gerom in The Way v režiji njegova sina Emilia Esteveza.

Sally Field (teta May) je dobila dva oskarja, za Prostore v srcu in Normo Rae. Za zlati globus je bila nominirana tudi za nastope v Jeklenih magnolijah, Smokey and the Bandit, Absence of Malice, Kiss Me Goodbye in Forrestu Gumpu.

Denis Leary (kapetan Stacy) je bil trikrat nominiran za emmyja (dvakrat za igro in enkrat za scenarij) za serijo Newyorški gasilci. Za emmyja in zlati globus je bil nominiran tudi za HBO-jev Recount.

O Režiserju

Marc Webb je kot režiser debitiral s filmom 500 dni s Summer, v katerem sta igrala Joseph Gordon-Levitt and Zooey Deschanel. Film je bil nominiran za dva zlata globusa, med drugim za najboljši komični ali glasbeni film.

Stran uporablja tehnologijo Google App Engine
Izdelava © DIGITERA