Terminator: Odrešitev

Režija: McG
Igrajo: Christian Bale,Sam Worthington,Bryce Dallas Howard,Moon Bloodgood,Helena Bonham Carter,Anton Yelchin...
Žanr: akcijski znanstveno-fantastični triler
Dolžina: 1h 55min / 115min

V apokaliptičnem svetu bližnje prihodnosti, kjer stroji pod vodstvom inteligentnega računalniškega omrežja Skynet neusmiljeno iztrebljajo človeštvo, skuša odločni John Connor sprejeti vlogo odrešenika, ki mu je bila usojena. Čeprav med soborci uživa veliko spoštovanje, mu vodje odpora ne zaupajo, vojna z uničujočimi ubijalskimi stroji pa postaja vse bolj brezupna. Za novo negotovost poskrbi skrivnostni Marcus, nekdanji obsojenec na smrt, ki je morda zadnje upanje človeštva, toda svoje poslanstvo lahko opravi šele, ko mu uspe pridobiti zaupanje skeptičnega Johna.

O snemanju

“Usodo si krojimo sami”: Začetek konca

V središču Terminatorja: odrešitev je človeška drama, ki se odvija v z bombami preluknjani post-apokaliptični Ameriki po Sodnem dnevu.

“Te je zgodba o tem, kako je John Connor tak, kakršnega poznamo, to je zgodba o tem, kako je Kyle Reese postal Kyle, kakršnega poznamo, to je zgodba o izboljšavah Skyneta in o tem, kaj je bistvo človeštva. To je trenutek, ko se človeštvo upre strojem,« razloži režiser. Da bi oživil dolgo obljubljeno prihodnost Terminatorja, je želel ustvariti vizijo, ki ne bi bila nič manj resnična. “Nisem hotel posneti igralcev ob zelenem ekranu. Hotel sem posneti njihove reakcije na prave Terminatorje,” pravi. “Hotel sem opustošeni zahodni del Amerike – prostranstvo, ki podkrepi svet tegob, ki ga lahko okusite in začutite. Kajti po eksploziji so bombe poškodovale ozon, zato je nebo malce drugačne barve. Zemlja je drugačna in takoj vam je jasno, da je nekaj narobe.”

Prvega Terminatorja je režiral in zanj zapisal scenarij James Cameron. V kino je prišel leta 1984. Seznanil nas je z modelom Cyberdyne Systems 101 T-800, ki ga je igral Arnold Schwarzenegger. T-800 je nazaj v čas poslal njegov stvaritelj, umetna inteligenca Skynet, da bi preprečila rojstvo bodočega vodje upora. A ta vodja je poslal v preteklost tudi človeškega vojaka Kyla Reesa (Michael Biehn), da bi varoval Sarah Connor (Linda Hamilton). Kyle s Sarah spočne otroka – otroka, ki bo nazadnje postal največji Skynetov nasprotnik.

“V prvem delu izvemo, da je Terminator neustavljiva pošast, ki nikoli ne odneha,” pravi McG, “stroj, ki bo do konca zasledoval svoj plen, celo če ga razstrelijo na koščke, se ne bo ustavil, dokler ne boste mrtvi.”

Cameronovo nadaljevanje, Terminator 2: Sodni dan, ki je prišel v kino leta 1991, je postal fenomenalna uspešnica. Zgodba se začne, ko je Sarah Connor v umobolnici, njen najstniški sin John Connor (Edward Furlong), pa se mora sam braniti proti sofisticiranemu terminatorju T-1000 (Robert Patrick), ki ga je Skynet posla nazaj v čas, da bi ga ubil. Connor iz prihodnosti pa pošlje tudi reprogramiranega T-800 (Schwarzenegger), da bi ga zavaroval v mlajših letih. Sarah, John in njun novi zaveznik skušajo premagati T-1000 in preprečiti, da bi se sodni dan zgodil.

“Star sem bil 17 let, ravno sem prišel v ZDA, ko so začeli predvajati T2,” pravi Christian Bale. “Vznemirjenje v kinu – česa podobnega nisem poznal. Skozi ves film nisi slišal ničesar, ker so vsi samo kričali.”

Režiser Jonathan Mostow je leta 2003 zaključil prvo trilogijo s Terminatorjem 3: vstaja strojev, v katerem se zgodi grozljiv dogodek, ki sta ga Connor (Nick Stahl) in njegova mama celo življenje skušala preprečiti – sodni dan: jedrske bombe dežujejo po svetu po Skynetovem ukazu.

“Scenarij za Terminator 3 sta napisala John Brancato & Michael Ferris, ki se vrača k franšizi, saj sta napisala scenarij za Terminator Odrešitev,” pojasni Brancato “Ker smo izvirno trilogijo končali z uničenjem sveta, smo vedeli, da ne moremo nazaj k terminatorjem, ki potujejo skozi čas. Novi film je moral prikazovati dogodke po padcu bomb.”

Ferris dodaja: “Hotela sva pisati o dolgo napovedovani bitki med ljudmi in stroji, kar nam je tudi ponudilo priložnost, da spremenimo vzdušje franšize. Prejšnji filmi so se odvijali v poznanem, sodobnem svetu, to pa je vojni film, postavljen v temačnejšo, post-apokaliptično prihodnost.”

Terminator odrešitev se dogaja leta 2018, 14 po jedrskem napadu, ki je končal prejšnjo trilogijo. Producent Moritz Borman pravi: “Odločili smo se, da bo Terminator: odrešitev začel razkrivati prihodnost, kakršno smo v prejšnjih filmih videli le po drobcih. Skočimo torej v čas, ko je Kyle Reese še najstnik in ko z Johnom še nista odkrila, kaj sledi, se pravi pot skozi čas, ki požene zgodbo v tek.” Connor se bori v prvih odporniških linijah, ni pa še vodja. Razvoj Skyneta je zamajal njegovo vizijo prihodnosti, kakršno mu je skozi življenje opisovala mati. Verjela je, da prihodnost ni določena, zato čedalje bolj dvomi, da bo dočakal dan, ki bo sprožil dogodke, ki bodo pripeljali do njegovega spočetja, namreč, da bo Kyla poslal v preteklost, da bi varoval njegovo mamo.

Prihodnost, v kakršno je med odraščanjem verjel, vsaj deloma spremeni prihod Marcusa Wrighta (Sam Worthington), tujca, čigar zadnji spomin je čakanje na usmrtitev. Connor se mora odločiti, ali so Marcusa poslali iz prihodnosti ali rešili iz preteklosti. Ko Skynet pripravlja zadnja napad, se Connor in Marcus odpravita na odisejado, ki ju popelje v srce Skynetovih operacij, kjer odkrijeta grozno skrivnost, ki se skriva za verjetnim uničenjem človeštva.

O igralcih

Christian Bale (John Connor) je posnel filme Imperij sonca, Vitez teme,  Batman: na začetku, Henrik V, Žametne noči, Portret dame, Ameriški psiho, Corellijeva mandolina, Vladavina ognja, The Secret Agent, Metroland, All the Little Animals, Shaft, Laurel Canyon, The Machinist, The New World, The Prestige, Harsh Times, Rescue Dawn, 3:10 za Yumo in Bob Dylan: 7 obrazov.

Sam Worthington (Marcus Wright) bo po Terminatorju prišel v kino s težko pričakovanim novim filmom Jamesa Camerona Avatar, katerega premiera je napovedana za 18. december 2009. Posnel je še filme Last Night, The Debt, Clash of the Titans, Bootmen, Dirty Deeds, Gettin’ Square, Hartova vojna, Somersault.

Bryce Dallas Howard (Kate Connor) je posnela filme Vas ob gozdu,  As You Like It, The Loss of a Teardrop Diamond, Spider-Man 3, Lady in the Water, Manderlay.

Helena Bonham Carter (Dr. Serena Kogan) je posnela filme Harry Potter in polkrvni princ, Alice in Wonderland, Sweeney Todd, Let bele golobice, Lady Jane, Soba z razgledom, Howardov kot, Where Angels Fear to Tread, Hamlet, Frankenstein, Mogočna Afrodita, Twelfth Night, Velika riba, Klub golih pesti, Planet opic, Charlie in tovarna čokolade, Carnivale, Novocaine, The Heart of Me, Till Human Voices Wake Us, Conversations with Other Women, Corpse Bride, Wallace & Gromit.

O režiserju

McG: debitiral je s Charliejevimi angelčki. Režiral je tudi njihovo nadaljevanje ter film We Are Marshall.

Pred režijo filmov se je ukvarjal s produciranjem serij, kot so bile The O.C, Chuck, Supernatural ter z režijo reklam in videospotov. 

Stran uporablja tehnologijo Google App Engine
Izdelava © DIGITERA