Maščevalci

Režija: Joss Whedon
Igrajo: Chris Hemsworth,Robert Downey Jr.,Chris Evans,Scarlett Johansson,Jeremy Renner,Samuel L. Jackson,Cobie Smulders,Gwyneth Paltrow,Mark Ruffalo,Tom Hiddleston,Paul Bettany,Stellan Skarsga*rd,Lou Ferrigno,V,Clark Gregg...
Žanr: akcijska znanstvenofantastična pustolovščina
Dolžina: 2h 22min / 142min

Zlobno božanstvo Loki se polasti največjega izvira energije v vesolju, zato odločnemu vodji agencije Shield, Nicku Furyju, preostane le ena možnost rešitve sveta. Združiti mora največje superheroje - Iron Mana, Stotnika Ameriko, Hulka, Thora in druge - ter jih pripraviti k sodelovanju. Kljub nevarnosti ne znajo obrzdati svoje samovšečnosti in medsebojnega tekmovanja, zato se znajdejo v številnih težavah ter za sabo puščajo popolno uničenje in kaos. Toda, ko so se prisiljeni soočiti z Lokijevimi smrtonosnimi pošastmi in stroji, lahko v številnih osupljivih bojih Zemljo rešijo le s skupnimi močmi.

Zamisel o filmu

Že v letih med produkcijo prvega Iron Mana je zaživela zamisel, da bi organizacija za vzdrževanje svetovnega miru S.H.I.E.L.D (O.B.O.D.) lahko odigrala ključno vlogo tako v ekranizaciji Iron Mana kot Hulka. Kmalu po uspešnem startu prvega Iron Mana v kinih po svetu pa se je začelo šušljati o projektu, ki bi združil vse ikone Marvelovih stripov v enem filmu, kar bi bil neke vrste sveti gral Marvelovega fantazijskega vesolja – The Avengers bi upodobili tudi v gibljivih slikah.

Producenti in režiser so najprej povprašali Samuela L. Jacksona, ali bi bil v tem filmu pripravljen upodobiti svoj lik Nicka Furyja. Ideja se mu je zdela zanimiva in iz nje je zrasla zgodba o Maščevalcih. Njegovo navdušenje je bilo pravzaprav jedro obsežnega dela, ki se začne z mislijo, izrečeno na koncu filma o Iron Manu. Tonyju Starku jo izreče Fury v odjavni špici, posneli pa so jo tik pred zaključkom produkcije:

Si del veliko večjega sveta, kot si moreš zamisliti, le da tega še ne veš.

Ustvarjalci filmov o Marvelovih super junakih niso ničesar prepustili naključju. Pogoj za uspeh Maščevalcev je bil, da poprej gledalcem predstavijo vsakega junaka posebej in tako so pristaši po svetu lahko uživali ob filmskih priredbah Hulka, Thora in Stotnika Amerike. V ekipo Maščevalcev so nato povabili vse, ki so sodelovali pri nastajanju filmov o posameznih junakih.

Izvirni strip The Avengers sta ustvarila Stan Lee in Jack Kirby; prvič so ga izdali leta 1963. Maščevalci so bili prvotno Iron Man, Hulk, Ant-Man in Wasp. Stotnik Amerika se je nepremagljivemu moštvu pridružil v četrtem nadaljevanju, ko so ga iztrgali iz ledenega oklepa, v katerem je proti svoji volji hiberniral. Stan Lee vedno večji uspeh svojih junakov razume kot testament Marvelovega sveta, ki ga je pomagal ustvarjati več kot pol stoletja. "Rad si domišljam, da so Marvelovi junaki vedno bolj priljubljeni zato, ker smo jim s trenutkom, ko smo jih ustvarili, skušali dati zanimive osebnosti in osebne težave, zaradi katerih so ljudem zanimivi tudi tedaj, ko nimajo nadčloveških moči. Ali drugače, naši junaki in junakinje so tridimenzionalni, zanimivi ljudje."

Režiser in scenarist Joss Whedon je tretja generacija uspešnih televizijskih scenaristov in eden najuspešnejših hollywoodskih scenaristov sploh. V prvo vrsto se je prebil s scenarijem za priljubljeno Buffy, ubijalko vampirjev. Rodil se je v New Yorku junija 1964. Za svoje delo je bil večkrat nominiran za nagrade emmy in televizijskega oskarja. O svojem delu je povedal: “Moj vizualni slog režije izhaja izključno iz stripov. Moje razumevanje pripovedovanja zgodbe je spomin na stripovsko risbo in maniro. Stripe sem namreč požiral, ne bral, skozi vse otroštvo, veliko bolj vneto in pogosteje kot sem gledal filme.”

IRON MAN (Tony Stark)

igra ga ROBERT DOWNEY JR.

Ne le, da je ekscentrični genij in milijonar, osvajalec ženskih src in filantrop, Tony Stark je tudi v oklep odeti super junak, znan pod imenom Iron Man. Potem ko je dal v koš celo vrsto zlobnežev po vsem svetu, se je rade volje pridružil Nicku Furyju kot svetovalec organizacije za obrambo in vzdrževanje svetovnega miru O.B.O.D. (S.H.I.E.L.D.). Z globalno krizo in grožnjo uničenja človeštva si mora Stark znova nadeti jekleni oklep kot Iron Man in polnokrvni član super skupine Maščevalcev.

STOTNIK AMERIKA (Steve Rogers)

igra ga CHRIS EVANS

Potem ko so slabotnega Steva Rogersa v tajnem programu spremenili v super junaka Stotnika Ameriko, je s svojimi podvigi v 2. svetovni vojni postal živa legenda. Steve je rešil New York pred uničenjem in spremenil tok svetovnega spopada v prid zaveznikov, toda proti koncu vojne je z letalom strmoglavil v arktično morje. V življenje so ga po globokem "spancu" v ledeni tundri obudili v moderni dobi. Znajde se sam v življenju, ki ga komajda prepozna in razume. Toda v svoje vrste ga pokliče Nick Fury, saj je treba rešiti svet pred invazijo zlobnih sil z drugega konca vesolja. Steve si znova nadene uniformo Stotnika Amerike, vzame v roke svoj ikonografski ščit in Maščevalcem služi kot vodja železne volje, brezkompromisnega mišljenja in izjemne moči.

THOR (bog bliska in groma)

igra ga CHRIS HEMSWORTH

Thora, arogantnega princa z oddaljenega Asgarda, so zaradi nepremišljenega vedenja in ogrožanja domovine izgnali na Zemljo. V času izgnanstva se je Thor naučil ponižnosti. Pred uničenjem, ki ga je na Zemlji kanil sprožiti njegov brat Loki, je pomagal rešiti nove prijatelje. V rodnem Asgardu so ga znova sprejeli medse kot junaka, zdaj pa se mora vrniti na Zemljo, da jo s svojim legendarnim kladivom reši pred katastrofo kozmičnih razsežnosti. Mogočni bojevnik združi moči z Nickom Furyjem in njegovimi Maščevalci proti sprijenemu bratu Lokiju.

HULK (Bruce Banner)

igra ga MARK RUFFALO

Dobrodušni znanstvenik Bruce Banner se zaradi srhljive napake med poskusom z radioaktivnim sevanjem sooči z nenavadnim stanjem. Kadarkoli ga razjezijo ali izzivajo, se prelevi v Hulka, neobvladljivo zeleno pošast z izjemnimi močmi. V strahu pred strašnimi posledicami, ki jih lahko povzroči kot Hulk, se dr. Banner odloči za odmaknjeno življenje v nerazvitem delu sveta, kjer pomaga zdraviti bolne ljudi in se izogiba vsem, ki hlepijo po tem, da bi se okoristili z njegovim drugim jazom, besno zeleno pošastjo. Toda soočen z grožnjo uničenja planeta, ga med Maščevalce vpokliče Nick Fury, čeprav se zaveda, da ob vseh prednostih Hulkove moči tvega tudi propad misije.

HAWKEYE - SOKOL (Clint Barton)

igra ga JEREMY RENNER

Clint Barton s tajnim vzdevkom Sokol je eden izmed najelitnejših agentov O.B.O.D.-a in najostrejši strelec na Zemlji. Oborožen je z lokom in strelja s puščicami, ki so prilagojene vsaki misiji posebej, vendar vedno s popolno natančnostjo. Ko Zemlji grozi popolno uničenje, sklene s svojo nadčloveško sposobnostjo služiti v boju za skupni cilj kot član skupine Maščevalcev.

BLACK WIDOW - ČRNA VDOVA (Natasha Romanoff)

igra jo SCARLETT JOHANSSON

Agentka O.B.O.D.-a Natasha Romanoff ali Črna vdova je ena najsposobnejših vohunk na svetu in bržkone tudi ena najspretnejših plačanih morilk. Oborožena je s celo vrsto posebnih orožij, na primer, bodal, igel in majhnih, vendar smrtno nevarnih miniaturnih kasetnih bomb ter vešča vseh najnevarnejših borilnih spretnosti. Zaradi tega je Furyjeva vrhunska agentka in seveda nepogrešljiv člen v verigi, ki se imenuje Maščevalci.

Stran uporablja tehnologijo Google App Engine
Izdelava © DIGITERA