Stari, rad te imam

Režija: John Hamburg
Igrajo: Paul Rudd,Rashida Jones,Sarah Burns,Greg Levine,Jaime Pressly,Jon Favreau,Jane Curtis,J.K. Simmons...
Žanr: komedija
Dolžina: 1h 45min / 105min

Uspešni nepremičninski agent Peter je našel ljubezensko srečo z lepo Zooey, toda pred poroko mora najti pravega prijatelja, ki bi bil lahko njegova priča. Zaročenka in njene prijateljice mu pripravijo številne spoznavne "zmenke" z zanimivimi moškimi, toda iskanje ustreznega prijatelja se spremeni v serijo katastrof. Na srečo naposled spozna zabavnega Sydneya, s katerim vzpostavi pristno prijateljstvo, toda to ogrozi poroko z Zooey.

O zgodbi

Peter Klaven (Paul Rudd) je uspešen nepremičninski agent, ki ob zaroki s svojim sanjskim dekletom Zooey (Rashida Jones) spozna, da nima nobenega moškega prijatelja, ki bi lahko bil njegova poročna priča. Poda se na vrsto "moških zmenkov", da bi našel najboljšega prijatelja, seveda pa to privede do vrste nerodnih in komičnih zapletov. Spozna Sydneyja Fifa (Jason Segel), uživaškega, karizmatičnega fanta, ki je popolno Petrovo nasprotje. A nasprotja se privlačijo, pravijo, in možaka vzpostavita tesen odnos. A bolje ko se razumeta, bolj trpi Petrova zveza z Zooey, zato se mora Peter nazadnje odločiti in izbrati med novim najboljšim prijateljem in svojim dekletom. Na dveh stolčkih očitno ne more sedeti.

O produkciji

Romantične komedije imajo pogosto enako izhodišče - fant sreča dekle, fant dobi dekle, fant izgubi dekle, fant ponovno osvoji dekle. Romantična komedija Johna Hamburga pa se loteva povsem drugačne teme. Romanca seveda je v filmu, ampak glavni odnos v zgodbi poteka med dvema povsem nasprotnima moškima.

Peter Klaven po zaroki s prikupno in toplo Zooey Rice spozna, da je njegovo življenje precej drugačno od njenega. Ona ima okoli sebe kopico prijateljic, ki jim takoj zaupa vsako novico, Peter pa nima nikogar. Vsaj takega ne, ki bi mu zaupal svoje intimne skrivnosti. Leta in leta se je namreč družil predvsem z dekleti, bil njihov prijatelj, in njegovo zaročenko to precej skrbi. Zato hitro začne iskati nekoga, s katerim bi se prijateljsko dovolj zbližal, da bi lahko bil njegova poročna priča. S pomočjo brata Robbieja, osebnega trenerja, ki je gej in se zato spozna na moške, začne hoditi na t. i. moške zmenke, ki so vsi po vrsti popolna polomija. Po naključju sreča Sydneyja Fifa, samskega možaka, ki Petra nauči nekaj nepričakovanega, nekaj, česar Peter še nikoli ni doživel - pristne vezi med dvema moškima.

Scenarij Larryja Levina je takoj zbudil pozornost producenta Donalda De Lineja. Kmalu potem ga je v roke dobil tudi John Hamburg, ki pa precej dolgo ni našel časa za snemanje. Toda De Line ni hotel nobenega drugega režiserja, zato so s projektom čakali, dokler Hamburg ni bil prost. Pet let potem, ko so začeli razmišljati o tej zgodbi, si je Hamburg končno vzel čas, predelal scenarij, ga dopolnil s svojimi zamislimi in projekt skupaj z De Linejem ponudil Dreamworksu.

Za glavno vlogo je imel Hamburg že od samega začetka v mislih dolgoletnega prijatelja Paula Rudda, s katerim se odlično razumeta. Rudd se je zato zlahka našel v liku, kakršnega je oblikoval Hamburg. Skrivnostnega in karizmatičnega Sydneyja je upodobil Jason Segel, ki je z Ruddom pred tem že uspešno sodeloval v TV seriji “Undeclared” in filmih ‘Knocked Up’ in ‘Forgetting Sarah Marshall’. 

Rashida Jones, ki igra Petrovo zaročenko, je bila navdušena nad vlogo, ki je povsem drugačna od vlog običajnih deklet v romantičnih komedijah. Je inteligentna, samozavestna ženska, ki Petra podpira pri iskanju prijatelja. Njena zveza s Petrom je globoka, zanimajo ju iste stvari, ustvarjena sta drug za drugega, a tudi najbolj trdna zveza lahko začne pokati, če je pritisk prehud. Njen pogled na moške v filmu je pravzaprav pogled, ki je ženskam redkokdaj dan. Pred njenimi očmi se odvija rojevanje prijateljstva med dvema moškima. Skoraj kot bi opazovala antropološki eksperiment.

Družbo dopolnjujejo še Zooeyjine prijateljice ter Petrov brat Robbie, oče Oswald, oziroma Oz, in mama Joyce.

Ker se zgodba dogaja v Los Angelesu, Peter pa igra uspešnega nepremičninskega agenta, bi bilo skoraj nemogoče, da ne bi srečal vsaj kakšnega zvezdnika. Zato je bilo treba poiskati nekoga, ki bi bil zanimiv, znan in pripravljen sodelovati. Hamburg je povsem brez pametnega razloga pomislil na Louja Ferrigna, ki smo ga videvali v vlogi Neverjetnega Hulka. Dvakratni Mr. Universe je bil navdušen in je ponudbo takoj sprejel. Tudi ekipa je bila navdušena nad njim, oz. kot pravi režiser: "Lou je izjemno prijeten možak in človek z največjimi dlanmi, kar sem jih kdaj videl."

Če je komedija dobra, je snemanje zabavno. A kljub temu Rudd trdi, da mu ponavadi uspeva ohraniti zbranost. Tokrat pa prizorišč ni pretresal smeh, temveč krohot in Rudd pravi: “Nisem se mogel nehati smejati. Nisem uničil samo nekaj posnetkov, ampak cele zvitke filma.”

 Film so v celoti posneli v Los Angelesu in mesto prikazali iz drugega zornega kota, kot to dela večina filmov, ki se dogajajo tam. Spustili so se na osebno raven in prikazali, da je v takem mestu težko vzpostaviti osebne stike in mnogi se v njem počutijo osamljeni. Mesto igra tudi vlogo kalupa - kraj, kjer živiš, te določa kot posameznika, ustvarja ti kalup, iz katerega se je včasih težko prebiti in spremeniti življenje. Los Angeles, čeprav je eno samo mesto, je tako raznolik, da se življenje ljudi na vzhodu, kjer živi Peter, in na zahodu, kjer živi Sydney, razlikuje kot noč in dan. En del je osredotočen na posel in zaprt vase, drugi del je kot ogromno letovišče. In zato se prebivalci teh dveh predelov med sabo krepko razlikujejo, čeprav živijo samo uro vožnje narazen. Na obali Sydney sprehaja svojega psa in srečuje druge lastnike psov. Ekipa se je potrudila poiskati najbolj podobne pare, da bi z njimi napolnila film in ponesla trditev, da lastniki psov sčasoma postanejo podobni svojim ljubljencem, v nove višave.

Film se resnične življenjske situacije - iskanja novih prijateljev, ko si odrasel - loteva prefinjeno in z obilico humorja, zato bo všeč vsem, saj ponuja nekaj neotesanosti, ki so pri srcu moškim, in subtilnosti, ki je bližje ženskam. In mogoče bo kdo v njem našel med vrsticami kakšen nasvet za svoje okoliščine in svoje življenje.

Stran uporablja tehnologijo Google App Engine
Izdelava © DIGITERA